Οι συνέπειες της ενεργειακής πολιτικής του πολέμου στην Ουκρανία μπορούν να δώσουν ώθηση στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, σύμφωνα με μελέτη αναφέρει η Handelsblatt.
Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό ισχύει ακόμη και αν η Γερμανία, στον αγώνα για ανεξαρτησία στον ενεργειακό τομέα, χρησιμοποιήσει βραχυπρόθεσμα περισσότερο άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας, κάτι που στην πραγματικότητα είναι ανεπιθύμητο.
Σύμφωνα με τον ασφαλιστή πιστώσεων Allianz Trade (πρώην Euler Hermes), η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να είναι πολύ πιο επιτυχής από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
«Μεσοπρόθεσμα, οι φιλόδοξοι στόχοι της Γερμανίας είναι πιθανό να αυξήσουν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη και πέραν αυτού που θα χρειαζόταν για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του Παρισιού έως το 2035», δήλωσε ο Milo Bogaerts, επικεφαλής της Allianz Trade για τις γερμανόφωνες χώρες.
Προϋπόθεση γι’ αυτό, ωστόσο, θα ήταν μια έντονη αναδιάρθρωση των διαδικασιών σε κεντρικούς τομείς του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.
«Οι διαδικασίες σχεδιασμού και έγκρισης για τα δίκτυα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου πρέπει να απλοποιούνται και να επιταχύνονται σταθερά», δήλωσε ο ειδικός της Allianz σε θέματα ενέργειας Markus Zimmer.
«Επιπλέον, η επέκταση των υποδομών για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και υδρογόνου χρειάζεται επειγόντως συντονισμό, ο οποίος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του συστήματος».
Σύμφωνα με την Allianz Trade, η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιφέρει σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη και την απασχόληση: μόνο η επέκταση της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απαιτεί επενδύσεις ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο έως το 2035.
Αυτά οδηγούν άμεσα και έμμεσα σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετης προστιθέμενης αξίας ετησίως, η οποία αντιστοιχεί σήμερα σε περισσότερο από το ένα τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Γερμανίας.
«Επιπλέον, η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα απασχολήσει συνολικά 440.000 εργαζόμενους κατά μέσο όρο στη Γερμανία από το 2022 έως το 2035», ανέφεραν οι οικονομολόγοι του ασφαλιστή πιστώσεων.
Η Allianz Trade εξηγεί το γεγονός ότι μια βραχυπρόθεσμη αύξηση της χρήσης του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την αντίστοιχη παραγωγή του επιβλαβούς για το κλίμα αερίου CO2 δεν θέτει σε κίνδυνο τους κλιματικούς στόχους με τη λειτουργία του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσθετη χρήση άνθρακα οδηγεί σε αύξηση της τιμής των εκπομπών CO2.
«Αυτό με τη σειρά του προκαλεί λιγότερες εκπομπές CO2 σε άλλους τομείς», λέει ο Zimmer.
«Δεδομένων των υψηλών τιμών εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, είναι επίσης πολύ απίθανο ο άνθρακας να χρησιμεύσει μακροπρόθεσμα ως υποκατάστατο του ρωσικού φυσικού αερίου».