Η επανέναρξη των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 δεν αποτελεί λόγο για να σημάνει η λήξη του προγράμματος, λέει ο Michael Hüther, διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW).
Οι ειδικοί θεωρούν την αβεβαιότητα ως στρατηγική του επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Michael Hüther, διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW), προειδοποιεί να μην βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα, αφού η Ρωσία άρχισε να παραδίδει και πάλι φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 1 αυτή την εβδομάδα.
Η επανέναρξη των παραδόσεων μετά το τέλος των προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης δεν αποτελεί λόγο για να δοθεί το πράσινο φως, είπε.
«Η Ρωσία παραδίδει τώρα και πάλι μέσω του Nord Stream, αλλά δεν μπορούμε να βασιστούμε στο αέριο που ρέει το χειμώνα», δήλωσε ο οικονομολόγος και ιστορικός στη Welt am Sonntag.
«Ο Πούτιν μπορεί να εμπιστευτεί ότι πρώτα θα ενεργοποιήσει ξανά το αέριο για να μας δώσει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, για να το κλείσει ξανά στην αρχή του χειμώνα, όταν κάνει κρύο και η Ευρώπη χρειάζεται το αέριο».
Το χειρότερο για την οικονομία και τη διάθεση του πληθυσμού, είπε, είναι οι απότομες διακυμάνσεις και μια κατάσταση όπου δεν μπορεί να βασιστεί κανείς στις προμήθειες.
«Και αυτό είναι ακριβώς αυτό που θέλει ο Πούτιν», δήλωσε ο Hüther.
Η μόνιμη κατάσταση συναγερμού και η απειλή του παγώματος της προμήθειας φυσικού αερίου που αιωρείται στον αέρα εδώ και εβδομάδες έπαιξε επίσης ψυχολογικά στα χέρια του Πούτιν, δήλωσε ο Mazda Adli, ένας από τους πιο γνωστούς Ευρωπαίους ερευνητές του άγχους.
«Λίγα πράγματα μας αγχώνουν περισσότερο από όταν το μέλλον μοιάζει απρόβλεπτο και ανεξέλεγκτο», δήλωσε ο επικεφαλής γιατρός της κλινικής Fliedner στο Βερολίνο στη Welt am Sonntag.
«Αλλά αυτό ακριβώς πετυχαίνει ο Πούτιν με τα μπρος-πίσω του».
Μετά το τέλος των προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1, το αέριο διέρρευσε ξανά μέσω του αγωγού την Πέμπτη.
Ωστόσο, ο όγκος του αερίου που παραδόθηκε παρέμεινε πολύ κάτω από τη δυνητική ικανότητα του αγωγού, αν και η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν υπήρχαν τεχνικοί λόγοι για τον μειωμένο όγκο παράδοσης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Χάμπεκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «εκβιάζει» τη Γερμανία και την Ευρώπη.