Αρνητική στάση φαίνεται να έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. προς την ιδέα της Γερμανίδας ομολόγου τους για τη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου, με διεθνείς δικαστές και με βάση το ουκρανικό δίκαιο, για τη δίωξη του Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρώσων αξιωματούχων.
«Τα κράτη συνειδητοποιούν το μεγαλύτερο πρόβλημα του σχεδίου: ότι ένα τέτοιο δικαστήριο δεν θα έχει δικαιοδοσία να διώξει την “τρόικα”, δηλαδή τον Ρώσο πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, καθώς αυτοί απολαμβάνουν απόλυτη ασυλία όταν ένα άλλο κράτος τους δικάζει βάσει ενός άλλου δικαίου.
»Μόνο τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα μπορούσαν να κατηγορηθούν», επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Χωρίς την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Πούτιν, το δικαστήριο δεν θα ήταν ασήμαντο, θα έχανε όμως από τη σπουδαιότητά του, καθώς όταν γίνεται λόγος για πράξεις επιθετικότητας, πρέπει να δικάζονται οι κύριοι επιτιθέμενοι.
»[…] Ακόμη, εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσον ένα τέτοιο δικαστήριο θα είχε την απαραίτητη νομιμοποίηση, καθώς δεν θα πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες για την ανεξαρτησία του.
»Επί της βάσης αυτού, τα κράτη της Βαλτικής απέρριψαν την ιδέα σύστασης ενός υβριδικού δικαστηρίου, προτείνοντας αντ’ αυτού ένα δικαστήριο βάσει του διεθνούς δικαίου που θα μπορούσε να παραπέμψει σε δίκη τον Πούτιν.
»Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα ήταν σχεδόν ανέφικτο, καθώς τη σύσταση αυτού του δικαστηρίου θα αποφάσιζε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο και η παράκαμψη του οποίου είναι εξαιρετικά πολύπλοκη.
»Εξετάζονται περαιτέρω εναλλακτικές, όπως η σύσταση ανεξάρτητης εισαγγελικής Αρχής σε συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και με έδρα τη Χάγη, ωστόσο καμία δεν φαίνεται επαρκώς ικανοποιητική προς το παρόν».