Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

EURACTIV: Οι ΗΠΑ «ευτυχώς» κρατούν το ΝΑΤΟ μετριοπαθές απέναντι στη Ρωσία

EURACTIV: Οι ΗΠΑ «ευτυχώς» κρατούν το ΝΑΤΟ μετριοπαθές απέναντι στη Ρωσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν «ευτυχώς» να καθιερώσουν μια μετριοπαθή προσέγγιση έναντι της Ρωσίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, παρά τις εκκλήσεις για το αντίθετο- δήλωσε πηγή του ΝΑΤΟ στη EURACTIV.

Ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με τις «τυπικές» ανταλλαγές απόψεων μεταξύ του ναυάρχου Ρομπ Μπάουερ, προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, και του Ρώσου ομολόγου του στρατηγού Βαλερί Γκερασίμοφ σχετικά με την αμοιβαία ασφάλεια, όπως αναφέρει πηγή του ΝΑΤΟ δήλωσε στη EURACTIV υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Στην αρχή του πολέμου, οι ΗΠΑ και η Ρωσία είχαν δημιουργήσει έναν πυρήνα αποσυμφόρησης κρίσεων σε πολιτικοστρατιωτικό επίπεδο για να αποφύγουν οποιαδήποτε επικίνδυνη στρατιωτική δράση από αέρος ή θαλάσσης σε όλο τον κόσμο.

Οι δύο στρατιωτικοί αξιωματούχοι συμφώνησαν πρόσφατα να «είναι προσεκτικοί», ιδίως με τα πλοία για να μην πλέουν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο στη Μαύρη Θάλασσα για την αποφυγή «ατυχημάτων», δήλωσε η πηγή του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ορισμένα μέλη της ανατολικής Ευρώπης αντέδρασαν, δήλωσε η πηγή του ΝΑΤΟ, ρωτώντας γιατί υπάρχουν τέτοιες ανταλλαγές με τη Ρωσία, με άλλους να απαντούν ότι ο Μπάουερ έχει εντολή να έχει αυτό το κανάλι επικοινωνίας.

«Η Πολωνία δεν έχει θέσει αυτό το θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της χώρας στο ΝΑΤΟ, με τον οποίο επικοινώνησε η EURACTIV.

Εν τω μεταξύ, οι χώρες της Βαλτικής αρνήθηκαν να σχολιάσουν ή δεν απάντησαν στο αίτημα της EURACTIV για σχολιασμό.

Η πηγή πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τον τελευταίο καιρό, η Ρωσία είναι «εξαιρετικά προσεκτική», ιδίως στη Μαύρη Θάλασσα, για να αποφύγει ατυχήματα.

Γενικότερα, η πηγή του ΝΑΤΟ επέμεινε ότι υπάρχει μια ομάδα Ανατολικοευρωπαίων, Σκανδιναβών, του Ηνωμένου Βασιλείου και πρώην γιουγκοσλαβικών χωρών που υποστηρίζουν μια προσέγγιση μηδενικού αθροίσματος για τη Ρωσία, ενώ παραδοσιακά μέλη του ΝΑΤΟ, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Τουρκία, η Ιταλία και η Ελλάδα, λέγεται ότι είναι πιο μετριοπαθείς σε αυτό το θέμα.

Η πηγή του ΝΑΤΟ τόνισε ότι «ευτυχώς», η Ουάσιγκτον έχει αναλάβει το προβάδισμα εντός του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου έχει επικρατήσει μέχρι στιγμής μια «πιο μετριοπαθής» προσέγγιση.

Από την άλλη πλευρά, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε έρθει πιο κοντά στη θέση της ανατολικής Ευρώπης, με την πηγή να εκτιμά ότι το Λονδίνο αναζητά ρόλο, ιδίως μετά το Brexit.

Όσον αφορά τη Γερμανία, η πηγή ανέφερε ότι η χώρα ήταν «ανύπαρκτη» εντός του ΝΑΤΟ τα τελευταία δύο χρόνια.

«Οι Γερμανοί πληρώνουν, δίνουν και δεν μιλούν», είπε η πηγή, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Βερολίνο θα διαδραματίσει σύντομα έναν πιο ενεργό ρόλο.

«Οι Ρώσοι ποντάρουν στην κόπωση της Δύσης», είπε η πηγή του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι πέρα από αυτό, η συμμαχία είναι ενωμένη στην υποστήριξη της Ουκρανίας.

«Όλοι συμφωνούμε να παράσχουμε -όπως ήδη κάνουμε- στην Ουκρανία βοήθεια, εφόσον δεν επηρεάζεται η εθνική μας ασφάλεια», εξήγησε η πηγή.

«Δεν υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές»

Για τον Ίαν Λέσερ, αντιπρόεδρο του German Marshall Fund, δεν υπάρχει θεμελιώδες χάσμα στη Συμμαχία, αλλά υπάρχει «μια φυσική διαφορά προοπτικής μεταξύ των συμμάχων που βρίσκονται γεωγραφικά κοντά και επενδύουν άμεσα στην πρόκληση ασφάλειας από τη Ρωσία».

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει κάποιο είδος διαφορετικής σηματοδότησης που προέρχεται από ορισμένες πρωτεύουσες στην Ευρώπη, η οποία μπορεί να φαίνεται λιγότερο έντονη και λιγότερο γερακίσια, αλλά δεν είναι κανένα σημάδι αποδυνάμωσης της δέσμευσης για την Ουκρανία ή της δέσμευσης για τη στάση δυνάμεων του ΝΑΤΟ», δήλωσε στη EURACTIV.

«Δεν υπάρχει καμία αποδυνάμωση των δεσμεύσεων χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία ή η Γερμανία, αλλά έχουν μια φυσική τάση να εστιάζουν στις διαρθρωτικές επιπτώσεις και στον κίνδυνο κλιμάκωσης», πρόσθεσε.

Ο Λέσερ εξήγησε ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, υπήρχαν πολύ διαφορετικές προοπτικές εντός της Συμμαχίας σχετικά με το πώς να αντιμετωπιστεί η Ρωσία.

«Η Γερμανία είχε την Ostpolitik της, οι ΗΠΑ ανησυχούσαν για τη στρατηγική σταθερότητα με έναν πυρηνικά οπλισμένο αντίπαλο, και αυτό οδήγησε σε ορισμένες διαφορές προοπτικής, και μερικές φορές σε διαφορές στρατηγικής, αλλά στο τέλος της ημέρας, δεν υπήρχαν θεμελιώδεις διαφορές όσον αφορά τη συνολική στρατηγική του ΝΑΤΟ», είπε.

Σύμφωνα με τον Λέσερ, το πρόσφατο περιστατικό με τους πυραύλους στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα έδειξε ότι «υπάρχει μια πολύ έντονη συνειδητοποίηση του κινδύνου περιστατικών και κλιμάκωσης όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία».

«Αν και αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αυτό που αρχικά φοβόταν και αντιμετωπίστηκε με μάλλον μετρημένο και προσεκτικό τρόπο, εξακολουθεί να υπογραμμίζει την πραγματικότητα της φυσικής απειλής για τα μέλη του ΝΑΤΟ και τον πληθυσμό τους, ιδίως στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στον πόλεμο στην Ουκρανία», κατέληξε.

Καμία απόφαση για τη Σουηδία, τη Φινλανδία πριν από τις τουρκικές εκλογές

Η πηγή του ΝΑΤΟ εκτίμησε επίσης ότι η Τουρκία πιθανότατα δεν θα άρει το βέτο της κατά της Σουηδίας και της Φινλανδίας πριν από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023.

«Η Ουγγαρία θα υποκύψει στις ισχυρές αμερικανικές πιέσεις», δήλωσε η πηγή.

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας πρόκειται να συζητήσει την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής του συνόδου, αφού έχει περάσει μια σειρά από νομοσχέδια που σχετίζονται με την ΕΕ.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι σύμμαχοί μας και μπορούν να υπολογίζουν σε εμάς», δήλωσε στις αρχές Νοεμβρίου ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, Γκεργκέλι Γκούλιας.

ΠΗΓΗ: EurActiv.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Πούτιν πληρώνει για 100.000 στρατιώτες της Βόρειας Κορέας για να καθυστερήσει μια νέα επιστράτευση Ρώσων

Η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να στείλει 100.000 στρατιώτες στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ζελένσκι: Οι βορειοκορεατικές δυνάμεις στη Ρωσία ενδέχεται να φτάσουν τους 100.000 στρατιώτες

Οι Ρώσοι λένε ότι το Κίεβο «επιζητεί κλιμάκωση» – Τι σχολιάζουν οι Αμερικανοί

Οι ΝΑΤΟϊκές σκανδιναβικές χώρες προετοιμάζονται για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr