Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

EURACTIV: Βρετανικό βέτο σε… ευρωπαϊκές σημαίες στη Σύνοδο της Πράγας

EURACTIV: Βρετανικό βέτο σε… ευρωπαϊκές σημαίες στη Σύνοδο της Πράγας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αρκετοί ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πρώτη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα την Πέμπτη ήταν επιτυχής.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό, το κάστρο που φιλοξένησε την εκδήλωση έπρεπε να απαλλαγεί από τις σημαίες της ΕΕ κατόπιν απαίτησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η ηγεσία της ΕΕ με έδρα τις Βρυξέλλες έπρεπε να καταστήσει την παρουσία της όσο το δυνατόν πιο «διακριτική» στη συνάντηση.

Επιπλέον, η Ελλάδα και η Τουρκία απέτυχαν και πάλι να τηρήσουν τη συμφωνημένη γραμμή επικοινωνίας για να δείξουν ενότητα, καθώς οι ηγέτες τους «τα είπαν» κατά τη διάρκεια του δείπνου χθες το βράδυ.

Η πρώτη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στέφθηκε με επιτυχία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα μετά τη συνάντηση 43 Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα την Πέμπτη.

«Το κοινό μας καθήκον ήταν να δημιουργήσουμε μια άτυπη πλατφόρμα, όπου μπορούμε να συνεργαστούμε, να ανταλλάξουμε ιδέες και να αναπτύξουμε λύσεις για να επιστρέψει η ειρήνη και η ευημερία στην Ευρώπη. Και νομίζω ότι τα καταφέραμε», δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελικής συνέντευξης Τύπου.

Η ιδέα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας προκάλεσε μια σειρά αμφιβολιών από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες της ΕΕ, οι οποίες φοβήθηκαν ότι η Κοινότητα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εναλλακτική λύση για την πλήρη ένταξη.

Ωστόσο, ο Τσέχος πρωθυπουργός απέρριψε τις ανησυχίες αυτές. «Δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τις υπάρχουσες μορφές συνεργασίας», δήλωσε ο Φιάλα.

Η ιδέα παρουσιάστηκε αρχικά από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και η τρέχουσα τσεχική Προεδρία της ΕΕ πρότεινε την Πράγα ως πρωτεύουσα υποδοχής για την πρώτη σύνοδο κορυφής.

Απόκρυψη της έννοιας της ΕΕ

Η συνάντηση προετοιμάστηκε από κοινού από την τσεχική προεδρία, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ωστόσο, οι διπλωμάτες της τσεχικής προεδρίας τόνισαν ότι «δεν έχει καμία σχέση με την ίδια την ΕΕ».

Πράγματι, δεν υπήρχαν σημαίες της ΕΕ στο κάστρο της Πράγας, όπου έλαβε χώρα η συνάντηση.

Η EURACTIV Τσεχίας έμαθε ότι αυτό ήταν ένα από τα αιτήματα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας, η οποία επίσης συμμετείχε στη συνάντηση.

Παρόλα αυτά, η ΕΕ εκπροσωπήθηκε από τον Σαρλ Μισέλ, ο οποίος προήδρευσε στην άτυπη συνεδρίαση του δείπνου.

Ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμμετείχε επίσης στις συνεδριάσεις, δεν είχε επίσημο ρόλο.

«Δεν είχε καμία ομιλία κατά τη διάρκεια του επίσημου προγράμματος, παρακολουθεί μόνο την εκδήλωση και είχε κάποιες διμερείς συναντήσεις εκεί», δήλωσε Τσέχος διπλωμάτης στη EURACTIV Τσεχίας.

Σύμφωνα με τον Τσέχο πρωθυπουργό, η Ευρώπη χρειαζόταν έναν χώρο για μια ανεπίσημη ανταλλαγή ιδεών, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή ή μη στην ΕΕ.

«Ακόμη και το γεγονός ότι όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πέρασαν μια μέρα μαζί, σε ένα μέρος και ότι πραγματοποιούνται δεκάδες διμερείς συναντήσεις, είναι ένα όφελος», πρόσθεσε.

Ο Φιάλα ενημέρωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα δεν θα θεσμοθετηθεί και δεν θα υπάρξουν επίσημα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής.

Ερντογάν, Μητσοτάκης διαπληκτίζονται σε δείπνο

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έσπευσε να τονίσει κατά τη διάρκεια της ημέρας ότι η σύνοδος έστειλε μήνυμα ενότητας.

Όμως τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε καβγά με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόσφατη κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Ερντογάν πήρε τον λόγο στο δείπνο και κατηγόρησε την Αθήνα για προκλητικές ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση στην περιοχή.

Ο Μητσοτάκης φέρεται να απάντησε λέγοντας ότι η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

Αντίθετα, ο Μητσοτάκης είπε ότι ο Ερντογάν θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στον διάλογο χωρίς ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά το δείπνο, ο Ερντογάν επανέλαβε και πάλι τις απειλές του κατά της Ελλάδας.

«Εκφώνησα μια ομιλία κατά τη διάρκεια της συνάντησης και ένας κύριος [ο Μητσοτάκης] ήταν ανήσυχος με αυτήν […] Είπε ότι χρησιμοποιούμε σκληρή γλώσσα αν και δεν το κάναμε», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους.

«Τώρα, δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν προκάλεσε πρόσφατα έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα όταν κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει να «στρατιωτικοποιεί» τα ελληνικά νησιά που γειτονεύουν με την Τουρκία, διαφορετικά οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να έρθουν «τη νύχτα».

Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μπορεί να επιτεθεί στην Ελλάδα, ο Ερντογάν απάντησε στον δημοσιογράφο:

«Έχεις δίκιο. Κάθε χώρα που μας ενοχλεί και μας επιτίθεται, η απάντησή μας είναι “μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα”.

»Έτσι πρέπει να το γνωρίζουν, να το καταλαβαίνουν. Αφού εσείς το καταλάβατε έτσι, άρα και αυτοί το κατάλαβαν έτσι».

ΠΗΓΗ: EURACTIV

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Καστελλόριζο: Τουρκικές παραβιάσεις με εμπλοκές και αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τον Πούτιν στην Αν. Ευρώπη, λέει ο αρχηγός του βρετ. στρατού

«Ο ρωσικός πύραυλος έχει χαρακτηριστικά διηπειρωτικού βαλλιστικού», λέει ο Ζελένσκι – Καμία επιβεβαίωση από τη Δύση

Τουρκικό «τσίρκο»: Η Τουρκία δικάζει 20 φουκαράδες και καθαρίστριες για πράκτορες της Μοσάντ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr