Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατά του μποϊκοτάζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου ο Μακρόν

Κατά του μποϊκοτάζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου ο Μακρόν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Δεν πρέπει να πολιτικοποιήσουμε τον αθλητισμό», σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος θα ταξιδέψει στο Κατάρ για να στηρίξει τη γαλλική ομάδα, αν αυτή φτάσει στον ημιτελικό, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ την Κυριακή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ στο περιθώριο ενός ταξιδιού στον Ινδο-Ειρηνικό.

Καθώς «δεν πρέπει να πολιτικοποιούμε τον αθλητισμό», «αυτά τα ερωτήματα πρέπει να τίθενται όταν αποδίδονται οι εκδηλώσεις» και όχι «κάθε φορά που υπάρχει η εκδήλωση», δήλωσε την Πέμπτη.

Στη Γαλλία, είναι κυρίως η αριστερά που υψώνει τη φωνή της κατά αυτού του Μουντιάλ και η οποία είναι αγανακτισμένη που ο πρόεδρος δεν μποϊκοτάρει τη διοργάνωση, απορρίπτοντας το επιχείρημά του ότι ο αθλητισμός δεν πρέπει να είναι πολιτικοποιημένος.

Για τον βουλευτή της ριζοσπαστικής αριστεράς Αλέξις Κορμπιέρ, για παράδειγμα, η Γαλλία έπρεπε να πραγματοποιήσει διπλωματικό μποϊκοτάζ της διοργάνωσης και η παρουσία του Μακρόν θα σήμαινε «έγκριση ενός αντιδραστικού μοναρχικού καθεστώτος».

Η γαλλική ομάδα επικρίθηκε επίσης για τη συμμετοχή της σε μια διοργάνωση που είχε οδηγήσει σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων, με χιλιάδες εργάτες να πεθαίνουν στα εργοτάξια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.

Η εθνική ομάδα δημοσίευσε μια επιστολή στα κοινωνικά δίκτυα, για να υπενθυμίσει τη «δέσμευσή της στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την άρνησή της να δεχτεί οποιαδήποτε μορφή διακρίσεων».

Ως απόδειξη της δέσμευσής τους, οι παίκτες αποφάσισαν να «υποστηρίξουν ΜΚΟ που εργάζονται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οι Γάλλοι ποδοσφαιριστές επικρίθηκαν επίσης επειδή αρνήθηκαν να φορέσουν περιβραχιόνιο στα χρώματα της σημαίας των ΛΟΑΤΚΙ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στο Κατάρ, όπου αυτή τιμωρείται με φυλάκιση.

Το Κατάρ κάλεσε τους ομοφυλόφιλους φιλάθλους που ενδέχεται να βρίσκονται στη χώρα να επιδείξουν «διακριτικότητα», υπενθυμίζοντας ότι δεν θα γίνουν δεκτές διαδηλώσεις οποιουδήποτε είδους στα γήπεδα του Κατάρ.

Παρά το γεγονός ότι η διοργάνωση δεν μποϊκοτάρεται από τη Γαλλία, η ανησυχία δεν μειώνεται.

Για το μέσο ενημέρωσης Politico, η γαλλική αρχή προστασίας δεδομένων (Εθνική Επιτροπή για την Τεχνολογία της Πληροφορίας και τις Πολιτικές Ελευθερίες – CNIL) συμβούλεψε μάλιστα τους Γάλλους φιλάθλους που ταξιδεύουν στο Κατάρ να αποφύγουν να τραβήξουν «φωτογραφίες, βίντεο […] που θα μπορούσαν να σας δημιουργήσουν προβλήματα βάσει της νομοθεσίας της χώρας που επισκέπτεστε».

ΠΗΓΗ: EURACTIV

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Κατάρ ενδιαφέρεται για επενδύσεις στη Συρία

Ο Σαουδάραβας ψυχίατρος που σκόρπισε τον θάνατο πιστεύει ότι η Γερμανία έχει σχέδιο εξισλαμισμού της Ευρώπης

Σαουδική Αραβία 2034: «Μουντιάλ» χωρίς αλκοόλ

Conference League: «Τεσσάρα» στην Ντινάμο Μινσκ με σούπερ μπάλα ο Παναθηναϊκός

Φρανσουά Ολάντ: Οι επιθέσεις των Τούρκων στους Κούρδους της Συρίας είναι απαράδεκτες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr