Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το υπουργείο Ενέργειας της Λιβύης απέρριψε τη συμφωνία με την Ιταλία (Eni) για την ανάπτυξη υπεράκτιων κοιτασμάτων

Το υπουργείο Ενέργειας της Λιβύης απέρριψε τη συμφωνία με την Ιταλία (Eni) για την ανάπτυξη υπεράκτιων κοιτασμάτων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την Κυριακή, το Υπουργείο Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου της Λιβύης επανέλαβε ότι απορρίπτει τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της λιβυκής κρατικής εταιρείας National Oil Corporation (NOC) και της ιταλικής εταιρείας ενέργειας Eni.

Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η συμφωνία συνήφθη αντίθετα με την προβλεπόμενη νομοθεσία.

«Αυτή η διαδικασία απαιτεί προηγούμενη έγκριση από το Υπουργείο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου για την αύξηση της μετοχής του ξένου εταίρου (Eni), στη συνέχεια το Υπουργείο παραπέμπει την έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο για απόφαση», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Αλλά αυτό δεν συνέβη», εξήγησε.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι μόνο το Υπουργείο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου είναι νομικά εξουσιοδοτημένο να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία, όχι η NOC.

Προέτρεψε επίσης τον Πρόεδρο της NOC «να ακολουθήσει τα νομικά μέτρα και να παραπέμψει τις τεχνικές και οικονομικές αιτιολογίες βάσει των οποίων έγινε αυτή η τροποποίηση στο Υπουργείο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου».

«Η μονομερής απόφαση της NOC να τροποποιήσει τις συμφωνίες ενθαρρύνει άλλους εταίρους να τροποποιήσουν τις συμφωνίες τους χωρίς να παραπέμπουν στη νομοθεσία που ορίζεται στη λιβυκή νομοθεσία», εξηγεί η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία, που υπεγράφη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τρίπολη από την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, έχει στόχο να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου για την εγχώρια αγορά της Λιβύης καθώς και τις εξαγωγές.

Η Μελόνι στοχεύει να το κάνει αυτό μέσω της ανάπτυξης δύο υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

«Αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει σημαντικές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της Λιβύης, συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενισχύοντας παράλληλα τον ρόλο της Eni ως ηγέτιδας εταιρείας στη χώρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι.

Η NOC της Λιβύης αναμένει να επιτύχει καθαρά έσοδα που υπολογίζονται σε 13 δισεκατομμύρια δολάρια από την ανάπτυξη συμφωνίας που υπέγραψε με την ιταλική εταιρεία Eni για την εξερεύνηση και την κατανομή της παραγωγής στον λιβυκό τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της NOC της Λιβύης, Φαρχάτ Μπενγκντάρα, δήλωσε ότι η αξία των επενδύσεων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία ανέρχεται σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια εντός 3 ετών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, ο Μπενγκντάρα πρόσθεσε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει την ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου με αποθέματα κοντά στα 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια και παραγωγική ικανότητα 750 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών την ημέρα για μια περίοδο περίπου 25 ετών.

Ο Μπενγκντάρα κάλεσε τις διεθνείς εταιρείες να επαναλάβουν γρήγορα τη δραστηριότητά τους στη χώρα.

Η συμφωνία

Η ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni και η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) υπέγραψαν συμφωνία παραγωγής φυσικού αερίου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το Σάββατο με στόχο την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης παρά την ανασφάλεια και το πολιτικό χάος στη βορειοαφρικανική χώρα.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τρίπολη από την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι, έχει στόχο να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου για την εγχώρια αγορά της Λιβύης καθώς και τις εξαγωγές, μέσω της ανάπτυξης δύο υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2026 και θα φτάσει σε ένα οροπέδιο των 750 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών την ημέρα, ανέφερε η Eni σε δήλωση.

«Αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει σημαντικές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της Λιβύης, συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενισχύοντας παράλληλα τον ρόλο της Eni ως ηγετικής εταιρείας στη χώρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι.

