Το ενδεχόμενο να θέσει ένα κατώτατο όριο τιμών για τις διεθνείς πωλήσεις πετρελαίου εξετάζει η Ρωσία, ως απάντηση στο πλαφόν που επιβλήθηκε στις τιμές του ρωσικού αργού από την ΕΕ και τις χώρες των G7.
Η Μόσχα σκέφτεται είτε να επιβάλει μια σταθερή τιμή, είτε να ορίσει μέγιστες εκπτώσεις σε διεθνείς δείκτες αναφοράς στους οποίους μπορούν να πωληθούν, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενo δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν το σχέδιο.
Το ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα, καθώς η Δύση προσπαθεί να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία, αλλά η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα τηρήσει το μέτρο ακόμη και αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή.
Επισημαίνεται πως η Ρωσία στοχεύει να προσφέρει έναν διαφανή μηχανισμό τιμολόγησης στους αγοραστές του αργού πετρελαίου της, τηρώντας μια προσέγγιση βασισμένη στην αγορά για να εξουδετερώσει τις συνέπειες του πλαφόν, όπως δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, σύμφωνα με το Bloomberg.
Επιπλέον, τονίζεται πως το Κρεμλίνο δεν θέλει να δημιουργήσει ανταγωνισμό με τα ουδέτερα κράτη που αγοράζουν το αργό της ασκώντας τους οποιαδήποτε πίεση μέσω μη εμπορικών βημάτων.
Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του Βλαντίμιρ Πούτιν, έχουν επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι η χώρα δεν θα συμμορφωθεί με το ανώτατο όριο, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τις ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης παγκοσμίως.
Μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, επανέλαβε ότι χώρα του θα σταματήσει τις προμήθειες αργού σε οποιονδήποτε τηρεί το ανώτατο όριο τιμών και είναι έτοιμη να μειώσει προσωρινά την παραγωγή πετρελαίου της, αν χρειαστεί.