Κατάπαυση πυρός από τις 12 το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας -η οποία γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο μήνυμά του, αναφέρει ότι «μετά την έκκληση του Πατριάρχη Κύριλλου, έδωσα εντολή στον υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να επιβάλει εκεχειρία εξαιτίας των Χριστουγέννων».
«Λόγω του γεγονότος ότι μεγάλος αριθμός Ορθοδόξων ζει στις περιοχές των εχθροπραξιών, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα των Χριστουγέννων», πρόσθεσε.
Απορρίπτει ο Ζελένσκι
Λίγη ώρα αργότερα η ουκρανική πλευρά ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την πρόταση για εκεχειρία, με ανώτερο αξιωματούχο να κάνει λόγο για υποκρισία από πλευράς Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη – μόνο τότε θα υπάρξει “προσωρινή εκεχειρία”.
»Κρατήστε την υποκρισία για τον εαυτό σας», έγραψε στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαήλο Ποντολιάκ.
Ακολούθησε η επίθεση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Ρωσία, την οποία κατηγόρησε ότι επιδιώκει μια εκεχειρία προκειμένου να σταματήσει την προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή του Ντονμπάς και να ενισχύσει τις δυνάμεις κατοχής.
«Θέλουν τώρα να εκμεταλλευθούν ως πρόφαση τα Χριστούγεννα, έστω και για λίγο, προκειμένου να σταματήσουν την προέλαση των ανδρών μας στο Ντονμπάς και να φέρουν εξοπλισμό, πυρομαχικά και επίστρατους», είπε μεταξύ άλλων ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του.
«Τι θα τους αποφέρει αυτό; Μόνο ακόμη μια αύξηση στις μέχρι σήμερα απώλειές τους», συμπλήρωσε και υποστήριξε πως ο πόλεμος «θα τελειώσει μόνο όταν αποχωρήσουν οι στρατιώτες σας ή τους εκδιώξουμε».
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε αμφιβολίες για το αν η απόρριψη της προτεινόμενης 36ωρης εκεχειρίας, από τον Ποντόλιακ αντικατοπτρίζει την άποψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Είναι δύσκολο για εμάς να κρίνουμε αν η γνώμη του (Μιχαΐλο) Ποντολιάκ αντικατοπτρίζει την άποψη του προέδρου της Ουκρανίας» ανέφερε ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του συμβούλου του Ουκρανού προέδρου, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Διάλογος κωφών για κατάπαυση του πυρός
Η έκκληση του Ρώσου πατριάρχη δεν ήταν η μοναδική πρόταση που ακούστηκε για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε την Πέμπτη κάτι αντίστοιχο στον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Ρώσο ομόλογό του σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν πως οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας θα πρέπει να υποστηριχθούν από μια μονομερή κατάπαυση του πυρός και ένα «όραμα για μια δίκαιη λύση».
Η απάντηση του Πούτιν ήταν ξεκάθαρη και ανέφερε ότι «η Ρωσία είναι ανοικτή σε έναν σοβαρό διάλογο, νοουμένου ότι οι Αρχές του Κιέβου θα εκπληρώσουν τις γνωστές και κατ’ επανάληψη διατυπωθείσες απαιτήσεις και να λάβει υπόψη τις νέες εδαφικές πραγματικότητες».
Δεν άργησε να έρθει και η απόρριψη από το Κίεβο με υψηλόβαθμο Ουκρανό αξιωματούχο να χαρακτηρίζει «απολύτως απαράδεκτη» μια ειρηνευτική συμφωνία που θα επέτρεπε στη Ρωσία να κρατήσει τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.
«Αξίωμα: γιατί θα είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία;» έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία (ο Πούτιν) με τη λέξη “συνομιλίες” προτείνει στην Ουκρανία και τον κόσμο να αναγνωρίσουν “το δικαίωμά του να καταλαμβάνει ξένα εδάφη” και “να εδραιώσει την απουσία νομικών συνεπειών για τις μαζικές δολοφονίες σε ξένο έδαφος”. Είναι απολύτως απαράδεκτο», πρόσθεσε.
ΟΗΕ: Η εκεχειρία δεν αντικαθιστά μια δίκαιη ειρήνη
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, θα καλωσόριζε οποιαδήποτε εκεχειρία «γνωρίζοντας ότι η εκεχειρία αυτή δεν θα αντικαθιστούσε μια δίκαιη ειρήνη, σύμφωνη με τον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο», ανέφερε την Πέμπτη ένας εκπρόσωπός του.
Ο Γκουτέρες στο μεταξύ διέλυσε τη αποστολή εύρεσης αποδείξεων για την επίθεση στην ουκρανική πόλη Ολενίφκα, τον περασμένο Ιούλιο, όπου σκοτώθηκαν Ουκρανοί κρατούμενοι από τους φιλορώσους αυτονομιστές.
Ο λόγος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ήταν ότι η αποστολή δεν ήταν δυνατόν να αναπτυχθεί στην τοποθεσία αυτήν.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία ζητούσαν να διερευνηθεί η επίθεση αυτή. Ο Γκουτέρες ανακοίνωσε τη συγκρότηση της αποστολής τον Αύγουστο.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ισχυρίστηκε ότι ο Πούτιν, που λίγες ώρες νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος «ήταν έτοιμος να βομβαρδίσει νοσοκομεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και εκκλησίες», αναζητεί «οξυγόνο» με την εκεχειρία 36 ωρών.