Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Κίνα «αρπάζει» τους Άραβες – Στο παιχνίδι και η Huawei

Η Κίνα «αρπάζει» τους Άραβες – Στο παιχνίδι και η Huawei
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας την Πέμπτη σε μια επίσκεψη που φιλοδοξεί να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια σε συμφωνίες και την έχει επιπλήξει η Ουάσιγκτον.

Περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε συμφωνίες θα υπογραφούν την Πέμπτη, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας, καθώς η Κίνα επιδιώκει να στηρίξει την οικονομία της, που έχει πληγεί από την Covid, και καθώς οι Σαουδάραβες, παλιοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, πιέζουν να διαφοροποιήσουν τις οικονομικές και πολιτικές συμμαχίες τους.

Τον Σι υποδέχτηκε με χειραψία ο 37χρονος διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, de facto κυβερνήτης του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, στο παλάτι Γιαμάμα.

Η Κίνα, ο κορυφαίος καταναλωτής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, ενισχύει τους δεσμούς της με μια περιοχή που βασίζεται εδώ και πολύ καιρό στις Ηνωμένες Πολιτείες για στρατιωτική προστασία, αλλά η οποία έχει εκφράσει ανησυχίες ότι η αμερικανική παρουσία θα μπορούσε να υποβαθμιστεί.

Μετά την άφιξη του Σι την Τετάρτη στη Σαουδική Αραβία, με μαχητικά αεροσκάφη να τον υποδέχονται πετώντας σε σχηματισμό, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν 34 επενδυτικές συμφωνίες σε τομείς όπως το πράσινο υδρογόνο, η τεχνολογία πληροφοριών, οι μεταφορές και οι κατασκευές.

Το επίσημο πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι το αμφίδρομο εμπόριο ανήλθε συνολικά σε 304 δισεκατομμύρια ριάλ Σαουδικής Αραβίας (80 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2021 και 103 δισεκατομμύρια ριάλ Σαουδικής Αραβίας (27 δισεκατομμύρια δολάρια) το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Al Ekhbariya είπε ότι άλλες 20 συμφωνίες αξίας 110 δισεκατομμυρίων ριάλ (29,3 δισεκατομμύρια δολ.) επρόκειτο να υπογραφούν την Πέμπτη.

Ο διάδοχος βλέπει την Κίνα ως κρίσιμο εταίρο στο σαρωτικό του πρόγραμμα Vision 2030, επιδιώκοντας τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών σε φιλόδοξα μεγάλα έργα που αποσκοπούν στη διαφοροποίηση της οικονομίας μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.

Τα βασικά έργα της Σαουδικής Αραβίας περιλαμβάνουν τη φουτουριστική μεγαλούπολη NEOM κόστους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ Φαλίχ, είπε ότι η κινεζική επίσκεψη «θα συμβάλει στην αύξηση του ρυθμού της οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Αραβοκινεζική Σύνοδος Κορυφής

Αραβικές αντιπροσωπείες άρχισαν να φτάνουν στο Ριάντ την Πέμπτη για να συμμετάσχουν στην αραβοκινεζική Σύνοδο Κορυφής στο Ριάντ για τη «Συνεργασία και την Ανάπτυξη», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας (SPA).

Ο Σι δεν αποκλείεται να έχει διμερείς συνομιλίες και με άλλους Άραβες ηγέτες που έφτασαν στη Σαουδική Αραβία ενόψει της συνόδου κορυφής της Παρασκευής, δήλωσαν διπλωμάτες με έδρα το Ριάντ.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σαΐντ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο ντε φάκτο ηγέτης του Σουδάν Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν όλοι πετούσαν με προορισμό τη Σαουδική Αραβία την Πέμπτη.

Ο διάδοχος του Κουβέιτ, πρίγκιπας Μισάλ αλ Αχμάντ αλ Τζαμπέρ Αλ Σαμπάχ, έφτασε επίσης στο Ριάντ για να συμμετάσχει στις αραβικές και κινεζικές συνόδους κορυφής που θα πραγματοποιηθούν.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, ο πρωθυπουργός του Μαρόκου Αζίζ Ακανούχ και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, επιβεβαίωσαν επίσης τη συμμετοχή τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αυτή την εβδομάδα περιέγραψε το ταξίδι του Σι ως τη «μεγαλύτερης κλίμακας διπλωματική δραστηριότητα μεταξύ της Κίνας και του αραβικού κόσμου» από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Δεν έχει διαφύγει της προσοχής του Λευκού Οίκου, ο οποίος προειδοποίησε για «την επιρροή που προσπαθεί να αναπτύξει η Κίνα σε όλο τον κόσμο», χαρακτηρίζοντας τους στόχους της ότι, «δεν ευνοούν τη διατήρηση της τάξης που βασίζεται σε διεθνείς κανόνες».

Η Ουάσιγκτον είναι εδώ και πολλά χρόνια στενός εταίρος του Ριάντ, αλλά η σχέση αυτή ταλαιπωρείται από διαφωνίες σχετικά με την ενεργειακή πολιτική, τις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Σι κάνει μόλις το τρίτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που η πανδημία της Covid ώθησε την Κίνα να κλείσει τα σύνορά της και να ξεκινήσει μια σειρά από lockdown, φρενάροντας τη γιγάντια οικονομία της.

Η επίσκεψή του ακολουθεί το ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Ιούλιο, σε μια μάταιη προσπάθεια να πεισθούν οι Σαουδάραβες να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου.

Ο Σι έφτασε στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη στο πλαίσιο μιας τριήμερης επίσκεψης στο Βασίλειο.

Προσκλήθηκε από τον βασιλιά Σαλμάν να παραστεί σε μια σαουδαραβοκινεζική σύνοδο στο Βασίλειο, η οποία θα διαρκέσει έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Θα συμμετάσχει επίσης σε δύο ακόμη συνέδρια, τη Σύνοδο Κορυφής Κόλπου-Κίνας του Ριάντ για τη Συνεργασία και την Ανάπτυξη και τη Διάσκεψη Κορυφής Αραβο-Κίνας του Ριάντ για τη Συνεργασία και την Ανάπτυξη κατά την επίσκεψή του.

Ο Αμπούλ Γκέιτ του Αραβικού Συνδέσμου είπε, σύμφωνα με το SPA ότι, η Σύνοδος Κορυφής Αραβο-Κίνας του Ριάντ προσθέτει «δυναμική στις σχέσεις και αντανακλά την πολιτική βούληση της αραβικής και της κινεζικής πλευράς, εκφράζοντας την ελπίδα για τέτοιες συνόδους κορυφής να πραγματοποιούνται περιοδικά για να διατηρηθεί η δυναμική αυτών των δεσμών».

Η ίδρυση του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αραβικών Κρατών συνέβαλε στην πραγματοποίηση μιας πραγματικής επανάστασης στην αραβο-κινεζική συνεργασία, όπου οι δύο πλευρές διαθέτουν πλέον περισσότερους από 20 μηχανισμούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής, μέσων ενημέρωσης και ανάπτυξης.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου σημείωσε ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών αυξάνονται σταθερά, προσθέτοντας ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κίνας και αραβικών χωρών έχει αυξηθεί σε περίπου 330 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 από περίπου 36 δισεκατομμύρια δολάρια την εποχή της ίδρυσης του φόρουμ.

Ανασκόπησε επίσης τις πτυχές της συνεργασίας μεταξύ της αραβικής πλευράς και της Κίνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της, λέγοντας: «Όλοι γνωρίζουμε ότι οι κρίσεις δοκιμάζουν την αληθινή φιλία μεταξύ των λαών και των χωρών».

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, νομίζω ότι η Κίνα και τα αραβικά κράτη τα κατάφεραν, ειδικά ότι έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ξεκάθαρης ανταλλαγής υποστήριξης μεταξύ των δύο πλευρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19».

Στο παιχνίδι και η Huawei

Η Σαουδική Αραβία και η Κίνα εμβάθυναν τις σχέσεις τους με μια σειρά στρατηγικών συμφωνιών την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένης μιας με τον τεχνολογικό κολοσσό Huawei, της οποίας η αυξανόμενη εισβολή στην περιοχή του Κόλπου έχει εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η Huawei έχει συμμετάσχει στην κατασκευή δικτύων 5G στις περισσότερες χώρες του Κόλπου παρά τις ανησυχίες των ΗΠΑ.

Υπεγράφη ένα μνημόνιο με την κινεζική Huawei, σχετικά με το cloud computing και την κατασκευή συγκροτημάτων υψηλής τεχνολογίας σε πόλεις της Σαουδικής Αραβίας, παρά τη δυσφορία των ΗΠΑ για τον πιθανό κίνδυνο ασφάλειας κατά τη χρήση της τεχνολογίας της κινεζικής εταιρείας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σαουδική Αραβία 2034: «Μουντιάλ» χωρίς αλκοόλ

Δημοσκόπηση MRB: Οι Έλληνες θαυμάζουν Πούτιν, Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ – «Μαύρο» σε Ερντογάν και Ζελένσκι

Ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ

Τέλος εποχής για τον Γαλλογερμανικό άξονα στην Ευρώπη – Ολοκληρωτικά χρεοκοπημένος, γράφει ο Guardian

Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε εμπορικό πόλεμο στην Κίνα – Επίσης σε Καναδά και Μεξικό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr