Πρόσφατα δημοσιευμένες δορυφορικές εικόνες από τη Maxar Technologies δείχνουν αντιαρματική οχύρωση σχεδόν δύο χιλιομέτρων από τέσσερις σειρές τσιμεντένιων πυραμίδων με μια μεγάλη τάφρο πίσω τους στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Χίρσκε στην ανατολική Ουκρανία, αναφέρει το CNN.
Σύμφωνα με το CNN, ρωσικά μέσα ενημέρωσης κάνουν ανταποκρίσεις από την περιοχή αποκαλώντας την οχύρωση «Γραμμή Βάγκνερ» αναφορά στο ρωσικό μισθοφορικό όμιλο Wagner που υποστηρίζεται από το ρωσικό κράτος.
Ένα ρωσικό ταμπλόιντ ανέφερε επίσης πρόσφατα ότι ο όμιλος Βάγκνερ θα συνέχιζε να επεκτείνει την οχύρωση, αλλά πρόσθετες δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από το αμερικανικό δίκτυο δεν έδειξαν καμία περαιτέρω κατασκευή.
Στο πλαίσιο αυτό, το CNN σχολιάζει ότι ενώ η οχύρωση μπορεί να σταματήσει μια κατά μέτωπο επίθεση, οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν απλώς να την παρακάμψουν.
Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη αναφορά του, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου αναφέρει ότι ο Ρώσος χρηματοδότης του ομίλου Wagner Γεβγένι Πριγκόζιν -άλλοτε λεγόμενος «σεφ του Πούτιν», λόγω των επιχειρήσεων του που φιλοξενούσαν δείπνα στα οποία ο Ρώσος πρόεδρος παρευρισκόταν- και σχετιζόμενοι με αυτόν λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επικρίνουν όλο και περισσότερο τα ρωσικά στρατιωτικά και κοινωνικά ζητήματα στη Ρωσία, κάτι που «μπορεί έμμεσα να υπονομεύσει την κυριαρχία του Κρεμλίνου».
Οι επικριτικές αναφορές για τον πόλεμο από τον ολιγάρχη Γεβγένι Πριγκόζιν θα μπορούσαν να «υπονομεύσουν» την εικόνα ισχύος του Πούτιν, εξηγεί η έκθεση της ISW που δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα.
Οι ΗΠΑ ζητούν έρευνα του ΟΗΕ για τη χρήση ιρανικών drones στην Ουκρανία
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ζήτησαν χθες Παρασκευή κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας να διενεργηθεί έρευνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις κατηγορίες του Κιέβου και συμμάχων του ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ιρανικής προέλευσης τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Ο ΟΗΕ πρέπει να ερευνά οποιαδήποτε παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (…) και δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη Ρωσία ή άλλους να τον εμποδίσουν ή να τον απειλήσουν (ώστε) να (μη) φέρει σε πέρας τις ευθύνες που του έχουν ανατεθεί», τόνισε ο Ρίτσαρντ Μιλς, αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.
Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ήγειραν νωρίτερα την ίδια αξίωση με επιστολή τους.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βασίλι Νεμπένζια έκανε λόγο για «εξοργιστική κατάσταση» στο Συμβούλιο Ασφαλείας, απορρίπτοντας εκ νέου τις κατηγορίες των κυβερνήσεων της Ουκρανίας και κρατών της Δύσης και προειδοποιώντας εναντίον οποιασδήποτε έρευνας του ΟΗΕ για το ζήτημα.
Εάν δοθεί πράγματι η εντολή να διενεργηθεί τέτοια έρευνα, η Μόσχα θα είναι υποχρεωμένη να επανεξετάσει τη συνεργασία της με τον ΟΗΕ, πρόσθεσε ο κ. Νεμπένζια, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση που είχε κάνει ο αναπληρωτής του, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, πριν από μερικές ημέρες.