Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες επικοινωνούν στη γραμμή «θέλω να ζήσω» των Ουκρανών για να παραδοθούν

Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες επικοινωνούν στη γραμμή «θέλω να ζήσω» των Ουκρανών για να παραδοθούν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Ουκρανία, Ρωσία,

Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη επικοινωνήσει μέσω μιας ειδικής ουκρανικής γραμμής, της «θέλω να ζήσω», ζητώντας οδηγίες για να παραδοθούν.

Ο Αντρίι Γιουσόφ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, είπε ότι μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες περίπου 2.000 στρατιώτες κάλεσαν την τηλεφωνική γραμμή «Θέλω να ζήσω» για να παραδοθούν.

Έχουν έρθει κλήσεις από στρατιώτες στην Ουκρανία, από εκείνους που βρίσκονται ακόμη στη Ρωσία που έχουν στρατολογηθεί, και ορισμένους που δεν έχουν λάβει ακόμη καν εντολές που ήθελαν να ελέγξουν τη διαδικασία, ισχυρίστηκε ο Γιουσόφ.

Αυτό συμβαίνει αφότου ο Πούτιν διέταξε 300.000 στρατευμένους να σταλούν στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, προκειμένου να στηρίξουν την αποτυχημένη εισβολή του.

Ο απολυταρχικός δεσπότης προσπαθεί να αγκιστρωθεί στην περιοχή που έχει καταλάβει ο στρατός του σε περισσότερους από επτά μήνες πολέμου, αλλά τα εξαντλημένα στρατεύματά του αγωνίζονται να κρατήσουν την πρώτη γραμμή.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι ουκρανικές μονάδες έσπσαν το ρωσικό μέτωπο στο βόρειο Χάρκοβο – που τους επέτρεψε να ξαναπάρουν χιλιάδες τετραγωνικά μίλια εδάφους μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

Αυτό ώθησε τον Πούτιν να εκδώσει τη διαταγή επιστράτευσης με την οποία χιλιάδες άνδρες στάλθηκαν σε στρατόπεδα εκπαίδευσης αλλά στο μεταξύ ο στρατός του υπέστη περαιτέρω ήττες.

Τις τελευταίες 48 ώρες, η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει δεκάδες πόλεις και χωριά στη βόρεια περιφέρεια Χερσώνα –στα νότια– με τα στρατεύματα του Πούτιν να υποχωρούν για περισσότερα από 10 μίλια μέσα σε λίγες ώρες.

Ο Γιούσοφ είπε ότι οι κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή αυξήθηκαν σημαντικά μετά την επίθεση στο Χάρκοβο και έκτοτε συνέχισαν να αυξάνονται.

Μιλώντας στο Freedom TV της Ουκρανίας, είπε:

«Τότε, αρχίσαμε να λαμβάνουμε κλήσεις όχι μόνο από στρατιώτες που βρίσκονται στο έδαφος της Ουκρανίας ως μέρος των δυνάμεων εισβολής, αλλά κι από όσους είτε μόλις επιστρατεύθηκαν και εξακολουθούν να βρίσκονται στο έδαφος της Ρωσίας είτε από συγγενείς τους ή ακόμα και άνθρωποι που υποψιάζονται ότι μπορούν να επιστρατευθούν και διευκρινίζουν αυτές τις πληροφορίες.

»Σε λίγες εβδομάδες, έχουμε ήδη λάβει περισσότερα από 2.000 τέτοια αιτήματα».

Εγκαταλείπουν τη Ρωσία

Περίπου 370.000 Ρώσοι άμαχοι έχουν επίσης εγκαταλείψει την πατρίδα τους αντί να αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να στρατευτούν, σύμφωνα με γειτονικά έθνη.

Οι περισσότεροι κατευθύνθηκαν στο Καζακστάν, με το υπουργείο Εσωτερικών εκεί να λέει ότι περίπου 200.000 είχαν φτάσει σε μόλις δύο εβδομάδες.

Άλλοι 93.000 έχουν πάει στη Γεωργία, ανέφερε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fontanka, ενώ η ΕΕ είπε ότι 66.000 κατευθύνθηκαν προς το έδαφός της – με τους περισσότερους να πιστεύεται ότι έφτασαν στη Φινλανδία αφού τα κράτη της Βαλτικής Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας έκλεισαν τα σύνορά τους.

Η Μογγολία, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία στην Άπω Ανατολή, είπε ότι 16.000 είχαν φτάσει εκεί.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι οι κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας είναι πλέον μέρος της Ρωσίας μετά τη διοργάνωση ψευδών δημοψηφισμάτων με άτομα που καλούνταν να ψηφίσουν υπό την απειλή όπλου.

Η Χερσώνα, το Ντόνετσκ, το Λουχάνσκ και η Ζαπορίζια θα είναι μέρος της Ρωσίας «για πάντα», δήλωσε ο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα σε μια μεγάλη ομιλία στην οποία επέκρινε επίσης τη Δύση.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν είναι από τότε σε θέση να πει πού ακριβώς θα χαράσσονται τα «νέα» ρωσικά σύνορα ενώ η Ρωσία έχασε εδάφη σε τρεις από αυτές τις τέσσερις περιοχές τις ημέρες μετά την ομιλία του Πούτιν.

Με το σταγονόμετρο οι βίζες στη Γαλλία

Η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λοράνς Μπουν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι Ρώσοι που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να αποφύγουν την επιστράτευση, την οποία κήρυξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν θα λαμβάνουν αυτόματα βίζα για να παραμείνουν στη Γαλλία, αλλά θα εξετάζεται η κατάστασή τους και τυχόν κίνδυνοι για την ασφάλεια.

«Είναι περιορισμένες οι συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να χορηγηθεί βίζα.

»Θα διασφαλίσουμε ότι οι αντιφρονούντες δημοσιογράφοι, άνθρωποι που μάχονται κατά του καθεστώτος, καλλιτέχνες και φοιτητές θα μπορούν να έρχονται εδώ και θα εκδίδουμε βίζα κατά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους για την ασφάλεια», είπε η υφυπουργός σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo.

Ερωτηθείσα αν όλοι οι Ρώσοι ανυπότακτοι θα είναι ευπρόσδεκτοι σε ευρωπαϊκό έδαφος, η ίδια απάντησε ότι η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται μεμονωμένα και ότι η διαδικασία χορήγησης βίζας από μια χώρα στη ζώνη της Σένγκεν θα παρατείνεται στις 40 ημέρες, από τις 15 που είναι σήμερα, προκειμένου να διενεργείται έρευνα για το πρόσωπο που αιτείται βίζα ή πολιτικό άσυλο.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε την πρόσβαση στο πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη για τα πρόσωπα που το έχουν πραγματικά ανάγκη και να αποφύγουμε κινδύνους για την ασφάλεια», κατέληξε η υφυπουργός προσθέτοντας ότι πολλές χώρες πολύ πιο κοντά στη Ρωσία θέλουν να κλείσουν εντελώς τα σύνορά τους στους Ρώσους που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πυρά Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τους ATACMS: «Η προσέγγιση “ας καταστραφεί ο κόσμος έπειτα από μένα” δεν οδηγεί πουθενά»

Ο ψυχασθενής Ερντογάν θέλει ο Τραμπ να αποκηρύξει Ισραήλ και Κούρδους

Επικεφαλής Ρωσικής Κατασκοπείας: Η Ρωσία θα τιμωρήσει όποια κράτη του ΝΑΤΟ βοηθήσουν την Ουκρανία να χτυπήσει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς

Η Ουκρανία έπληξε στόχους σε ρωσικό έδαφος με βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow

Η Γερμανία ετοιμάζεται για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο – Ποιο το σχέδιό της

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr