Οι Ρώσοι σχεδιάζουν να αλλάξουν την ταυτότητα του πληθυσμού στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μέσα σε μία δεκαετία και για να το πετύχουν έχουν ήδη αναπτύξει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα «εκρωσισμού».
Οι Ρώσοι εισβολείς διεξήγαγαν δημοσκόπηση για τη διάθεση της νεολαίας, η οποία αποκάλυψε ότι η νεολαία του νότου δεν τους στηρίζει.
Ως εκ τούτου, αποφάσισαν να επικεντρώσουν στα παιδιά της Ουκρανίας.
Στρατιωτικές ενώσεις [οργανώσεις νεολαίας] παρόμοιες με τη νεολαία του Χίτλερ στην εποχή της ναζιστικής Γερμανίας θα πρέπει να διαδραματίσουν βασικό ρόλο σε αυτό.
Ειδικότερα, ο Βίκτορ Καούροφ, Αναπληρωτής Επιτελάρχης του Στρατού Νεολαίας, έχει ήδη αναλάβει έργο.
Οι Ρώσοι εισβολείς σχεδιάζουν επίσης να αυξήσουν την έμφαση στον ρόλο της Ρωσίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, να κάνουν τακτικές παραστάσεις από τους «βετεράνους τους» στα σχολεία και γενικά να αυξήσουν τις «ώρες πατριωτισμού» στα σχολεία.
Όπως σημειώνεται από την Κεντρική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι Ρώσοι ακολουθούν μια πολιτική καταστροφής του αυτοπροσδιορισμού των παιδιών στα κατεχόμενα εδάφη.
Θα πρέπει να αναφερθούν ξεχωριστά τα «νεανικά κινήματα».
Τα τελευταία δημιουργούνται σύμφωνα με τον «εθελοντικό» τύπο, αλλά τα περισσότερα είναι μαζικά.
Russification: Δεν είναι κάτι άγνωστο στους Ρώσους
Ο Εκρωσισμός είναι μια σειρά μέτρων που λαμβάνονταν από τις επίσημες ρωσικές Αρχές, με στόχο τον εκρωσισμό των κατοίκων μιας περιοχής, καθώς και η ίδια η διαδικασία της Ρωσικοποίησης – τόσο στη γλώσσα όσο και στον πολιτισμό και θρησκεία.
Η πολιτική του Εκρωσισμού έγινε ευρέως διαδεδομένη στον 19o αιώνα.
Σε διάφορες περιοχές ο Εκρωσισμός πραγματοποιήθηκε με διαφορετικούς τρόπους και είχε διαφορετικό βάθος και διάρκεια των επιπτώσεων.
Ο όρος έγινε ευρύτερα γνωστός με τον αποτυχημένο Εκρωσισμό της Πολωνίας, της Φινλανδίας και της Ουκρανίας.
Ο Βρετανός ιστορικός Ντζέφρι Χόσκινγκ σημειώνει ότι η πολιτική του Εκρωσισμού ήταν μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, αφού έτσι προωθείται ο συγκεντρωτισμός της εξουσίας και η κατάργηση των τοπικών προνομίων.
Κατά τη γνώμη του, ο Εκρωσισμός είχε ως στόχο να δώσει σε όλους τους λαούς της Ρωσικής Αυτοκρατορίας την αίσθηση του ανήκειν στη Ρωσία, στο παρελθόν της, στις παραδόσεις της.
Ανάλογα σχέδια συναντάμε και σε άλλες χώρες όπως η γερμανοποίηση των Τσέχων στην Αυστρία και στη Γερμανία, η αγγλοποίηση των Ιρλανδών, οι εκτουρκισμοί κλπ.
Ιστορία Εκρωσισμού
Το σχέδιο Eκρωσισμού για πρώτη φορά έλαβε χώρα τον 16ο αιώνα μετά την κατάκτηση του Χανάτου του Καζάν.
Τα βασικά στοιχεία αυτής της διαδικασίας ήταν ο εκχριστιανισμός και η εφαρμογή της ρωσικής γλώσσας ως μόνης διοικητικής γλώσσας.
Μετά τη Ρωσική ήττα στον πόλεμο της Κριμαίας το 1856 και την πολωνική εξέγερση του 1861, ο τσάρος Αλέξανδρος Β΄ επιτάχυνε το σχέδιο Eκρωσισμού για να μειωθεί ο κίνδυνος των μελλοντικών εξεγέρσεων.
Στη Ρωσία ζούσαν πολλοί μειονοτικοί πληθυσμοί, και ο εξαναγκασμός αποδοχής της ρωσικής κουλτούρας από αυτούς ήταν μια προσπάθεια για την πρόληψη των μελλοντικών επαναστάσεων.