Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Известия: Η Ρωσία ετοιμάζεται να ξεκινήσει πτήσεις στο ψευδοκράτος στη Βόρεια Κύπρο

Известия: Η Ρωσία ετοιμάζεται να ξεκινήσει πτήσεις στο ψευδοκράτος στη Βόρεια Κύπρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ρωσία ετοιμάζεται να ξεκινήσει αεροπορικές συνδέσεις με το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα εδάφη στη βόρεια Κύπρο και να ανοίξει προξενική Αρχή στην κατεχόμενη Λευκωσία, γράφει η ρωσική εφημερίδα Izvestia.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί πριν από το τέλος του έτους, ανέφεραν στην Izvestia πηγές υψηλού επιπέδου.

Σύμφωνα με αυτούς, η έναρξη πτήσεων και το άνοιγμα του προορισμού δεν σημαίνει διπλωματική αναγνώριση – αυτό θα γίνει για να εξυπηρετηθούν Ρώσοι πολίτες που ζουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και είναι περίπου 10 χιλιάδες, διευκρίνισαν οι πηγές της ρωσικής εφημερίδας

Ομοίως, οι δυτικές χώρες ανοίγουν τα προξενικά τους γραφεία στο βόρειο τμήμα του νησιού, αποκαλώντας τα «γραφεία» και χωρίς να διευκρινίζουν ότι βρίσκονται στο ψευδοκράτος, την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)».

Το τουρκικό κοινοβούλιο θα χαιρετίσει μόνο την έναρξη πτήσεων προς την «ΤΔΒΚ», αλλά αυτό το βήμα είναι απίθανο να αλλάξει τη θέση της Τουρκίας αναφορικά με την Κριμαία.

Πτήσεις χωρίς αναγνώριση

Στις 20 Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα Milliyet, επικαλούμενη πηγές, ανέφερε ότι δύο ρωσικές αεροπορικές εταιρείες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν πτήσεις προς τη διεθνώς μη αναγνωρισμένη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πτήσεις θα ξεκινήσουν στις 15 Νοεμβρίου, όταν θα ανοίξει το νέο αεροδρόμιο Ercan (Ercan Havalimanı) στην «ΤΔΒΚ» (κεντρική φωτογραφία).

Στην τελετή φέρεται να δώσει το παρών ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από τη διχοτόμηση του νησιού «σε ελληνικά και τουρκικά κράτη» το 1974, γράφει η ρωσική εφημερίδα, μόνο η Άγκυρα έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «ΤΔΒΚ».

Υψηλόβαθμες ενημερωμένες πηγές της Izvestia επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, αλλά διευκρίνισαν ότι πρόκειται για πρωτοβουλία μιας ιδιωτικής ρωσικής αεροπορικής εταιρείας και όχι του εθνικού αερομεταφορέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

– Αυτή η αεροπορική εταιρεία σχεδιάζει να οργανώσει απευθείας πτήσεις, υπήρχε πραγματικά ένα τέτοιο αίτημα. Αλλά αυτό δεν θα σημαίνει διπλωματική αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» από τη Ρωσία, από αυτή την άποψη, η θέση της Μόσχας παραμένει η ίδια, τόνισε ένας από τους συνομιλητές της ρωσικής εφημερίδας.

Μια δεύτερη πηγή της Izvestia, επίσης εξοικειωμένη με την κατάσταση, πρόσθεσε: «Η Ρωσική Ομοσπονδία διερευνά επίσης το ενδεχόμενο να ανοίξει προξενικό γραφείο στο βόρειο τμήμα του νησιού».

— Υπάρχει μελέτη για την πρωτοβουλία για άνοιγμα προξενικού γραφείου στη βόρεια Λευκωσία.

Περισσότεροι από 10.000 Ρώσοι πολίτες ζουν εκεί και οι προξενικές υπηρεσίες δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμες σε αυτούς.

Αλλά το άνοιγμα ενός τέτοιου γραφείου δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσει διπλωματική αναγνώριση: το γραφείο θα ονομάζεται «Ρωσική Προξενική Αρχή στη βόρεια Λευκωσία», χωρίς να διευκρινίζεται ότι είναι η «ΤΔΒΚ».

«Σχεδιάζουμε να κλείσουμε αυτό το θέμα μέχρι το τέλος του έτους», εξήγησε η πηγή.

Σημείωσε ότι παρόμοια πρακτική ακολουθούν πολλές δυτικές χώρες που έχουν ανοίξει προξενικά γραφεία στην Ταϊβάν, αλλά τα αποκαλούν είτε γραφεία τους στην πόλη Ταϊπέι, χωρίς να αναφέρουν την Ταϊβάν, είτε απλώς «ιδρύματα».

Αυτό έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα: έχουν επίσημες σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ), αναγνωρίζουν το Πεκίνο ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας και ταυτόχρονα διατηρούν ανεπίσημες σχέσεις με την Ταϊβάν – χωρίς να αναγνωρίζουν την κυριαρχία της ΛΔΚ στο νησί.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν.

