Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κινέζος αξιωματούχος στους FT: «Ο Πούτιν είναι τρελός»

Κινέζος αξιωματούχος στους FT: «Ο Πούτιν είναι τρελός»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ενώ μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας καταδίκασε την εισβολή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία και επέβαλε εξοντωτικές κυρώσεις στη χώρα, η Κίνα έχει βοηθήσει στην χρηματοδότηση της πολεμικής προσπάθειας του Κρεμλίνου.

Αυτή την εβδομάδα αρκετοί ανώνυμοι Κινέζοι αξιωματούχοι έβαλαν κατά του Πούτιν σε σχόλια στους Financial Times.

Κάποιοι υπέθεσαν ότι ένας άλλος σύμμαχος του Πούτιν στρέφεται εναντίον του.

Παρά την κριτική, η Κίνα στέκεται στο πλευρό της Ρωσίας.

«Η Κίνα μπορεί να προσπαθεί να το έχει και με τους δύο τρόπους», είπε στο Insider ο Ρόμπερτ Ίνγκλις, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια που μελετά τη Ρωσία, τη Σοβιετική Ένωση και την Ανατολική Ευρώπη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, το κλειδί ήταν να «εμφανιστεί» η Κίνα να επικρίνει τη Ρωσία, «αλλά τι γίνεται με τις πράξεις της;».

Η Κίνα μπορεί να προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία -ενώ στην πραγματικότητα δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για να αποτρέψει τις προσπάθειες του Πούτιν- προκειμένου να διαχειριστεί καλύτερα τις σχέσεις της με τη Δύση, σύμφωνα με τον Ίνγκλις.

«Ο πόλεμος ωφελεί το Πεκίνο επειδή αποσπά την προσοχή της Δύσης από την αντιπαράθεση με την Κίνα και απολαμβάνουν επίσης μειωμένες εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, τις οποίες θέλουν να συνεχίσουν και οι δύο», εξήγησε.

«Αλλά δεν θέλουν να υποφέρουν οι εμπορικοί δεσμοί με την Ευρώπη, επομένως πρέπει να φαίνεται ότι επικρίνουν τη Ρωσία».

Είκοσι ημέρες πριν από την εισβολή τον Φεβρουάριο, ο Πούτιν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ δήλωσαν ότι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών δεν είχε «όριο».

Από την εισβολή, η Κίνα έχει χρησιμεύσει ως βασικός εμπορικός εταίρος για τη Ρωσία, αρνούμενη να επιβάλει κυρώσεις και συνεχίζοντας να αγοράζει ρωσική ενέργεια.

Καθώς τα δυτικά έθνη διέκοψαν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία, το εμπόριο με την Κίνα ήταν σωσίβιο για το Κρεμλίνο, βοηθώντας στη χρηματοδότηση της πολεμικής του προσπάθειας.

Από τον Αύγουστο, οι κινεζικές εισαγωγές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 60% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι εξαγωγές στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 26%, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο τελωνειακά στοιχεία.

Η αύξηση των εισαγωγών οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των εισαγωγών πετρελαίου κατά 22%, ακριβώς τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές χώρες σχεδίασαν να απομακρυνθούν από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα.

Η Κίνα έχει επίσης σε μεγάλο βαθμό αποφύγει να καταδικάσει δημόσια τον πόλεμο, κατηγορώντας ακόμη και το ΝΑΤΟ ότι ώθησε τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας στο «σημείο θραύσης» της.

Όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε τον Σεπτέμβριο να καταδικάσει την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία ως παράνομη, η Κίνα απείχε.

Και τον Δεκέμβριο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι η χώρα θα «εμβαθύνει τη στρατηγική αμοιβαία εμπιστοσύνη και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία» με τη Ρωσία.

Ωστόσο, υπήρξαν κάποιες ενδείξεις ότι το Πεκίνο είναι δυσαρεστημένο με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης τον Σεπτέμβριο, ο Πούτιν αναγνώρισε ότι ο Σι είχε «ερωτήσεις και ανησυχίες» για τον πόλεμο.

Και στο δημοσίευμα των FT που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, αρκετοί Κινέζοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να αποστασιοποιήσουν την Κίνα από την εισβολή στην Ουκρανία, εκφράζοντας μάλιστα ευθέως δυσπιστία στον Πούτιν.

«Ο Πούτιν είναι τρελός», είπε ένας ανώνυμος Κινέζος αξιωματούχος στους FT.

«Η απόφαση εισβολής ελήφθη από μια πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων. Η Κίνα δεν πρέπει απλώς να ακολουθεί τη Ρωσία».

Ωστόσο, οι Άγγλοι υποψιάζονται ότι η κριτική θα μπορούσε απλώς να ισοδυναμεί με το ότι η Κίνα προστατεύει στρατηγικά τα δικά της συμφέροντα, χωρίς να λάβει απτά μέτρα για να τερματίσει τις μάχες.

«Η οικονομική τους υποστήριξη προς τη Ρωσία δεν έχει επισημάνει, ούτε έχουν αλλάξει την επίσημη θέση τους κατηγορώντας το ΝΑΤΟ για τη σύγκρουση», είπε.

«Φοβάμαι ότι ορισμένοι αναλυτές σκέφτονται με την καρδιά τους, όχι με το κεφάλι τους.

»Θέλουμε να δούμε την επιρροή της Ρωσίας να μειώνεται δραματικά, επομένως αναζητούμε σημάδια αδυναμίας και μερικές φορές τα υπερβάλλουμε».

Αν και οι αναφορές υποδηλώνουν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να χάσει την υποστήριξη των συμμάχων του, ο Άγγλος ήταν δύσπιστος.

«Οι σύμμαχοι του Πούτιν δεν “στρέφονται εναντίον του”, απλώς εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις δυσκολίες που τους προκαλεί ο πόλεμος του στην Ουκρανία», είπε. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανός υπ. Άμυνας: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο στην περίπτωση που ο Πούτιν επιτεθεί

Πούτιν: Δεν υπάρχει σύστημα αεράμυνας της Δύσης ή της Ουκρανίας που να μπορεί να ρίξει εύκολα τον Oreshnik

Παραδοχή Ζελένσκι: Δεν μπορούμε να εκδιώξουμε τους Ρώσους από τις περιοχές που κατέχουν

Δημοσκόπηση MRB: Οι Έλληνες θαυμάζουν Πούτιν, Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ – «Μαύρο» σε Ερντογάν και Ζελένσκι

«Εκατοντάδες» στρατιωτικοί της Βόρειας Κορέας έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, λένε οι ΗΠΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr