O κατοχικός και αποσχιστής Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν έχουν λάβει ακόμη απάντηση στις 6 νέες προτάσεις συνεργασίας (ΜΟΕ) που υπέβαλαν στην ελληνοκυπριακή πλευρά (Ε/κ) την 1 και 8 Ιουλίου, μέσω των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και δήλωσε ότι στόχος τους με τις προτάσεις είναι να δημιουργηθούν δύο ισότιμα κράτη στην Κύπρο.
Σε συνέντευξή του στο Anadolu (04/8/22) o Τατάρ ξεκαθάρισε ότι οι προτάσεις της Ε/κ που περιλαμβάνουν το άνοιγμα του αεροδρομίου Ercan υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο της ΕΕ και Βαρώσι στον ΟΗΕ αποκλείεται να γίνουν αποδεκτές.
«Μετά την εκλογή μου ως Προέδρου, η πολιτική μας έχει αναπτυχθεί με βάση την κυριαρχία της “ΤΔΒΚ”.
»Δεν μπορεί πλέον να υπάρχει συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση στην Κύπρο.
»Εάν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, πρέπει να γίνει με βάση την κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς.
«Τα MOE στοχεύουν να επεκτείνουν την κυριαρχία της ελληνοκυπριακής πλευράς στην “ΤΔΒΚ” και να μπαλώσουν τον τουρκοκυπριακό λαό στη λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έχει μετατραπεί σε ελληνική δημοκρατία υπό την το πρόσχημα μιας ομοσπονδιακής λύσης, ως τελική λύση», είπε o Τατάρ.
»Εμείς, συνέχιζε, έχουμε προσφέρει προτάσεις συνεργασίας στην ελληνοκυπριακή πλευρά, όπου η κυριαρχία καμίας πλευράς δεν θα εξαπλωθεί πάνω στην άλλη και η κυριαρχία της “ΤΔΒΚ” δεν θα θιγεί». είπε.
Δηλώνοντας ότι η Τ/κ δέσμη προτάσεων περιλαμβάνει υδρογονάνθρακες, ηλεκτρική ενέργεια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, νερό, εκκαθάριση της Κύπρου από ναρκοπέδια και καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, ο Τατάρ δήλωσε ότι αυτές οι προτάσεις παρουσιάστηκαν με την υποστήριξη της Τουρκίας.
«Δεν έχουμε λάβει ακόμη απάντηση από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως απάντηση στις προτάσεις συνεργασίας που έχουμε παρουσιάσει.
»Στόχος μας με αυτές τις προτάσεις είναι να διασφαλίσουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο μερών με ισότιμη κυριαρχία στο νησί της Κύπρου και να συμβάλλουν στη δημιουργία κοινών συνθηκών για μια πιθανή συμφιλίωση με αυτόν τον τρόπο.
»Αν είναι κυρίαρχη (η Κυπριακή Δημοκρατία), είναι και η “ΤΔΒΚ” (ψευδοκράτος)», σημείωσε.
Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η ειρήνη ήρθε στο νησί με την παρέμβαση (εισβολή) της Τουρκίας στις 20 Ιουλίου 1974 και είπε:
«Υπάρχει μια συμφωνία που λείπει στην Κύπρο.
»Για αυτήν τη συμφωνία, μια συμφιλίωση σε ομοσπονδιακή βάση έχει διαπραγματευτεί για περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά δεν επετεύχθη κανένα αποτέλεσμα.
»Έχουν γίνει πάσης φύσεως καλές πράξεις από την τουρκική πλευρά.
»Οι Ελληνοκύπριοι δεν αποδέχονται μια συμφωνία που εμποδίζει την προοπτική για την Ένωση, ο εθνικός τους στόχος είναι ένα Ελληνικό Νησί.
»Μπορεί να προστατευθεί σε ένα έδαφος που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του κράτους και υπό την ουσιαστική και de facto εγγύηση της Τουρκίας».`
«Δεν μπορεί να φτάσει κανείς πουθενά αγνοώντας την κεκτημένη κυριαρχική ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού.
»Αναμένουμε από τον ΟΗΕ να τηρήσει τις απαιτήσεις της κατοχυρωμένης μας ισότητας», είπε προσθέτοντας «Αυτή τη στιγμή αξιολογούμε τις απαιτήσεις βιώσιμης ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στη νήσο Κύπρο και στην κρίσιμη περιοχή στην οποία βρισκόμαστε, με τις αντιπροσωπείες μας υπό την Προεδρία.
»Η βιώσιμη ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία στο νησί και την περιοχή μας μπορούν να οικοδομηθούν στην απόλυτη ισότητα των μερών.
»Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία στο νησί και στην περιοχή μας υπό συνθήκες όπου η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει διεθνές καθεστώς και η τουρκοκυπριακή πλευρά μένει χωρίς καθεστώς.
»Η λύση είναι η αποδοχή και η επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των δύο μερών στην Κύπρο.
»Εάν γίνει αυτό, θα δημιουργηθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων και οι δύο πλευρές θα μπορούν να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τον τρόπο δημιουργίας θεσμικής συνεργασίας μεταξύ τους».
Σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των μερών στην Κύπρο, ο Τατάρ δήλωσε ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης, όπως είπε.
«Αποκλείεται να υπονομεύσουμε τα κατοχυρωμένα δικαιώματά μας.
»Είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς.
»Και είναι ξεκάθαρο πλέον ότι μια τέτοια λύση δεν θα είναι δυνατή μπροστά στην αταλάντευτη νοοτροπία κυριαρχίας της ελληνοκυπριακής πλευράς».