Την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα τριμερής συνάντηση Τουρκίας, Ρωσίας, Συρίας, με τη συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, του επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT), Χακάν Φιντάν, του υπουργού Άμυνας της Συρίας Αλί Μαχμούντ Αμπάς, του αρχηγού πληροφοριών της Συρίας Αλί Μαμλούκ και του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Διαδηλώσεις στην κατεχόμενη β/δ Συρία κατά της «συμφιλίωσης» Άγκυρας-Δαμασκού
Λιγότερο από 24 ώρες μετά την έκπληξη και απροσδόκητη τριμερή συνάντηση στη Μόσχα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου την ετοιμότητά του να συναντήσει τον Σύρο ομόλογό του στο δεύτερο στάδιο του οδικού χάρτη επαναπροσέγγισης Συρίας-Τουρκίας.
Την Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η επόμενη επαφή με τη συριακή κυβέρνηση ως μέρος ενός οδικού χάρτη για διάλογο μεταξύ των δύο χωρών θα είναι μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών.
Η τριμερής συνάντηση της Μόσχας σηματοδότησε την πρώτη υψηλού προφίλ επαφή μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών από το 2011, όταν οι σχέσεις διαρρήχθηκαν δραματικά από τότε.
«Μπορώ να πω ότι ήταν μια χρήσιμη συνάντηση.
»Βλέπουμε ότι μια δέσμευση με τη [συριακή] κυβέρνηση είναι σημαντική για μια πολιτική λύση», σχολίασε ο Τσαβούσογλου για τη συνάντηση της Μόσχας.
«Πλέον έχει προγραμματιστεί μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
»Αλλά δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η χώρα του δεν έχει αλλάξει τη θέση της για πιθανή χερσαία εισβολή στη Συρία σε περίπτωση που η Τουρκία αντιληφθεί απειλή.
«Ο αγώνας μας κατά της τρομοκρατίας [σ.σ. εννοεί κατά των Κούρδων] στη Συρία θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα.
»Αυτό μπορεί να γίνει στην ξηρά ή αεροπορικώς.
»Η τρέχουσα δέσμευση με την κυβέρνηση, άμεσες ή έμμεσες επαφές, δεν εμποδίζει τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας», είπε.
Από τα τέλη Μαΐου μέχρι πρόσφατα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι κυβερνητικοί του αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η χώρα τους ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει νέα χερσαία εισβολή στη βόρεια Συρία, ονομάζοντας τόσο το Τελ Ριφάατ στο βόρειο Χαλέπι και τη Μανμπίτζ ως δύο δηλωμένους στόχους της υποτιθέμενης επιχείρησής του προς ολοκλήρωση μιας «ζώνης ασφαλείας» σε βάθος 30 χιλιομέτρων στα συριακά εδάφη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο Ερντογάν ζητά «ζώνη ασφαλείας» από το 2014 – Γιατί οι Αμερικανοί συμμάχησαν με τους Κούρδους
Ωστόσο, καθώς το πράσινο φως που επεδίωξε ο Ερντογάν δεν δόθηκε από πουθενά, ο Τούρκος Πρόεδρος –φαινομενικά ενθαρρυμένος από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν– φαίνεται να καταφεύγει στη διπλωματία σε μια προσπάθεια να εκπληρώσει τους στόχους της χώρας του.