Διαβάστε σχετικά για Αμυντική Βιομηχανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κίνα, Πολεμική Βιομηχανία,
Οι παραδόσεις των F-35 της Lockheed Martin θα συνεχιστούν μετά την απαγόρευση που επέφερε η ανακάλυψη ενός κινεζικού κράματος που χρησιμοποιείται σε εξάρτημα του μαχητικού αεροσκάφους.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, το εξάρτημα -ένας μαγνήτης σε μια συσκευή που προμηθεύτηκε η Honeywell International- χρησιμοποιείται στο αεροπλάνο από το 2003.
Μετά την ανακάλυψη του κινεζικού κράματος, το Πεντάγωνο ανέστειλε τις παραδόσεις νέων F-35 τον περασμένο μήνα, επικαλούμενο κανονισμούς για τα «ειδικά μέταλλα».
Ο William LaPlante, ο υφυπουργός Άμυνας για τις προμήθειες, υπέγραψε την απόφαση για να επιτραπεί η συνέχιση των παραδόσεων αεροσκαφών παρά το απαγορευμένο κράμα.
Η Lockheed δήλωσε ότι η Honeywell έχει βρει μια «εναλλακτική αμερικανική πηγή» για το κράμα που θα χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή μελλοντικών αεροσκαφών από τον Νοέμβριο.
Δεκαοκτώ αεροσκάφη κρατήθηκαν στο πλαίσιο της παύσης των παραδόσεων, ανέφερε η Lockheed σε δήλωσή της.
Η παραίτηση, που υπογράφηκε την Παρασκευή, επιτρέπει στο Πεντάγωνο να δεχτεί 126 αεροσκάφη στα τρέχοντα συμβόλαια παραγωγής που διαρκούν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023.
«Η αποδοχή των αεροσκαφών είναι απαραίτητη για τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας», δήλωσε ο Λαπλάντ.
Το γραφείο προγράμματος του υπουργείου Άμυνας για το F-35 έχει δηλώσει ότι το εξάρτημα δεν έχει κανένα τεχνικό ελάττωμα και δεν αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια του κορυφαίου μαχητικού stealth των ΗΠΑ.
Αντίθετα, πρόκειται για ζήτημα ασφάλειας της αλυσίδας εφοδιασμού.
Η αμερικανική νομοθεσία και οι κανονισμοί του Πενταγώνου για τις αγορές απαγορεύουν τη χρήση ειδικών μετάλλων ή κραμάτων που κατασκευάζονται στην Κίνα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα ή τη Ρωσία.
Η Υπηρεσία Διαχείρισης Αμυντικών Συμβάσεων ανέφερε την παράβαση στο γραφείο του προγράμματος F-35 στις 19 Αυγούστου.