Στον δρόμο προς την εκλογή του νέου Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, έως την προσεχή άνοιξη, οδεύει η Βορειοατλαντική Συμμαχία, καθώς η θητεία του νυν Γ.Γ., Γενς Στόλτεμπεργκ λήγει τον Οκτώβριο του 2023, μετά από τρεις παρατάσεις και συνολικά μία δεκαετία στο αξίωμα αυτό.
Καθώς οι συζητήσεις περί διαδοχής του Γ. Στόλτενμπεργκ πληθαίνουν στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, τα σενάρια στο διεθνή Τύπο για τα ονόματα των υποψηφίων φουντώνουν.
Η λίστα των υποψηφίων είναι αρκετά μακρά και ο ανταγωνισμός αναμένεται σκληρός, σε μια εποχή που η θέση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ έχει αποκτήσει εκ νέου μεγάλο κύρος λόγω των εντεινόμενων κρίσεων, όπως στην Ουκρανία, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο όπου το ΝΑΤΟ καλείται να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο.
ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που συγκέντρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ από νατοϊκές πηγές, τα ονόματα τα οποία έχουν επανειλημμένα μέχρι στιγμής ακουστεί στους διαδρόμους της έδρας της Συμμαχίας, αλλά και σε διάφορα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, είναι το όνομα του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, της αντιπροέδρου του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ, του Βρετανού υπουργού άμυνας, Μπεν Γουάλας, της Εσθονής πρωθυπουργού, Κάγια Κάλας, της Προέδρου της Σλοβακίας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα, της πρώην προέδρου της Κροατίας, Κολίντα Γκραμπάρ Κιτάνοβιτς και του Ρουμάνου προέδρου, Κλάους Γιοχάνις.
Παράλληλα, δεν αποκλείονται και άλλα ονόματα -εκπλήξεις- από χώρες όπως η Γερμανία και το Βέλγιο.
Την ίδια στιγμή, στους διαδρόμους της έδρας του ΝΑΤΟ, φημολογείται ότι ο νυν Γ.Γ. , Στόλτενμπεργκ επιθυμεί να παρατείνει ακόμα περισσότερο την ήδη μακρά θητεία του, στο 2024, κάτι το οποίο όμως, όπως ακούγεται, θα προσέκρουε τη φορά αυτή σε πολύ ισχυρές αντιρρήσεις ομάδας χωρών, με προεξάρχουσα τη Γαλλία.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Οι εσωτερικές διαδικασίες της Συμμαχίας προβλέπουν ότι λίγο πριν τη λήξη της θητείας του εκάστοτε Γ.Γ., το Συμβούλιο των 30 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ ξεκινά μια σειρά διαβουλεύσεων σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, υπό τον συντονισμό και την προεδρία του πρύτανη του Σώματος αυτού (την ιδιαίτερα σημαντική αυτή θέση σήμερα τυχαίνει να κατέχει η Ελλάδα), έως ότου επιλεγεί ο προτιμητέος από τη συντριπτική πλειονότητα υποψήφιος.
Ως είθισται, στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το παρασκήνιο είναι έντονο, με συνεχείς επαφές ανάμεσα στις πρωτεύουσες των σημαντικότερων Συμμάχων και με τον πρώτο ρόλο να ανήκει στην Ουάσιγκτον.
Μέχρι στιγμής, η διαδικασία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και ο Έλληνας πρύτανης του Σώματος έχει ξεκινήσει να συλλέγει τα πρώτα ονόματα υποψήφιων, τα οποία τηρούνται ως επτασφράγιστο μυστικό.
Η καταληκτική ημερομηνία της εκλογής του νέου Γ.Γ. τοποθετείται στην προσεχή άνοιξη, ούτως ώστε το όνομά του να ανακοινωθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους στη Λιθουανία τον Ιούνιο του 2023.
Η τελική επιλογή που θα γίνει από το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων, κατ’ εντολή των πρωτευουσών τους, προβλέπει ομοφωνία χωρίς ψηφοφορία.