Ο Σεργκέι Σοϊγκού ανέφερε ότι η Μόσχα θα φτιάξει υποδομές για πυρηνικά το 2023. Να υπενθυμιστεί ότι η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών με κύριο θέμα συζήτησης αντικείμενο την επανέναρξη των συνομιλιών βάσει της συνθήκης New Start, μιας κρίσιμης σημασίας διμερούς συμφωνίας για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων, αναβλήθηκε επ’ αόριστον.
Ακόμη, η Ρωσία θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην κατασκευή υποδομών για τις πυρηνικές της δυνάμεις το 2023, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.
Η Ρωσία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο, με σχεδόν 6.000 πυρηνικές κεφαλές.
«Η Ρωσία θα εργαστεί επίσης για τη βελτίωση των μάχιμων ικανοτήτων των πυραυλικών δυνάμεών»
Ο Σοϊγκού ανέφερε σύμφωνα με τηλεοπτικά σχόλια πως η Ρωσία θα εργαστεί επίσης για τη βελτίωση των μάχιμων ικανοτήτων των πυραυλικών δυνάμεών της και πως κατασκευάζονται εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία νέων πυραυλικών συστημάτων.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει θέσει τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία στην Ουκρανία κάτω από την πυρηνική ομπρέλα της Μόσχας, προειδοποιώντας πως είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητα» της Ρωσίας με όλα τα διαθέσιμα μέσα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε πως έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης χρήσης πυρηνικών όπλων.
Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επρόκειτο να έχουν συνομιλίες στο Κάιρο αυτή την εβδομάδα για την υφιστάμενη συνθήκη Νέα START, η οποία περιορίζει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να αναπτύξει η κάθε χώρα.
Όμως η Μόσχα αποσύρθηκε την παραμονή της συνάντησης, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για τοξική αντιρωσική συμπεριφορά και προσπάθεια να χειραγωγήσει τη συνθήκη προς όφελός της.
Τι περιλαμβάνει η συνθήκη New Start
Η συνθήκη New Start είναι η τελευταία διμερής συμφωνία του είδους της που συνδέει τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου.
Η συνθήκη που υπογράφηκε το 2010 περιορίζει τα οπλοστάσια των δύο χωρών σε μέγιστο αριθμό 1.550 κεφαλών που έχουν αναπτυχθεί εκατέρωθεν, μείωση σχεδόν 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο όριο που είχε τεθεί το 2002.
Περιορίζει επίσης τον αριθμό των εκτοξευτήρων και των βαρέων βομβαρδιστικών σε 800.
Τον Ιανουάριο του 2021, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρέτεινε τη συμφωνία για πέντε χρόνια, έως το 2026.