Ο Μελόνι συνάντησε τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) στην Τρίπολη για συνομιλίες που επικεντρώθηκαν επίσης στη μετανάστευση σε όλη τη Μεσόγειο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, ο επικεφαλής της NOC, Φαρεχάτ Μπενγκντάρα, είπε ότι η συμφωνία για το φυσικό αέριο είχε διάρκεια 25 ετών και την χαρακτήρισε τη σημαντικότερη νέα επένδυση στον ενεργειακό τομέα της Λιβύης εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν όλο και περισσότερο να αντικαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο με προμήθειες ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική κι από αλλού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ιταλία έχει ήδη πρωτοστατήσει στην προμήθεια φυσικού αερίου από την Αλγερία, χτίζοντας μια νέα στρατηγική συνεργασία μαζί της που περιλαμβάνει επενδύσεις για να βοηθήσει την κρατική ενεργειακή εταιρεία Sonatrach να αντιστρέψει χρόνια μειούμενης παραγωγής.

Πολιτικός κίνδυνος

Ωστόσο, οι συμφωνίες που συνήφθησαν στην Τρίπολη μπορεί να υπονομευθούν από την εσωτερική σύγκρουση της Λιβύης, η οποία έχει διχάσει τη χώρα μεταξύ αντίπαλων φατριών που διεκδικούν τον έλεγχο της κυβέρνησης και αμφισβητούν η μία τις αξιώσεις της άλλης για πολιτική νομιμότητα.

Υπογραμμίζοντας την αβεβαιότητα, ο ίδιος ο υπουργός Πετρελαίου της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά, Μοχάμεντ Αούν, απέρριψε οποιαδήποτε συμφωνία που θα μπορούσε να συνάψει η NOC με την Ιταλία, λέγοντας, σε βίντεο στον ιστότοπο του υπουργείου, ότι τέτοιες συμφωνίες θα πρέπει να γίνουν από το υπουργείο.

Ο Κλαούντιο Ντεσκάλτζι της Eni είπε ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει επίσης μια εγκατάσταση άνθρακα και ηλιακή ενέργεια.

Ο επικεφαλής της NOC Μπενγκντάρα διορίστηκε πέρυσι από τον Ντμπεϊμπά, του οποίου η προσωρινή κυβέρνηση εγκαταστάθηκε το 2021 μέσω μιας διαδικασίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Το ανατολικό κοινοβούλιο και οι φατρίες που το υποστηρίζουν δήλωσαν στις αρχές του περασμένου έτους ότι η κυβέρνηση δεν είναι πλέον νόμιμη, απορρίπτοντας τόσο τον διορισμό του Μπενγκντάρα όσο και τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Τρίπολη με ξένα κράτη.

Το χάος στη Λιβύη από την εξέγερση του 2011 που υποστηριζόταν από το ΝΑΤΟ που ανέτρεψε τον αυταρχικό Μουάμαρ Καντάφι έχει αφήσει μεγάλο μέρος της χώρας στα χέρια ένοπλων φατριών.

Σε δηλώσεις στον Τύπο οι Ντμπεϊμπά και Μελόνι είπαν ότι συζήτησαν επίσης για την παράνομη μετανάστευση από τη Λιβύη στην Ιταλία, ένα θέμα που η ακροδεξιά ηγέτης της Ρώμης είχε θέσει κεντρικό στην πολιτική εκστρατεία της κατά την άνοδό της στην εξουσία.

Η Ιταλία θα στηρίξει τη Λιβύη παρέχοντας νέα πλοία έρευνας και διάσωσης, δήλωσε ο Ντμπέιμπα.

Η ανασφάλεια και η ανομία έχουν καταστήσει τη Λιβύη μια σημαντική, αν και επικίνδυνη, διαδρομή για τους μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρώπη, συχνά μέσω Ιταλίας.

Εκατοντάδες μετανάστες πεθαίνουν κάθε χρόνο προσπαθώντας να κάνουν το ταξίδι.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, ο οποίος επιβλέπει το μεταναστευτικό ζήτημα για τη Ρώμη, συνόδευσε τον Μελόνι στη Λιβύη, καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κυπριακή ΑΟΖ: Προχωρούν εντατικά οι διεργασίες για αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

Ο Νίκος Δένδιας με τους συμμάχους μας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Επίδομα θέρμανσης: Η διαδικασία αίτησης και το χρονοδιάγραμμα καταβολής της επιδότησης

DW: Στρουθοκαμηλισμός α λα γαλλικά – Ο Μακρόν ζει σε μια «φούσκα»

ΟΤΕ: Για 3η συνεχή χρονιά επίδοση «Α» στον δείκτη Morgan Stanley Capital International (MSCI) για τις ESG πρακτικές του

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr