Οι νορβηγικές και παγκόσμιες επιχειρήσεις δεν πρέπει να γίνουν ευάλωτες με το να εξαρτώνται υπερβολικά από το εμπόριο με την Κίνα, προειδοποίησε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κάνοντας σύγκριση με το «λάθος» της Ευρώπης να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο Στόλτενμπεργκ, πρώην επίσης πρωθυπουργός της Νορβηγίας, έχει προσκληθεί στη Νορβηγική Συνομοσπονδία Νορβηγικών Επιχειρήσεων (NHO, Næringslivets Hovedorganisasjon), ένα σημαντικό ετήσιο συνέδριο στο Όσλο στις 5 Ιανουαρίου, όπου θα συζητήσει πώς το εμπόριο με αυταρχικές χώρες μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια των χωρών και των επιχειρήσεων.
«Το ελεύθερο εμπόριο δεν μπορεί να υπερισχύει της ελευθερίας και οι εμπορικές εκτιμήσεις δεν μπορούν να υπερισχύουν των εκτιμήσεων για την ασφάλεια της χώρας μας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στη VG την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε την ευπάθεια της Ευρώπης από αυτή την άποψη.
«Ένα μάθημα που πήραμε από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ότι είναι επικίνδυνο να καταστήσουμε τον εαυτό μας οικονομικά ευάλωτο σε σχέση με τη Ρωσία.
»Έκοψαν τις εξαγωγές φυσικού αερίου για να επιτύχουν πολιτικούς στόχους, ένα επώδυνο όπλο που συνέβαλε στην ενεργειακή κρίση και τις υψηλές τιμές στην Ευρώπη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας.
Πέρα όμως από τις σαφείς αναφορές στη Ρωσία, ο Στόλτενμπεργκ έβαλε στο στόχαστρο την Κίνα, η οποία περιγράφεται στα στρατηγικά έγγραφα του ΝΑΤΟ ως ένα αυταρχικά καθοδηγούμενο καθεστώς που οικοδομείται τόσο ως μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, όσο και ως μια τεράστια στρατιωτική δύναμη που απειλεί τις χώρες που αμφισβητούν τα συμφέροντα της Κίνας.
«Μπαίνουμε σύντομα σε μια ζοφερή χρονιά με τον πλήρη πόλεμο στην Ευρώπη και με την Κίνα να μας προκαλεί με πολλούς τρόπους.
»Θέλω να πω στο ετήσιο συνέδριο της NHO πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ισχυρούς θεσμούς όπως το ΝΑΤΟ σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, επιθυμώντας να αποφευχθούν τα «λάθη του παρελθόντος» που έκανε η Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας με τη Μόσχα.
«Δεν πρέπει να επαναλάβουμε αυτό το λάθος προς την Κίνα», είπε, προειδοποιώντας κατά της «εξάρτησης από αγαθά όπως τα σπάνια ορυκτά, ή ότι τους επιτρέπεται να ελέγχουν υποδομές όπως το δίκτυο 5G, ή ότι μοιραζόμαστε τεχνολογία που υπονομεύει τη δική μας ασφάλεια».
Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ επέμεινε ότι δεν θέλει να απομονώσει οικονομικά την Κίνα, αλλά αντίθετα ζήτησε περισσότερες «συνολικές εκτιμήσεις όταν εμπλέκεσαι οικονομικά με αυταρχικές χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία», προσθέτοντας ότι το να μην κάνεις δουλειές με την Κίνα θα ήταν «λάθος».