Επίθεση από ένα αυτοκίνητο, λίγα λεπτά αφότου έκαψε δημοσίως ένα Κοράνι, στα προάστια του Όσλο στη Νορβηγία δέχτηκε ο επικεφαλής μιας εξτρεμιστικής, αντιισλαμικής οργάνωσης της Νορβηγίας μετά από μία εντυπωσιακή καταδίωξη.
Η νορβηγική αστυνομία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι συνέλαβε δύο άτομα, μεταξύ των οποίων είναι και η οδηγός του οχήματος που προσέκρουσε σκόπιμα στο 4×4 του Λαρς Τόρεν και το αναποδογύρισε.
Ο Τόρεν είναι ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής οργάνωσης «Σταματήστε τον εξισλαμισμό της Νορβηγίας» (Sian).
Οι πέντε επιβάτες του οχήματος κατά τις ίδιες πληροφορίες τραυματίστηκαν ελαφρά.
Ο ένας από αυτούς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.
Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook, ο Λαρς Τόρεν και άλλα μέλη της οργάνωσής του πηγαίνουν αρχικά με αυτοκίνητο στο Μόρτενσρουντ, ένα προάστιο του Όσλο όπου ζει μια μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα.
Οι μετρημένοι στα δάχτυλα αντιισλαμιστές καίνε ένα Κοράνι σε μια διασταύρωση, προκαλώντας την αντίδραση των κατοίκων, που προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες.
Πολύ γρήγορα συγκεντρώνεται ένα μικρό πλήθος και ακούγονται διαμαρτυρίες, κυρίως από μια γυναίκα που αρπάζει ό,τι έχει απομείνει από το φλεγόμενο βιβλίο, προπηλακίζοντας την ομάδα του Τόρεν.
Κατόπιν επιβιβάζεται, ως συνοδηγός, σε μια ασημί Μερσεντές.
Το 4×4 των αντιισλαμιστών ακτιβιστών αποχωρεί.
Όμως λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, η Μερσεντές το φτάνει και το χτυπάει, ελαφρά, στην άκρη του δρόμου που οδηγεί στον αυτοκινητόδρομο.
Αφού επιχείρησε να σταματήσει το τζιπάκι κάνοντας ζιγκ-ζαγκ, η Μερσεντές επιταχύνει και τελικά το χτυπάει με μεγάλη ταχύτητα και το αναποδογυρίζει.
«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι το αυτοκίνητο της Sian τρακαρίστηκε σκοπίμως» ανέφερε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της.
Η οδηγός και η συνεπιβάτιδά της συνελήφθησαν.
Πολλοί ακροδεξιοί, αντιισλαμιστές ακτιβιστές στη Σκανδιναβία, όπως ο Δανο-Σουηδός Ράσμους Παλούνταν, τα τελευταία χρόνια συνηθίζουν να καίνε Κοράνια σε συνοικίες όπου ζουν πολλοί μουσουλμάνοι.
Οι προκλήσεις αυτές, τις οποίες εμφανίζουν ως «ελευθερία της έκφρασης», οδηγούν συχνά σε επεισόδια με αντιδιαδηλωτές, όπως έγινε πρόσφατα στη Σουηδία, το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.