Στα τέλη του 2010 και στις αρχές του 2011 η Μέση Ανατολή τράβηξε την προσοχή του κόσμου καθώς μαζικές διαδηλώσεις που ζητούσαν ελευθερία σάρωσαν ολόκληρη την περιοχή. Ωστόσο, αυτό που ακολούθησε αποδείχθηκε ψευδαίσθηση.
Ολόκληρη η περιοχή βυθίστηκε σε ατελείωτη βία.
Το πιο σημαντικό είναι ότι στα τέλη του 2015 η Ρωσία ήρθε σε βοήθεια του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ που πολεμούσε την αντιπολίτευση.
Στη συνέχεια, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εμψυχωμένος από τη δύναμή του και την επιτυχία που σημειώθηκε στη Συρία, εισέβαλε στην Ουκρανία.
Στις 24 Φεβρουαρίου 2021 ο κόσμος συγκλονίστηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία επρόκειτο να χτυπήσει δραματικά τη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με το CNN, ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε τη Μέση Ανατολή με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους.
Πρώτον, καθώς η περιοχή είναι πολύ συνδεδεμένη με το πετρέλαιο, το πετρέλαιο έχει το μερίδιό του στις συγκρούσεις.
Με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, τα κράτη του Κόλπου έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι νικητές.
Τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, για παράδειγμα, η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας αναπτύχθηκε 9,9%, το υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας.
Σε πλήρη αντίθεση, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,5%, σύμφωνα με το CNN.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) υπέγραψαν συμφωνία με τη Γαλλία που εγγυάται την εξαγωγή ντίζελ των ΗΑΕ στη Γαλλία.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει υπογράψει συμφωνίες φυσικού αερίου τόσο με την Αίγυπτο όσο και με το Κατάρ, έτσι ώστε οι χώρες της ΕΕ να μην εξαρτώνται ποτέ από τους ρωσικούς αγωγούς.
Δεύτερον, οι ισχυροί της περιοχής, που κάποτε δέχθηκαν σκληρή κριτική από τη Δύση, φαίνεται να είναι και πάλι στα πάνω τους, ανέφερε το CNN.
Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στη μη παραγωγική επίσκεψη –ας πούμε έτσι– που πραγματοποίησε πρόσφατα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
Ο πόλεμος έκανε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναπόσπαστο πρόσωπο στη διεθνή τάξη.
Με βάση τη γεωπολιτική θέση της χώρας του, ο Ερντογάν ήξερε πώς να παίξει τα χαρτιά του είτε εναντιωνόμενος στις δύο σκανδιναβικές χώρες –Σουηδία και Νορβηγία– να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είτε μεσολαβώντας τη Ρωσία και την Ουκρανία παρέχοντας στην τελευταία drones.
Τρίτον, η περιοχή της Μέσης Ανατολής γνώρισε μια στροφή στις συμμαχίες, καθώς οι χώρες φαινόταν να πηγαίνουν προς τα ανατολικά.
Για παράδειγμα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώθηκαν με την Ινδία και την Κίνα σε αποχή από ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ που καταδικάζει τον πόλεμο της Ρωσίας τον Φεβρουάριο.
Ο Μπάιντεν σχολίασε την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία για να βάλει τις ΗΠΑ στην «καλύτερη δυνατή θέση για να ξεπεράσουν την Κίνα».
Τέταρτον, μία από τις σοβαρότερες επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ήταν η διακοπή της εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας.
Κατά ειρωνικό τρόπο, όταν ξεκίνησε η Αραβική Άνοιξη το 2011, η αλλαγή των καθεστώτων δεν ήταν εμμονή όλων των τάξεων της κοινωνίας. Κάποιοι απλά ζητούσαν ψωμί. Περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου σιταριού προέρχεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Καθώς ορισμένα κράτη της Μέσης Ανατολής άρχισαν να βασίζονται σε αυτές τις δύο χώρες για περισσότερες από τις μισές εισαγωγές τους, η περιοχή ήταν μεταξύ εκείνων που επλήγησαν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, σημείωσε το CNN.