Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τούρκος βουλευτής: Ο Ερντογάν έχει στόχο τη «Μεγάλη Τουρκία» του «Όρκου του Έθνους» – Θέλει ελληνικά εδάφη

Τούρκος βουλευτής: Ο Ερντογάν έχει στόχο τη «Μεγάλη Τουρκία» του «Όρκου του Έθνους» – Θέλει ελληνικά εδάφη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο βουλευτής του φιλοκουρδικού σοσιαλιστικού «Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών» και μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο τουρκικό κοινοβούλιο, Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλιόγλου, αποκάλυψε τα σχέδια των κινήσεων του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή, την επιθυμία του να επεκταθεί περιφερειακά επιβάλλοντας την ισχύ του στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη και για τον λόγο της σύγκρουσής του με την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Διαβάστε σχετικά: «Μετά τη Συρία ακολουθούν Κύπρος και Αιγαίο» – Ο «Όρκος του Έθνους» έχει επόμενο στόχο την Ελλάδα [συντάκτης: Στέφανος Μυτιληναίος | 14 Οκτωβρίου 2019]

Διαβάστε όλα τα σχετικά άρθρα εδώ: Τουρκικός Εθνικός Όρκος – Όρκος του Έθνους

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Al-Arabiya είπε ότι ο Ερντογάν επιδιώκει μεγάλα όνειρα παρά την πτώση της δημοτικότητάς του στη χώρα και παρά το γεγονός ότι έχασε τη θέση του στο εξωτερικό.

Προσπαθεί να συνεχίσει την πολιτική του ατζέντα με κάνοντας νέα βήματα με τα οποία προσπαθεί να αποκτήσει νέα επιρροή και κυριαρχία στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, τη Λιβύη και την αποκατάσταση του οθωμανικού ονείρου.

Πρόσθεσε ότι η σημερινή τουρκική κυβέρνηση είναι αδύναμη και ο Ερντογάν το γνωρίζει και πιστεύει ότι η σημερινή κατάσταση αδυναμίας στην Τουρκία θα είναι προσωρινή και μόλις εφαρμοστεί η ατζέντα του, η μεγάλη και ιμπεριαλιστική δύναμη θα επιστρέψει.

Έχει μια επιθυμία για εκδίκηση και θέλει να επαναφέρει την κατάσταση όπως ήταν πριν από 100 χρόνια, και ως εκ τούτου πάντα επαναλαμβάνει:

«Θα πάρουμε εκδίκηση για το παρελθόν».

Εργαλείο ο Ισλαμισμός

Για να το πετύχει αυτό, λέει ο βουλευτής του τουρκικού κοινοβουλίου, ο Ερντογάν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον «ισλαμισμό» και ζητά υποστήριξη για ισλαμικά κινήματα και δεν διστάζει να εργαστεί και να συντονιστεί με το «ISIS», τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και άλλες εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις όταν το θεωρεί απαραίτητο.

Ως εκ τούτου, αυτές οι κινήσεις τον οδήγησαν σε συγκρούσεις στην περιοχή και τον έχουν ρίξει σε περισσότερες εντάσεις με τις περιφερειακές και γειτονικές χώρες, αλλά δεν τον ενδιαφέρει πραγματικά.

Λέει ότι η σύγκρουση και η πόλωση είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν για να ενισχύσει τις πολιτικές του θέσεις, καθώς το εφαρμόζει στη διαχείριση της σύγκρουσής του με την Αίγυπτο και οι εντάσεις με την Αίγυπτο μπορεί να επιδεινωθούν λόγω των θέσεων και των φιλοδοξιών του, αφού έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της Αιγύπτου, αλλά το αγνοεί, επιδιώκοντας έναν στόχο, ο οποίος είναι η εφαρμογή ενός μεγάλου 100χρονου σχεδίου στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, και η εχθρότητα προς όλους όσους βρίσκονται εμπόδιο στο δρόμο του.

Η Εθνική Χάρτα από το 1920

Ο αποκαλύπτει αυτό το σχέδιο και λέει ότι είναι το σχέδιο «Ulusal Harita» που ο Τούρκος Πρόεδρος κυματίζει με κάθε ευκαιρία.

Τελευταία το ανέφερε στο σχέδιο για τη μάχη της απελευθέρωση της Μοσούλης το 2016, όταν είπε ότι η Τουρκία αποκλείστηκε από την απελευθέρωση της πόλης, «Οι Ιρακινοί πρέπει να διαβάσουν την Χάρτα για να καταλάβουν τη σημασία της Μοσούλης για εμάς».

Ο λεγόμενη Εθνική Χάρτα [ή Όρκος του Έθνους] είναι ένα σχέδιο που εκδόθηκε το έτος 1920 στην Τουρκία και ο Ερντογάν το εκλαμβάνει ως μέσο για να νομιμοποιήσει τις κινήσεις του στην περιοχή.

Θεωρείται το έγγραφο οριοθέτησης των συνόρων του τουρκικού κράτους μετά την πτώση της ιδέας του οθωμανικού χαλιφάτου.

Αποτελείται από 6 αρχές, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών με αραβική ή ελληνική πλειονότητα, τη διασφάλιση της Κωνσταντινούπολης και της Θάλασσας του Μαρμαρά, την επίβλεψη της κίνησης του εμπορίου στα Στενά από την πλευρά της Τουρκίας και επιπλέον λαμβάνοντας υπόψη ολόκληρη την περιοχή του Κουρδιστάν. στη βόρεια Συρία και την πρωτεύουσά της, το Χαλέπι, το βόρειο Ιράκ και την πρωτεύουσά του, τη Μοσούλη, και τα νησιά του Αιγαίου, καθώς και τη νήσο Κύπρο που τη θεωρεί εξ ολοκλήρου μέρος του τουρκικού κράτους.

Παρά την εξαφάνιση αυτού του σχεδίου μετά τις διαδοχικές ήττες της Τουρκίας στις αρχές του εικοστού αιώνα και την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, παρέμεινε μέρος ενός τουρκικού ονείρου που προσπαθεί να αναβιώσει σήμερα ο Ερντογάν για να νομιμοποιήσει τις επεμβάσεις του στη Συρία, το Ιράκ, την Κύπρο, Λιβύη, Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα ταυτόχρονα, και ο βουλευτής Γκεργκελιόγλου (Ömer Faruk Gergerlioğlu) καταλήγει λέγοντας:

«Ο Ερντογάν επιδιώκει μεγάλα και παλιά όνειρα και θα συνεχίσει τις κινήσεις για την υλοποίησή τους χωρίς να συνειδητοποιεί ότι το παρελθόν δεν μπορεί να αναβιώσει».

Πηγή: Βαλκανικό Περισκόπιο

Διαβάστε ακόμα στη Wikipedia: Τουρκικός Εθνικός Όρκος

Το ίδιο στα αγγλικά: Misak-ı Millî

Ανάλυση του Tribune [2018]:

Αυτό είναι το σχέδιο Ερντογάν για νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία – «Ο Όρκος του Έθνους»

Η αναθεωρητική πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανοιχτά εκφράζεται με αμφισβήτηση των συνόρων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή της βόρειας Κύπρου, οι πολεμικές επιχειρήσεις-εισβολές που διεξάγει σε βόρεια Συρία και βόρειο Ιράκ, η ανάμιξή της στα εσωτερικά Ελλάδας και Βουλγαρίας στη Θράκη, οι βλέψεις της στον Καύκασο, η αποσταθεροποιητική της εμπλοκή στα δυτικά Βαλκάνια με εργαλεία της το εξτρεμιστικό Ισλάμ και πρόθυμους συνεργάτες ορισμένους σλαβόφωνους νοσταλγούς της τουρκοκρατίας, δεν είναι τίποτα άλλο από η υλοποίηση του περιβόητου τουρκικού «Όρκου του Έθνους», του «Misak-ı Millî».

Διαβάστε περισσότερα…

Σημαντικό: Ο Ερντογάν διακήρυξε ότι δεν τον δεσμεύουν τα «τεχνητά σύνορα» και ξεκινά για τη Μεγάλη Τουρκία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πληροφορίες: Ντρόουν από το Ιράκ και τη Συρία εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ

Ισραήλ: Οι IDF σκότωσαν τον επικεφαλής του δικτύου πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Συρία

Ο Καραμανλής λέει ότι είναι εύλογες και υπαρκτές οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί για τα εθνικά μας θέματα – Μίλησε για υπερόπτες και αλαζόνες που υποτιμούν τους δυσαρεστημένους πολίτες

Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Τουρκία θέλουν μερίδιο από την Ανταρκτική

Τσίπρας και Στεφάνου για Κυπριακό: Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που διεκόπησαν στο Κρανς Μοντανά

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr