Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς ονομάζεται η Ανατολική Μεσόγειος – Θάλασσα του Λεβάντε ή Mare Aegyptium

Πώς ονομάζεται η Ανατολική Μεσόγειος – Θάλασσα του Λεβάντε ή Mare Aegyptium
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πώς ονομάζεται η Ανατολική Μεσόγειος; Μία θάλασσα που στις ακτές της άνθισαν πριν χιλιετίες σπουδαίοι αρχαίοι πολιτισμοί σίγουρα δεν μπορεί να ονομάζεται Ανατολική Μεσόγειος, η Ανατολική Μεσόγειος είναι γεωγραφικός προσδιορισμός και όχι ονομασία.

Και προφανώς οι αρχαίοι λαοί της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι οι «ιθαγενείς» που μπορούν να «βαφτίζουν» τη γεωγραφία τους όπως νομίζουν οι αγεωγράφητες «βαρβαρικές» ελίτ της Δύσης.

Mare Aegyptium

Η Ανατολική Μεσόγειος ονομαζόταν Mare Aegyptium, δηλ. Αιγυπτιακή Θάλασσα ή Αιγυπτιακό πέλαγος.

Θάλασσα του Λεβάντε

Η Θάλασσα του Λεβάντε, ονομασία για την Ανατολική Μεσόγειο, είναι το ανατολικό τμήμα της Μεσογείου Θάλασσας.

Στα βόρεια υπάρχει η τουρκική ακτή, οριοθετείται έπειτα στα ανατολικά από τη Συρία, το Λίβανο και Παλαιστίνη, και στα νότια από την Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Στα βορειοδυτικά συνορεύει με το Αιγαίο Πέλαγος και στα δυτικά με το Νότιο Κρητικό ή Λιβυκό Πέλαγος.

Το δυτικό όριο της γραμμής είναι από το ακρωτήριο Ρας αλ Χιλάλ στις ακτές της Λιβύης έως το νησί της Γαύδου νότια της Κρήτης.

Μεγαλύτερο νησί στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Κύπρος.

Το μεγαλύτερο βάθος είναι τα 4384 μέτρα στη θαλάσσια «Τάφρο του Πλίνιου», περίπου 80 χιλιόμετρα νότια της Κρήτης.

Ο γεωγραφικός αυτός χώρος έχει επιφάνεια 320.000 τ.χλμ.

Το βόρειο τμήμα της Θάλασσας του Λεβάντε μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας είναι γνωστό ως Κιλικιακό Πέλαγος.

Επίσης στο βόρειο τμήμα της τρεις μεγάλοι κόλποι είναι ο κόλπους της Αλεξανδρέττας (Ισκεντερούν), ο κόλπος της Μερσίνας στα βορειοανατολικά και ο κόλπος της Αττάλειας στα βορειοδυτικά.

Στην αρχαιότητα η θαλάσσια περιοχή από το Καρπάθιο Πέλαγος έως την αιγυπτιακή ακτή ήταν γνωστό ως Αιγυπτιακή Θάλασσα.

Η θαλάσσια περιοχή κατά μήκος της φοινικικής ακτής στα σημερινά κράτη της Συρίας, του Λιβάνου και του Ισραήλ λεγόταν Φοινικική Θάλασσα και στα Λατινικά Mare Phoenicium.

Η θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου ονομάζεται Λύκιο Πέλαγος.

Λύκιο Πέλαγος

Ως Λυκιακό Πέλαγος ή Λύκιο Πέλαγος (λατινικά: Mare Lycium· γράφεται και ως Lycium Mare) αναφερόταν, από παλαιούς συγγραφείς ή σχολιαστές, θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, γύρω από την ιστορική περιοχή της Λυκίας, στα ανατολικά ή βορειοανατολικά της Ρόδου.

Σε έναν χάρτη του γεωγράφου Χάινριχ Κήπερτ (1818–1899), στη λατινική γλώσσα, για την αρχαία ιστορία και γεωγραφία της Εγγύς Ανατολής (έκδοση του 1903), το Mare Lycium φαίνεται να περιλαμβάνει στα ανατολικά τον Κόλπο της Αττάλειας, να βρέχει τα ανατολικά παράλια της Ρόδου, τα νότια παράλια της Καρίας, τα παράλια της Λυκίας, μέχρι και τα παράλια της Παμφυλίας. Εκτείνεται, μαζί με το Καρπάθιο Πέλαγος -με το οποίο συνορεύει νοτιοδυτικά και νότια- μέχρι τα δυτικά παράλια της Κύπρου. Περιλαμβάνει το Καστελλόριζο, μαζί με τις παρακείμενες σε αυτό νησίδες.

Στον Barrington Atlas of the Greek and Roman World, το Lycium Mare, έχει σαφώς πιο περιορισμένη έκταση, καταλαμβάνοντας μόνο το θαλάσσιο χώρο μεταξύ των ακτών της Λυκίας και της Ρόδου, ενώ τα παράλια της Παμφυλίας φέρονται να βρέχονται από το «Παμφυλιακό Πέλαγος» (Pamphylium Mare).

Επίσης, το Καστελλόριζο φαίνεται να τοποθετείται εκτός του Lycium Mare, απλά στη Μεσόγειο θάλασσα.

Σύμφωνα με το Στράβωνα, το Παμφύλιον πέλαγος εκτείνεται στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ρόδου και Λυκίας από τα δυτικά, μέχρι την Κύπρο στα ανατολικά: ἀπὸ μὲν τῶν ἄρκτων περιέχεται τοῖς τε ἄκρος τῆς Τραχείας Κιλικίας καὶ τῆς Παμφυλίας καὶ Λυκίας μέχρι τῆς Ῥοδίας, ἀπὸ δὲ τῆς δύσεως τῇ Ῥοδίων νήσῳ, ἀπὸ δὲ τῆς ἀνατολῆς τῇ Κύπρῳ τῇ κατὰ Πάφον καὶ τὸν Ἀκάμαντα, ἀπὸ δὲ τῆς μεσημβρίας σύρρουν ἐστὶ τῷ Αἰγυπτίῳ πελάγει.

Όπως σημείωνε στις αρχές του 18ου αι. ο Μητροπολίτης Αθηνών Μελέτιος, με αναφορές στον Στράβωνα, ο ποταμός της Λυκίας Σίρβις (ή Ξάνθος) είχε τις εκβολές του εἰς τὸ Λύκιον Πέλαγος, δηλ. στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ της Ρόδου και των -βορειοδυτικά του Καστελλόριζου- απέναντί της μικρασιατικών ακτών.

Καταγραφή ή μνεία του Mare Lycium, καθώς και των παρακείμενων «Θαλασσών» ή «Πελαγών» δεν υπήρχε πάντα στα έργα που εξέταζαν ή είχαν αναφορές στην αρχαία τοπογραφία και χαρτογραφία της περιοχής (Λυκία, Μικρά Ασία, Ανατολική Μεσόγειος).

Στην Encyclopaedia londinensis; or, Universal dictionary of arts, sciences, and literature (αρχές 19ου αι.), για παράδειγμα, στη γενική σύνοψη της αρχαίας γεωγραφίας, όπου παρατίθενται διάφορα πελάγη και θάλασσες, η θαλάσσια περιοχή στο νότο της σημερινής Τουρκίας αναφέρεται με την ονομασία Mare Parthenium (δηλ. «Παρθενικόν πέλαγος»), ενώ στην ειδικότερη επισκόπηση της Λυκίας και των γειτονικών της περιοχών, αναφέρεται μόνο η περιβάλλουσα Μεσόγειος θάλασσα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Νίνα Κασιμάτη κατακεραυνώνει τους «αλληλέγγυους» που αποσιωπούν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Γερμανός σοσιαλιστής βουλευτής τουρκικής-κρυπτοελληνικής καταγωγής ζήτησε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Διπλωμάτες των ΗΠΑ στη Συρία για συνομιλίες με τους νέους ηγέτες της

Οι ΗΠΑ σκότωσαν το ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Γιουσίφ, στη Συρία

Ο φαντασιόπληκτος συκοφάντης Τζιχάτ Γιαϊτζί λέει ότι το Οικ. Πατριαρχείο «εκχριστιανίζει» τον πληθυσμό της Ίμβρου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr