Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Εκλογές, Ενέργεια, Κίνα, Πληθωρισμός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωσία, Τουρκία, Φυσικό Αέριο,
«Στην Τουρκία διεξάγονται του χρόνου εκλογές και είναι αβέβαιο εάν ο Ερντογάν θα καταφέρει να επιβιώσει πολιτικά», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης θεωρεί ότι η Τουρκία θα πρέπει να παίξει το σημαντικό χαρτί που διαθέτει επανεκκινώντας την οικονομία της:
«Οι αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Κίνας ως τόπου μαζικής παραγωγής μετά τα προβλήματα με την πανδημία και τις εφοδιαστικές αλυσίδες οδηγούν πολλές εταιρείες να επιστρέψουν σε χώρες παραγωγής εγγύτερα στην ΕΕ.
»Η Τουρκία είναι μια από αυτές. Το ίδιο ισχύει και για επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν ή επέλεξαν να αποχωρήσουν από την Ρωσία.
»Την ίδια στιγμή όμως η Τουρκία εξαρτάται από το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τα σιτηρά της Ρωσίας.
»Απορρίπτει τις δυτικές κυρώσεις και μάλιστα επωφελείται από αυτές επειδή εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αγαθών κάθε είδους προς τη Ρωσία.
»Δίνοντας προτεραιότητα στο συμφέρον του ο πρόεδρος Ερντογάν διατηρεί στενές επαφές με τον πρόεδρο Πούτιν.
»Έτσι για παράδειγμα συνέβαλε, ώστε να τερματιστεί ο αποκλεισμός ουκρανικών λιμανιών και να ξεκινήσουν οι εξαγωγές σιτηρών.
»Η μεσολάβησή του διασφάλισε τον σεβασμό και εκείνων, οι οποίοι τον επικρίνουν για τον πόλεμό του κατά των Κούρδων, την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και τις διώξεις αντικαθεστωτικών».
Και το σχόλιο της FAZ καταλήγει: «Μεγαλύτερο πλεονέκτημα για τον πρόεδρο Ερντογάν ενόψει εκλογών είναι ότι η αντιπολίτευση είναι διχασμένη, ενώ το μεγαλύτερο μειονέκτημά του είναι ο υψηλότερος πληθωρισμός εδώ και 20 χρόνια.
»Τον περασμένο μήνα ο επίσημος πληθωρισμός άγγιξε σε σχέση με το 2021 το 84%».