Όμως στην Ταϊπέι, την πρωτεύουσα της Ταϊβάν, υπάρχει το Αμερικανικό Ινστιτούτο, το οποίο ουσιαστικά εκτελεί τις λειτουργίες ενός προξενείου. Ονομάζεται Αμερικανικό Ινστιτούτο Ταϊπέι, χωρίς να αναφέρεται η Ταϊβάν.

Ομοίως, οι δυτικές χώρες ανοίγουν γραφεία και προξενικές αποστολές στην «ΤΔΒΚ».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του (σ.σ. κατοχικού) υπουργείου Εξωτερικών της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας, υπάρχουν γραφεία στη χώρα της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστραλίας, της Ιταλίας, της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον συνομιλητή της Izvestia, το ίδιο σχεδιάζει να κάνει και η Ρωσική Ομοσπονδία.

Θα εμφανιστεί προξενικό γραφείο στη βόρεια Λευκωσία, ενώ θα δημιουργηθεί αεροπορική σύνδεση με το (σ.σ. παράνομο αεροδρόμιο) Ερτζάν.

Η Ρωσική Πρεσβεία στην Κύπρο είπε στην Izvestiya ότι η Ρωσία, ως υποκείμενη στο διεθνές δίκαιο, δεν είχε ποτέ σκεφτεί να ανοίξει απευθείας αεροπορική σύνδεση με την «ΤΔΒΚ».

«Είμαστε ενήμεροι για την πρωτοβουλία μιας από τις ιδιωτικές τουρκοκυπριακές εταιρείες να δημιουργήσει συνεταιρισμό με οποιονδήποτε από τους ρωσικούς αερομεταφορείς, αλλά το θέμα δεν ξεπέρασε τις ηχηρές επιθυμίες», τόνισε η πρεσβεία.

Ωστόσο, επιβεβαίωσαν ότι «τον τελευταίο καιρό έχει συζητηθεί με την κυπριακή πλευρά το θέμα του ανοίγματος προξενικού γραφείου στο βόρειο τμήμα της Λευκωσίας για την παροχή προξενικών υπηρεσιών σε Ρώσους πολίτες που ζουν στην “ΤΔΒΚ” και το θέμα είναι υπό μελέτη».

Αμφιλεγόμενη ιστορία

Το γεγονός ότι η Ρωσική Ομοσπονδία ενδέχεται να ανοίξει προξενικό γραφείο στο βόρειο τμήμα του νησιού είχε αναφέρει παλαιότερα η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή.

Σύμφωνα με αυτήν, από τον Ιανουάριο του 2021, η Ρωσία έχει έρθει σε επαφή με τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για να τις ενημερώσει για την πρόθεσή της.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες και είπε ότι η Μόσχα αξιολογεί τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθήσει τους «αρκετούς χιλιάδες» Ρώσους που κατοικούν μόνιμα στον κατεχόμενο βορρά.

Στις 29 Σεπτεμβρίου, το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ανέφερε ότι ο Ερντογάν έθιξε την έναρξη απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία προς την «ΤΔΒΚ» κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Τούρκος ηγέτης, σύμφωνα με δημοσίευμα του NTV, σημείωσε ότι οι πτήσεις από τη Ρωσία θα στηρίξουν την οικονομία της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου, δεδομένων των πιθανών εσόδων από τους τουρίστες.

«Αν ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς την “ΤΔΒΚ”, θα είμαστε, φυσικά, χαρούμενοι», είπε.

Η υπηρεσία Τύπου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορικών Μεταφορών είπε στην Izvestiya ότι «δεν υπάρχουν πληροφορίες για αυτό το θέμα» στο τμήμα τους.

Η Izvestia απέστειλε ερωτήσεις στις πρεσβείες της Ελλάδας, της Κύπρου και στο ψευδοϋπουργείο Εξωτερικών της «ΤΔΒΚ».

Κριμαϊκό ζήτημα

Η Άγκυρα θα χαιρετίσει μόνο την απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να ξεκινήσει πτήσεις προς την «ΤΔΒΚ», αυτό θα είναι «ένα νέο ορόσημο στις διμερείς σχέσεις», δήλωσε στην Izvestia ο Οζτούρκ Γιλμάζ, μέλος της Μεγάλης Τουρκικής Συνέλευσης (κοινοβουλίου).

«Αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας.

»Νομίζω ότι κανείς στην Τουρκία δεν θα πει τίποτα ενάντια σε μια τέτοια απόφαση της Ρωσίας για τη Βόρεια Κύπρο», διευκρίνισε ο πολιτικός.

Ωστόσο, τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η Τουρκία θα αλλάξει τη θέση της για την Κριμαία ως απάντηση στη ρωσική απόφαση.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσαν ότι η Άγκυρα είναι «δεσμευμένη να αναγνωρίσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

«Η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία, της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος, είναι, στην πραγματικότητα, απαίτηση του διεθνούς δικαίου», είπε ο Ερντογάν, μιλώντας στην Πλατφόρμα της Κριμαίας που διοργάνωσε η Ουκρανία τον Αύγουστο.

Η περιοχή προσαρτήθηκε (σ.σ. παράνομα) στη Ρωσική Ομοσπονδία ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος τον Μάρτιο του 2014.

Τότε το 96,5% των Κριμαίων ψήφισε υπέρ της ένταξης στην Ομοσπονδία ως υποκείμενό της.

Τα περισσότερα κράτη μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, δεν αναγνώρισαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Μεταξύ αυτών που αναγνώρισαν την προσάρτηση είναι η Νικαράγουα, η Βενεζουέλα, η Συρία, η Κούβα και η Βόρεια Κορέα.

«Είναι πολύ νωρίς για να υποθέσουμε ότι η Τουρκία θα αλλάξει τη θέση της για την Κριμαία εάν η Ρωσία αναγνωρίσει τη Βόρεια Κύπρο.

»Από όσο καταλαβαίνω, η αναγνώριση εξακολουθεί να αποκλείεται, μέχρι στιγμής μόνο η έναρξη της εναέριας κυκλοφορίας.

»Αλλά οποιεσδήποτε επαφές μεταξύ Μόσχας και “ΤΔΒΚ” είναι ευπρόσδεκτες», κατέληξε ο Οζτούρκ Γιλμάζ.

Ο Γιασάρ Νιγιάζμπαεφ, συντάκτης του τουρκικού καναλιού Telegram Agenda, πιστεύει επίσης ότι το άνοιγμα πτήσεων από τη Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα αλλάξει τη θέση της Άγκυρας για την Κριμαία, αφού τότε ο ρόλος της Τουρκίας ως μεσάζων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου θα ζημιωθεί.

«Αν ο Ερντογάν θέλει να παραμείνει μεσολαβητής μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, τότε δεν θα μπορέσει να δεχτεί και να εγκαταλείψει την ιδέα της ακεραιότητας της Ουκρανίας, γιατί αυτό θα έρχεται σε αντίθεση με όλες τις προσπάθειές του να βάλει τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο ειδικός στην Izvestia.

Η Αθήνα και η επίσημη Λευκωσία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αντιδράσουν εξαιρετικά αρνητικά στην έναρξη των πτήσεων.

Ωστόσο, η Ελλάδα ήταν η πρώτη που έδωσε πλήγμα στις ιστορικά στενές σχέσεις των δύο ορθόδοξων λαών, όταν «αποδείχτηκε ότι ήταν στην άλλη πλευρά των οδοφραγμάτων» και επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Ρωσία απάντησε προσθέτοντας την Ελλάδα και την Κύπρο στη λίστα των μη φιλικών κρατών τον Μάρτιο.

Ο Τούρκος πολιτικός επιστήμονας Κερίμ Χας, σε συνέντευξή του στην Izvestia, σημείωσε ότι η έναρξη πτήσεων και το άνοιγμα του προξενείου είναι «ένα πολύ σημαντικό και συμβολικό βήμα εκ μέρους της Ρωσίας, αν και δεν θα αλλάξει ριζικά την κατάσταση επί του πεδίου».

«Αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι μια θετική στιγμή για την Τουρκία και για τη Βόρεια Κύπρο.

»Αυτή είναι η πρώτη τέτοια εμπειρία για τη Ρωσία, από όσο γνωρίζω, γιατί, για παράδειγμα, δεν υπάρχουν τέτοιες πτήσεις στο Κοσσυφοπέδιο.

»Επίσης, δεν υπάρχουν πτήσεις προς Ναγκόρνο-Καραμπάχ ή Υπερδνειστερία», υπενθύμισε ο ειδικός.

Σε γενικές γραμμές, πρότεινε, αυτό το βήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι «μια προσπάθεια επιστροφής στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας από τον Νότο, γιατί υπό τις παρούσες συνθήκες η Τουρκία είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στις σχέσεις του δυτικού μπλοκ με τη Ρωσία».

Μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως ένα χτύπημα στην πλάτη του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει δύο στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο, είπε ο πολιτικός επιστήμονας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ερντογάν σίγουρα θα χρησιμοποιήσει αυτό το ατού στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του 2023.

Ωστόσο, δεν θα υπάρξει αναγνώριση της Κριμαίας ως απάντηση στην πιθανή αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» – η πίεση της Δύσης στην Άγκυρα είναι πολύ μεγάλη, μπορεί να εντοπιστεί ακόμη και στην ιστορία της άρνησης να εργαστούν με κάρτες Mir, συνόψισε ο Κερίμ Χας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αμερικανοί βουλευτές ζητούν εξηγήσεις από τον Μπλίνκεν για τη Χαμάς στην Τουρκία – Ανησυχία για μετατροπή της κατεχόμενης Κύπρου σε τζιχαντιστικό «οχυρό»

Ο Πούτιν ανοιχτός σε συζήτηση με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Ο Πούτιν πληρώνει για 100.000 στρατιώτες της Βόρειας Κορέας για να καθυστερήσει μια νέα επιστράτευση Ρώσων

Η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να στείλει 100.000 στρατιώτες στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ζελένσκι: Οι βορειοκορεατικές δυνάμεις στη Ρωσία ενδέχεται να φτάσουν τους 100.000 στρατιώτες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr