Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι προσπάθησε να συσπειρώσει τους συμμάχους του στην κυβερνητική συμμαχία, αλλά το βράδυ της Τετάρτης ήταν ξεκάθαρο ότι το σχέδιό του απέτυχε και η κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αφήνοντας λίγες επιλογές πέρα από τις πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και μήνες πολιτικού χάους.
«Ο μόνος τρόπος, αν θέλουμε να παραμείνουμε μαζί, είναι να ξαναχτίσουμε το σύμφωνο εμπιστοσύνης από την αρχή, με θάρρος, αλτρουισμό, αξιοπιστία», είπε ο Ντράγκι χθες.
Στο τέλος, τρεις από τους συμμάχους της κυβέρνησης του Ντράγκι, το λαϊκιστικό κίνημα των Πέντε Αστέρων, η εθνικιστική Λέγκα και η κεντροδεξιά Forza Italia τον εγκατέλειψαν.
Αναλυτικότερα, τρεις από τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό απέσυραν την υποστήριξή τους στον Ντράγκι κατά την ψήφο εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Ντράγκι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης μόνο από 95 γερουσιαστές, ενώ 38 ψήφισαν όχι.
Παρόλο που ο Ντράγκι δεν παραιτήθηκε αμέσως μετά την ψηφοφορία, το αποτέλεσμα τερμάτισε ουσιαστικά την κυβέρνηση ενότητας που διοικούσε από τον Φεβρουάριο του 2021.
Ο Ντράγκι αναμένεται να παραιτηθεί σήμερα, Πέμπτη.
Εάν ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα αποδεχτεί την παραίτησή του, θα μπορούσαν να προκηρυχθούν έκτακτες εκλογές για τις αρχές Οκτωβρίου, κάτι που εγκαινιάσει μια νέα εποχή στην Ιταλία καθώς θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα προσφύγει σε εκλογές το φθινόπωρο.
Η Ιταλία φημίζεται για τις ασταθείς κυβερνήσεις της.
Την ίδια ώρα ο Ντράγκι ηγήθηκε της 67ης κυβέρνησης που είχε η χώρα σε περίπου 75 χρόνια.
Και ενώ ο Ντράγκι πιθανότατα θα παραμείνει προσωρινός πρωθυπουργός μέχρι την επόμενη εκλογική διαδικασία, η κυβέρνηση θα αποδυναμωθεί δραματικά, διακινδυνεύοντας τη νομοθετική της ατζέντα.
Η θητεία του τεχνοκράτη Ντράγκι στην πρωθυπουργία λειτούργησε καθησυχαστικά για τους επενδυτές σε μια ταραγμένη περίοδο για την Ευρωζώνη.
Οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται πλέον για ύφεση εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού και μιας ενεργειακής κρίσης που υποδαυλίζεται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.