Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Άγκυρα, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Κόμπανι, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Πεσμεργκά, Τουρκία,
Πεπεισμένος ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη στη νέα φάση που έχει εισέλθει η ειρηνευτική διαδικασία εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σε δήλωσή του από την φυλακή σε αντιπροσωπεία του κουρδικού κόμματος HDP της Τουρκίας.
«Θα ήθελα να πω ότι έχουμε εισέλθει από τις 15 Οκτωβρίου σε μια νέα φάση που κοιτάζει το δημοκρατικό μέλλον της Τουρκίας και ότι η ελπίδα μου ότι θα δω την έκβαση αυτής της διαδικασίας έχει ενισχυθεί», δήλωσε ο Οτσαλάν τον οποίο επικαλείται σε ανακοίνωσή του το κουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP).
Οι δηλώσεις αυτές του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και η «νέα φάση» στην οποία αναφέρεται, έρχονται σε συνέχεια των εξαιρετικά σημαντικών εξελίξεων που σημειώθηκαν τις περασμένες ημέρες σε διπλωματικό επίπεδο και έβγαλαν κερδισμένη την κουρδική πλευρά.
Από τη μία η Ουάσιγκτον με το επίσημο μήνυμα ότι συνεργάζεται με τους Κούρδους, στρίμωξε την Άγκυρα που συνεχίζει να τους χαρακτηρίζει τρομοκράτες και από την άλλη τα πενθήμερα αιματηρά επεισόδια στο εσωτερικό της Τουρκίας με τους Κούρδους στους δρόμους έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση Ερντογάν, που έφτασε στη συνέχεια στο σημείο να ανοίξει τα σύνορά της στους Πεσμεργκά για να κατευθυνθούν στην Κομπάνι και να συνδράμουν στον αγώνα του YPG ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Ο Οτσαλάν, ο οποίος από το 1999 εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο νησί Ιμραλί της βορειοδυτικής Τουρκίας, δήλωσε ότι πρέπει να «αντληθούν τα διδάγματα» από τις ταραχές που σημειώθηκαν πριν από δύο εβδομάδες στην Τουρκία, όταν χιλιάδες νεαροί Κούρδοι κατέβηκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν την άρνηση της Άγκυρας να επέμβει στρατιωτικά για να βοηθήσει τους Κούρδους μαχητές στη συριακή πόλη Κομπάνι. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να ληφθούν «θαρραλέες πολιτικές πρωτοβουλίες».
«Πιστεύω ότι οι πλευρές κατάλαβαν καλά πως οι σημερινές θέσεις ήταν υπερβολικά περιοριστικές και πως δεν εξυπηρετούσαν το θέμα της ειρήνης», δήλωσε ο Οτσαλάν.
Οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν πριν από δύο χρόνια με σκοπό να τερματιστεί η κουρδική εξέγερση που έχει προκαλέσει τον θάνατο 40.000 ανθρώπων από το 1984, απειλήθηκαν με τερματισμό, λόγω της θέσης της κυβέρνησης της Άγκυρας στη συριακή κρίση.
Ο ιστορικός ηγέτης του ΡΚΚ είχε προειδοποιήσει τον Σεπτέμβριο ότι η πτώση του Κομπάνι θα σήμαινε την ντε φάκτο ακύρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας και είχε αφήσει προθεσμία έως τις 15 Οκτωβρίου στην κυβέρνηση για να παρουσιάσει χρονοδιάγραμμα της συνέχισης των διαπραγματεύσεων.