Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Αλ Κάιντα θέλει να γίνει ψευδοκυβέρνηση με ψευδοκράτος στη βορειοδυτική Συρία με τις πλάτες της Τουρκίας

Η Αλ Κάιντα θέλει να γίνει ψευδοκυβέρνηση με ψευδοκράτος στη βορειοδυτική Συρία με τις πλάτες της Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τις τελευταίες δέκα ημέρες, η Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS) –μια τζιχαντιστική παραστρατιωτική δύναμη της οποίας οι ηγέτες είναι πρώην μέλη του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα– έστειλε τους τζιχαντιστές της από την Ιντλίμπ στην περιοχή της Αφρίν, στα βόρειά τους, καταλαμβάνοντας πόλεις, συνοριακά περάσματα, κυρίως αμαχητί.

Οι περιοχές που κατέλαβε η HTS τελούσαν υπό τον έλεγχο της ισλαμιστικής φιλοτουρκικής Συριακής Προσωρινής Κυβέρνησης (SIG) και των ενόπλων δυνάμεών τους, του αυτοαποκαλούμενου Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA), μιας φιλοτουρκικής συμμαχίας Σύρων ισλαμιστών και Τουρκμένων της Συρίας.

Αυτή ήταν και η πρώτη μεγάλη αλλαγή κατοχής εδαφών από αντίπαλες τζιχαντιστικές δυνάμεις τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Ταχρίρ Αλ Σαμ φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αποχωρεί από την περιοχή της Αφρίν λόγω τουρκικών πιέσεων.

Παρόλο που αποσύρεται, εξακολουθεί να διατηρεί την επιρροή της στην περιοχή μέσω των συμμάχων της εντός του ισλαμιστικού φιλοτουρκικού Συριακού Εθνικού Στρατού.

Αυτοί οι σύμμαχοι αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από ομάδες κυριαρχούμενες από Τουρκμένους που τάχθηκαν στο πλευρό της HTS κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Έχουν παραμείνει στις θέσεις τους για να κυβερνούν τις περιοχές.

Η ξαφνική αύξηση των δυνάμεων της Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS) στη βορειοδυτική Συρία έχει συντρίψει την εύθραυστη ειρήνη που υπήρχε από τα μέσα του 2020.

Αυτή η τζιχαντιστική παράταξη, η οποία αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τον ΟΗΕ, επιδιώκει να διευρύνει την εξουσία της και να εδραιώσει το καθεστώς της ως η δεύτερη «αντάρτικη» διακυβέρνηση σε συριακό έδαφος.

Η κατάληψη της Αφρίν από την Ταχρίρ Αλ Σαμ, η οποία ήταν κυρίως κουρδική μέχρι την τουρκική εισβολή το 2018, συνέπεσε με δύο συνεχιζόμενες εξελίξεις: ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα συναντηθεί με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ και η Άγκυρα αύξησε τις προσπάθειές της να μεσολαβήσει μεταξύ της Μόσχας (κύριος υποστηρικτής του συριακού καθεστώτος) και το Κίεβο.

Αν και θα ήταν λογικό η Τουρκία να μειώσει την υποστήριξή της στους φιλότουρκους ένοπλους ισλαμιστές στη Συρία μετά από αυτές τις εξελίξεις, συνέβη το αντίθετο.

Η HTS, η οποία είναι ο κύριος στόχος της Ρωσίας και του καθεστώτος, απέκτησε τον έλεγχο στις γύρω περιοχές πέρα από την Αφρίν.

Η νίκη της HTS έγινε η τρίτη αλλαγή διοίκησης στην Αφρίν από την έναρξη της συριακής σύγκρουσης το 2011.

Η ιστορικά κουρδική πόλη, όπου βρίσκονται τα βουνά γνωστά ως Κουρδικά Όρη, είχε ισχυρή υποστήριξη για το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) από τις δεκαετίες 1980 και 90.

Με βάση την εν λόγω υποστήριξη, οι σύμμαχοι του PKK, οι Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG), ανέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής στην αρχή της συριακής σύγκρουσης και τη διοικούσαν μέχρι το 2018.

Το 2018, μια τουρκική εισβολή, υπό την κωδική ονομασία «Κλάδος Ελαίας», με πράσινο φως από τη Ρωσία, πήρε τον έλεγχο της Αφρίν από τις YPG.

Το PKK κάλεσε για αντίσταση κατά της Τουρκίας με τη μορφή οδομαχίων εντός της πόλης Αφρίν, ωστόσο οι YPG πήραν την απόφαση να εκκενώσουν την πόλη.

Η Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS) είναι η τελευταία «μετενσάρκωση» μιας οργάνωσης που αρχικά λειτουργούσε ως εκστρατευτική δύναμη που εστάλη στη Συρία από το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ.

Η οργάνωση αργότερα διέκοψε τους δεσμούς της με το Ισλαμικό Κράτος και ορκίστηκε πίστη στην Αλ Κάιντα, και έγινε η επίσημη θυγατρική της στη Συρία.

Αν και η HTS ιδρύθηκε από άτομα με δεσμούς με την Αλ Κάιντα, η ομάδα από τότε έχει αποστασιοποιηθεί και τώρα υιοθετεί μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση υιοθετώντας την κοσμική γλώσσα της συριακής εξέγερσης και εμπλέκεται με ξένες δυνάμεις που επεμβαίνουν στη Συρία όπως η Τουρκία.

Η ηγεσία της HTS άρχισε να υιοθετεί μια ρητορική όπου αντικατέστησε εν μέρει τη στρατηγική της εστίαση στον στρατιωτικό αγώνα με τη διαχείριση των καθημερινών υποθέσεων των ανθρώπων.

Αυτός ο νέος τρόπος λειτουργίας τους τους κάνει να θεωρούνται ως η κύρια δύναμη πίσω από την ισλαμιστική ψευδοκυβέρνηση και ισλαμιστικό ψευδοκράτος που αυτοαποκαλείται Συριακή Κυβέρνηση Σωτηρίας (SSG), η οποία ελέγχει περίπου 2,6 εκατομμύρια κατοίκους στην Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία.

Η ψευδοκυβέρνηση SSG συντηρείται κυρίως μέσω οικονομικών δεσμών με τον έξω κόσμο μέσω της Τουρκίας.

Η διεθνής βοήθεια που εισρέει στην περιοχή είναι επίσης σημαντική.

Ο «εγγυητής»-κατοχικός τουρκικός στρατός είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο το συριακό καθεστώς, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν, δεν έχει επιτεθεί και πιθανώς καταστρέψει την ψευδοκυβέρνηση και το ψευδοκράτος στη βορειοδυτική Συρία που υποστηρίζεται από η HTS.

Η ανανεωμένη εστίαση της HTS στη διακυβέρνηση ήταν ένας από τους μοχλούς πίσω από την επιθυμία της να επεκτείνει τον έλεγχό της στην περιοχή.

Ο Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), η φιλοτουρκική συμμαχία ενόπλων ισλαμιστών και Τουρκμένων της Συρίας, είναι οι ένοπλες δυνάμεις της συριακής προσωρινής ψευδοκυβέρνησης (SIG).

Τι προηγήθηκε

Στις 11 Οκτωβρίου η Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS) -πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα, συριακή Αλ Κάιντα- παρενέβη στρατιωτικά σε συγκρούσεις μεταξύ του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) που υποστηρίζεται από την Τουρκία στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου.

Η φατρία που εδρεύει στην Ιντλίμπ μπήκε στη μάχη στο πλευρό της τουρκμενικής Μεραρχίας Χαμζά (τοπικά γνωστή ως αλ-Χαμζάτ) μαζί με την τουρκμενική Μεραρχία Σουλτάν Σουλεϊμάν Σαχ.

Η Μεραρχία Χάμζα δέχτηκε επίθεση από την Τρίτη Λεγεώνα του SNA, η οποία άρχισε να συγκρούεται μαζί της αφού ενεπλάκη στη δολοφονία του ακτιβιστή των μέσων ενημέρωσης Μουχάμαντ Αμπντούλ Λατίφ (Άμπου Γκανούμ) και της συζύγου του στην πόλη Αλ Μπαμπ στις 7 Οκτωβρίου.

Μετά την είσοδό της στην περιοχή της Αφρίν, η οποία βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή και υποστηρίζεται από υπηρεσίες που παρέχονται από την Άγκυρα, η HTS άρχισε να παρουσιάζεται ως διαχειριστής της διακυβέρνησης στην περιοχή.

Η Διεύθυνση Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, μέρος της ισλαμιστικής-τζιχαντιστικής Συριακής (ψευδο)Κυβέρνησης Σωτηρίας (SSG), που υποστηρίζεται από την HTS που εδρεύει στην Ιντλίμπ, δημοσίευσε φωτογραφίες από το προσωπικό της να περιοδεύει σε πολλά χωριά και στρατόπεδα στην ύπαιθρο της Αφρίν.

Εν τω μεταξύ, η υποστηριζόμενη από την Τουρκία ισλαμιστική αντιπολιτευόμενη Συριακή Προσωρινή (ψευδο)Κυβέρνηση (SIG) προσπάθησε να αποδείξει το αντίθετο: ότι παρέμεινε στην πόλη Αφρίν.

Η SIG δημοσίευσε δικές της φωτογραφίες, που δείχνουν τον αυτοαποκαλούμενο «πρόεδρο» Αμπντουραχμάν Μουστάφα, συνοδευόμενο από μια ομάδα ψευδοϋπουργών και στελέχη του τοπικού συμβουλίου που συνδέονται με το SIG στο Αφρίν.

Στις 18 Οκτωβρίου, ακτιβιστές κυκλοφόρησαν βίντεο που έδειχναν στρατιωτικές φάλαγγες της Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS) να αποσύρονται από την Αφρίν στην Ιντλίμπ, σύμφωνα με πληροφορίες ύστερα από τουρκική πίεση. Ωστόσο, τρεις πηγές, συμπεριλαμβανομένων δύο που διαμένουν επί του παρόντος στην πόλη Αφρίν, είπαν στο Syria Direct ότι -παρά την προφανή αποχώρηση- η HTS εξακολουθεί να έχει δυνάμεις ασφαλείας και στρατιωτικές δυνάμεις, καθώς και πολιτικούς υπαλλήλους, στην πόλη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Ισραηλινοί εξολόθρευσαν τον Κασάμπ – Το τελευταίο παλιό «κεφάλι» της Χαμάς

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν έδωσε εντολή για επίθεση στο Ισραήλ

Αγωγή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Εκρέμ Ιμάμογλου: Ζητά ένα εκατομμύριο λίρες για συκοφαντική δυσφήμιση

Το τουρκικό ντρόουν ANKA-3 γίνεται το πρώτο στελθ ντρόουν μάχης που λειτουργεί πλήρως από επανδρωμένο αεροσκάφος

Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης συνελήφθη με την κατηγορία ότι είναι μέλος του κουρδικού PKK

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr