Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Χακάν Φιντάν της τουρκικής MİT πήγε στο Σουδάν να «παραγοντίσει» μετά τον Αιγύπτιο αρχηγό Πληροφοριών

Ο Χακάν Φιντάν της τουρκικής MİT πήγε στο Σουδάν να «παραγοντίσει» μετά τον Αιγύπτιο αρχηγό Πληροφοριών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Είναι αξιοσημείωτο για τους περιφερειακούς αναλυτές ότι η επίσκεψη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα του Τούρκου Αρχηγού Πληροφοριών, Χακάν Φιντάν, στο Χαρτούμ του Σουδάν πραγματοποιήθηκε μόλις δύο εβδομάδες μετά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη σουδανική πρωτεύουσα από τον Αιγύπτιο αντίπαλό του, υποστράτηγο Αμπάς Καμέλ.

Οι αναλυτές είδαν μια σύνδεση μεταξύ των δύο επισκέψεων, ενώ πηγές στο Χαρτούμ αναφέρουν ότι ο Αιγύπτιος στρατηγός μεταβίβασε νωρίτερα αυτό το μήνα στους Σουδανούς ηγέτες την ανησυχία του Καΐρου για το διευρυνόμενο εύρος της τουρκικής στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομικής καταπάτησης στο Σουδάν.

Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών επισκέφθηκε το Χαρτούμ, στις 2 Ιανουαρίου, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Κυριαρχίας του Σουδάν, αντιστράτηγο Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν.

Ο αρχηγός της τουρκικής κατασκοπείας συναντήθηκε με τον Σουδανό στρατιωτικό ηγέτη στις 16 Ιανουαρίου.

Οι διαδοχικές επισκέψεις αντανακλούσαν επίσης τον αυξανόμενο ρόλο που διαδραματίζει η «διπλωματία πληροφοριών» στην περιοχή της ΜΕΝΑ (Middle East and North Africa) για την εκτόνωση και την πρόληψη των συγκρούσεων.

Πηγές είπαν στο The Arab Weekly ότι η Αίγυπτος ανησυχεί ότι η επέκταση των σχέσεων μεταξύ Σουδάν και Τουρκίας θα μπορούσε να επιτρέψει στην Άγκυρα να πατήσει το πόδι της στην Ερυθρά Θάλασσα και να αναβιώσει το σενάριο του Σουακίν, του εγκαταλειμμένου αρχαίου λιμανιού που κάποτε ήταν το μεγαλύτερο της περιοχής.

Προς το τέλος της διακυβέρνησης του προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ, η Τουρκία υπέγραψε σύμβαση μίσθωσης 99 ετών για την εκ νέου ανάπτυξη του Σουακίν, αλλά το έργο εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια.

Παρά τις ενδείξεις πολιτικής προσέγγισης μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Ντόχα τον περασμένο Νοέμβριο, οι διπλωματικές σχέσεις δεν έχουν προχωρήσει πολύ, παρά τις επίσημες δηλώσεις ότι και οι δύο χώρες αποσκοπούσαν στην εξομάλυνση των σχέσεων.

Το σημερινό αδιέξοδο επιβεβαιώνει την ύπαρξη εμπλοκών στις αιγυπτιοτουρκικές σχέσεις, που οι ειδικοί αποδίδουν τουλάχιστον εν μέρει στη σχέση της Τουρκίας με το ισλαμιστικό κίνημα του Σουδάν.

Πολλές από τις ηγετικές προσωπικότητες του σουδανικού ισλαμιστικού κινήματος έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Κωνσταντινούπολη μετά την πτώση του Μπασίρ.

Το Κάιρο βλέπει το θέμα των Σουδανών Ισλαμιστών ως κοινή απειλή για την ασφάλεια του αιγυπτιακού και του σουδανικού καθεστώτος και το έθεσε κατά την επίσκεψη του Καμέλ στο Χαρτούμ.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι μια ανοιχτή αναμέτρηση μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας για το θέμα είναι πολύ απίθανη.

Αντίθετα, η Άγκυρα και το Κάιρο πιθανότατα θα επιδιώξουν να εκτονώσουν τις εντάσεις.

Ωστόσο, η Αίγυπτος και η Τουρκία έχουν κοινό σημείο την επιφυλακτική προσοχή τους στην κατάσταση στο Σουδάν εν όψει του επόμενου σταδίου της συμφωνίας-πλαισίου, που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο μεταξύ των στρατιωτικών και πολιτικών παραγόντων που εκπροσωπούνται από τις Δυνάμεις Ελευθερίας και Αλλαγής.

Αυτή η συμφωνία υποτίθεται ότι θα οδηγήσει σε μια τελική συμφωνία που θα φέρει τις πολιτικές δυνάμεις στην εξουσία στο Χαρτούμ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Σουδάν, ο Φιντάν συνάντησε επίσης τον αναπληρωτή του Μπουρχάν, αντιστράτηγο Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό (κεντρική φωτογραφία), μαζί με τον Διευθυντή Γενικών Πληροφοριών στο Σουδάν, αντιστράτηγο Αχμέντ Ιμπραήμ Μουφαντάλ.

Ο Φιντάν χαρακτήρισε την επίσκεψή του ως «καρποφόρα» και είπε ότι η Άγκυρα και το Χαρτούμ «πέτυχαν τους στόχους τους σε θέματα συνεργασίας και συντονισμού σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Νίκος Δένδιας με τους συμμάχους μας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Χακάν Φιντάν: Στο τραπέζι των συνομιλιών με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η αποστρατικοποίηση νησιών

Το Ισραήλ βομβάρδισε το αρχηγείο του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ στη Δαμασκό – Νεκροί ηγέτες της οργάνωσης

Ισραήλ-Χεζμπολάχ: Η Βηρυτός μελετά πρόταση εκεχειρίας

Το όνομα της Αχού Νταριεΐ (Ahoo Daryaei) είναι Μάχλα – Είναι μητέρα δύο παιδιών, ευφυής, αγωνίστρια και θέλουν να την τρελάνουν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr