Χιλιάδες οπαδοί του Μπολσονάρου εισέβαλαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, το Κογκρέσο και σε κτίρια υπουργείων στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στη Βραζιλία θύμιζαν εμφύλιο, απόπειρα πραξικοπήματος, ένα εκτεταμένο χάος.
Ωστόσο, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έθεσαν ξανά υπό τον έλεγχό τους το Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το προεδρικό μέγαρο στην Μπραζίλια.
Άμεση ήταν η παρέμβαση του Βραζιλιάνου προέδρου Λούλα ντα Σίλβα για τα γεγονότα που συνέβησαν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Την Κυριακή υποστηρικτές του Μπολσονάρου εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο, σε κτίρια υπουργείων, στο Κογκρέσο και στο Ανώτατο Δικαστήριο στην Μπραζίλια.
Εκατοντάδες μπολσοναριστές, τυλιγμένοι με βραζιλιάνικες σημαίες ή φορώντας κίτρινα μπλουζάκια, έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και εισέβαλαν στο Κογκρέσο και σε κτίρια υπουργείων στην Μπραζίλια.
Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την επιστροφή στην εξουσία, την περασμένη εβδομάδα, του αριστερού Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής στις προεδρικές εκλογές της 30ής Οκτωβρίου.
ο πρόεδρος της Βραζιλίας κήρυξε «ομοσπονδιακή παρέμβαση» μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες συνήθως ελέγχονται από τις πολιτειακές και τοπικές αρχές, θα τεθούν υπό ομοσπονδιακή διοίκηση.
Με το διάταγμα, όλες οι δυνάμεις ασφαλείας της Μπραζίλια τίθενται υπό τον έλεγχο ενός προσώπου που όρισε ο Λούλα ντα Σίλβα, του Ρικάρντο Γκαρσία Καπέλι.
Ο τελευταίος λογοδοτεί απευθείας στον πρόεδρο και μπορεί να χρησιμοποιήσει «κάθε όργανο, πολιτικό ή στρατιωτικό» για τη διατήρηση της τάξης.
Αμέσως μετά τις αναταραχές ο Σίλβα, που ορκίστηκε την περασμένη βδομάδα κι έχει ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων που στοχεύουν στη βελτίωση των δημοκρατικών θεσμών και τη μείωση της εγκληματικότητας, εκφώνησε μια βαθιά συναισθηματική ομιλία.
Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, μίλησε για σκηνές βαρβαρότητας που εκτυλίχθηκαν στη χώρα του ενώ προειδοποίησε πως όσοι έχουν εμπλακεί στα επεισόδια θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν.
Διέταξε, μάλιστα, με το μήνυμά του να γίνει lockdown 24 ωρών στην κεντρική Μπραζίλια, όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια, και επιστράτευσε την Εθνοφρουρά.
Την ίδια στιγμή, άσκησε δριμεία κριτική στην Αστυνομία για έλλειψη έγκαιρης δράσης.
Ο θυμός του για τις πρωτόγνωρες σκηνές αποτυπώθηκε στις κάμερες.
Έκανε, δε, λόγο για φανατικούς φασίστες και για αποτρόπαιες καταστάσεις που αμαυρώνουν την πολιτική.
«Φανατικοί φασίστες, έκαναν κάτι που δεν έγινε ποτέ στη χώρα μας. Θα τιμωρηθούν.
»Θα μάθουμε ποιος χρηματοδότησε τους βάνδαλους.
»Αποφασίζω την παρέμβαση της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας της Μπραζίλια» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Λούλα στο διάγγελμά του.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα καταδίκασε την εισβολή των υποστηρικτών του Ζαΐρ Μπολσονάρου σε κυβερνητικά κτίρια στην Μπραζίλια.
Έκανε λόγο για «βάνδαλους φασίστες» και κήρυξε «ομοσπονδιακή παρέμβαση» στην πρωτεύουσα, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να θέσουν ξανά υπό τον έλεγχό τους την πόλη και να αποκαταστήσουν την τάξη.
«Θα τους βρούμε όλους και θα τιμωρηθούν», είπε αναφερόμενος σε εκείνους που ευθύνονται για τις λεηλασίες, από την Αραρακουάρα του Σάο Πάολο -όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη την Κυριακή.
«Αυτό που συνέβη σήμερα στην Μπραζίλια ήταν βαρβαρότητα», τόνισε ο Λούλα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπήρξε «κενό ασφαλείας» στην πόλη.
Ο αριστερός πρόεδρος υποσχέθηκε επίσης ότι οι Αρχές θα βρουν και τους «χρηματοδότες» των μπολσοναριστών, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν πολλές ομιλίες» του πρώην προέδρου Μπολσονάρου μέσα από τις οποίες είχε ενθαρρύνει αυτές τις εισβολές.
Βίντεο δείχνουν κατεστραμμένα γραφεία βουλευτών και διαδηλωτές όρθιους πάνω στα έδρανα της Γερουσίας.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης υπολόγισαν ότι στις ταραχές συμμετείχαν περίπου 3.000 άνθρωποι.
Οι ζημιές φαίνεται ότι είναι σημαντικές, σε αυτά τα κτίρια που θεωρούνται θησαυροί της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και φιλοξενούν πολλά έργα τέχνης.