Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα χρησιμοποίησε τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για να ζητήσει την ένταξη του γειτονικού Κοσσυφοπεδίου στο πρόγραμμα της συμμαχίας «Εταιρική Σχέση για την Ειρήνη».
Μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε με τους ηγέτες των κρατών μελών για να συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση της ασφάλειας και τους δρόμους συνεργασίας.
Το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αν και έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία του να ενταχθεί.
Τον Μάιο, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι προτίθεται να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Εταιρική Σχέση για την Ειρήνη», το οποίο θεωρείται προάγγελος της πλήρους ένταξης.
Ωστόσο, η πορεία του παραμένει περίπλοκη, καθώς η ένταξη απαιτεί τη συναίνεση όλων των κρατών μελών, την οποία δεν μπορεί να επιτύχει λόγω της έλλειψης αναγνώρισης από την Ισπανία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα και τη Σλοβακία.
«Είχα και πάλι την ευκαιρία να αναφερθώ στην ανάγκη να εξεταστεί η συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στο πρόγραμμα «Εταιρική Σχέση για την Ειρήνη», αν και αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί περιορισμοί», δήλωσε ο Ράμα, αναφερόμενος στην ανάγκη συναίνεσης πριν από τη χορήγηση μιας τέτοιας ιδιότητας μέλους.
«Αλλά και πάλι, στους καιρούς που ζούμε, κατά την ταπεινή μου άποψη, θα πρέπει να επανεξεταστεί», πρόσθεσε.
Ο Ράμα μίλησε επίσης για την ανάγκη συμμετοχής της Σερβίας σε θέματα που αφορούν την περιφερειακή ασφάλεια και την καταπολέμηση της επιρροής εξωτερικών και επιζήμιων δυνάμεων, παρόλο που το Βελιγράδι δεν είναι μέλος της συμμαχίας.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης την προσφορά της ναυτικής βάσης «λευκού φύλλου» για χρήση από το ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στο Porto Romano στο Δυρράχιο.
Τα σχέδια για τη μετατροπή του υπάρχοντος λιμανιού σε ναυτική βάση αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές Ιουλίου.
Το παρακείμενο λιμάνι του Δυρραχίου πρόκειται να αναβαθμιστεί μέσω μιας μεγάλης παραχώρησης με μια εταιρεία από τα Εμιράτα.
Αυτό έρχεται να προστεθεί στην αεροπορική βάση Kucova, η οποία επί του παρόντος υποβάλλεται σε εργασίες για να μετατραπεί σε αεροδρόμιο του ΝΑΤΟ και κόμβο εφοδιασμού.
Ο Στόλτενμπεργκ βρήκε την ευκαιρία να ευχαριστήσει την Αλβανία για τη συνεχή υποστήριξη και ευθυγράμμισή της, καθώς και για την ανάπτυξη στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, τη Λετονία και τη Βουλγαρία.
Επίσης, συνεχάρη τη χώρα επειδή ήταν από τις πρώτες που επικύρωσαν το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας μετά την επίσημη αίτησή τους για ένταξη στη συμμαχία.