Αναπάντητο παραμένει το μεγάλο ερώτημα για το αν η Γερμανία θα στείλει βαρέα άρματα μάχης στην Ουκρανία, με τον Σολτς να παρουσιάζεται ιδιαίτερα διστακτικός, ενώ ακόμη δεν έχει δοθεί το πράσινο φως σε τρίτες χώρες που έχουν τα πολυπόθητα άρματα μάχης Leopard 2, να προμηθεύσουν με αυτά το Κίεβο.
Πολωνία και η Φινλανδία έχουν ήδη δηλώσει ότι θα στείλουν Leopards εάν η Γερμανία άρει το βέτο της.
Η Πολωνία μάλιστα σε μια ένδειξη εκνευρισμού άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να το πράξει ακόμη και αν η Γερμανία προσπαθήσει να το εμποδίσει.
Ο Σολτς επιμένει στην ανάγκη να διασφαλιστεί πως το ΝΑΤΟ δεν θα συμμετέχει με κανέναν τρόπο στον πόλεμο και δεν θα προκληθεί η Μόσχα.
Η Γερμανία παράλληλα φαίνεται να επιδίδεται σε «παζάρια» με τις ΗΠΑ καθώς, σύμφωνα με το Reuters, πηγή της κυβέρνησης είπε ότι το Βερολίνο θα άρει τις αντιρρήσεις του εάν η Ουάσιγκτον στείλει τα δικά της άρματα μάχης Abrams.
«Απίθανο να σταλούν Abrams»
Ο Κόλιν Καλ, κορυφαίος σύμβουλος πολιτικής του Πενταγώνου, δήλωσε την Τετάρτη ότι τα Abrams δεν είναι πιθανό να συμπεριληφθούν στο επόμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Ουάσιγκτον ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τα τεθωρακισμένα Stryker και Bradley, να είναι από τα βασικά οπλικά συστήματα που θα περιέχει.
«Το άρμα Abrams είναι ένα πολύ περίπλοκο κομμάτι εξοπλισμού.
»Είναι ακριβό. Είναι δύσκολο να εκπαιδευτείς σε αυτό. Έχει κινητήρα τζετ».
Οι δύο χώρες προσπάθησαν να επιλύσουν την αντιπαράθεση καθώς ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους συναντήθηκαν την Πέμπτη στο Βερολίνο.
Αλλά δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για το εάν σημειώθηκε πρόοδος ενόψει της συνάντησης δεκάδων συμμάχων την Παρασκευή στο Ραμστάιν, την κύρια ευρωπαϊκή αεροπορική βάση της Ουάσιγκτον, στο Βερολίνο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι άσκησε συγκαλυμμένη κριτική στη Γερμανία για τη στάση της.
«Είμαι ισχυρός αλλά θα βοηθήσω αν βοηθήσει και κάποιος άλλος εκτός Ευρώπης.
»Μου φαίνεται ότι αυτή δεν είναι πολύ σωστή στρατηγική», είπε.