Με νέα μείωση των επιπέδων παραγωγής αναμένεται να απαντήσουν τα κράτη μέλη του καρτέλ πετρελαίου ΟΠΕΚ+, μετά την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ομάδα των G7.
Η ευρωπαϊκή απόφαση για πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου ισχύει από τις 5 Δεκεμβρίου ημέρα κατά την οποία τίθεται σε ισχύ και το ευρωπαϊκό εμπάργκο στις εισαγωγές του ρωσικού πετρελαίου στα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή και θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.
Η ομάδα των 23 πετρελαιοπαραγωγών χωρών -με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία- θα αποφασίσει για την επόμενη φάση της πολιτικής παραγωγής.
Συνοπολογίζοντας την απόφαση της Ευρώπης για το πλαφόν, την έναρξη εφαρμογής της απόφασης για το εμπάργκο, τη μείωση της ζήτησης στην Κίνα και την διαφαινόμενη παγκόσμια ύφεση, τα κράτη -μέλη του ΟΠΕΚ+ θεωρείται πιθανό να αποφασίσουν να «κλείσουν» μερικώς τις κάνουλες.
Ανάλογη απόφαση είχαν λάβει και τον Οκτώβριο, πυροδοτώντας διεθνείς αντιδράσεις και πρόσκαιρη άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
Πάντως, οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν αποκλιμακωθεί από τα υψηλά του καλοκαιριού. Το αργό τύπου Brent πωλείται κοντά στα 88 δολάρια το βαρέλι, μείωση σχεδόν 30% από τα 123 δολάρια όπου είχε βρεθεί στις αρχές Ιουνίου.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού West Texas Intermediate κινούνται στην περιοχή των 80 δολαρίων, από τα 122 δολαρία που είχαν «πιάσει» πριν από έξι μήνες.
Η Ρωσία δεν θα δεχτεί το πλαφόν – Έτοιμη να σταματήσει την προμήθεια στην ΕΕ
Η Ρωσία «δεν θα δεχθεί» το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και εξετάζει πώς θα απαντήσει, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο, απαντώντας σε μια συμφωνία των δυτικών δυνάμεων που έχει στόχο να περιοριστεί μια κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης του πολέμου που διεξάγει η Μόσχα στην Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η Μόσχα είχε κάνει προετοιμασίες για τη χθεσινή ανακοίνωση του πλαφόν από την Ομάδα των Επτά (G7), την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Αυστραλία, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Δεν θα δεχθούμε αυτό το ανώτατο όριο», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Πρόσθεσε πως η Ρωσία θα διενεργήσει γρήγορα μια ανάλυση της συμφωνίας και μετά θα απαντήσει, ανέφερε το RIA.
Η Ρωσία έχει πει κατ΄επανάληψη ότι δεν θα παράσχει πετρέλαιο στις χώρες που θα υιοθετήσουν το πλαφόν, μια θέση που επαναβεβαίωσε σήμερα ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, πρεσβευτής της Μόσχας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, σε αναρτήσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
«Ξεκινώντας από φέτος η Ευρώπη θα ζήσει χωρίς το ρωσικό πετρέλαιο», είπε.
Το πλαφόν της G7 θα επιτρέπει σε χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό αργό που μεταφέρεται διά θαλάσσης, αλλά θα απαγορεύει σε μεταφορικές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρίες να διαχειρίζονται φορτία ρωσικού αργού σε όλο τον κόσμο, εκτός αν αυτό πωλείται κάτω από τα 60 δολάρια.
Αυτό μπορεί να περιπλέξει τη μεταφορά ρωσικού αργού που τιμολογείται πάνω από το πλαφόν, ακόμη και σε χώρες που δεν αποτελούν μέρη της συμφωνίας.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε πως το πλαφόν θα είναι ιδιαίτερα επωφελές για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.
«Με την οικονομία της Ρωσίας να συρρικνώνεται ήδη και τον προϋπολογισμό της να στριμώχνεται όλο και περισσότερο, το πλαφόν θα μειώσει αμέσως την πιο σημαντική πηγή εισοδήματος του (προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν», ανέφερε σε μια δήλωση η Γέλεν.
Σε ανάρτησή της στην εφαρμογή Telegram, η πρεσβεία της Ρωσίας στις ΗΠΑ επέκρινε την «επικίνδυνη» κίνηση της Δύσης και υποστήριξε πως η Μόσχα θα συνεχίσει να βρίσκει αγοραστές για το πετρέλαιό της.
«Τέτοιου είδους βήματα αναπόφευκτα θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η αβεβαιότητα και να επιβληθούν υψηλότερα κόστη για τους καταναλωτές πρώτων υλών», ανέφερε.
«Ανεξάρτητα από το τρέχον φλερτ με το επικίνδυνο και παράνομο εργαλείο (σ.σ. του πλαφόν), είμαστε πεπεισμένοι ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να έχει ζήτηση».