Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποκαλύψει τους δεσμούς των κρατών μελών της ΕΕ με τη Ρωσία, χωρίς να υπάρχει κάτι πιο απτό από τις διπλωματικές απελάσεις που συνοδεύονται από κατηγορίες για κατασκοπεία.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα μέλη της ένωσης με βαθύτερους δεσμούς με τη Ρωσία, όπου η κοινή γνώμη είναι συχνά πιο ευνοϊκή για τη Μόσχα.
Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ευρώπης αντιστέκονται και ότι η προσπάθεια της Ρωσίας να ελέγξει την αφήγηση μεταξύ των δικών της, παραπαίει.
Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο υπήρξε μια σειρά απελάσεων Ρώσων διπλωματών που κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία σε χώρες της ΕΕ.
Ενώ το κύμα έχει υποχωρήσει στα περισσότερα μέρη, τα μέλη του μπλοκ με βαθιές σχέσεις με το Κρεμλίνο συνεχίζουν να εκδιώκουν φερόμενους ως πράκτορες.
Η αρχηγός του ρωσόφιλου Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP), Kornelia Ninova, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης με το κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» λόγω της απέλασης 70 Ρώσων διπλωματών.
Πρόκειται για τα 2/3 των υπαλλήλων της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στη Βουλγαρία.
Η Ninova εξακολουθεί να είναι αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομίας στο υπουργικό συμβούλιο του Kiril Petkov που απομακρύνθηκε με ψήφο δυσπιστίας.
Ο Petkov είναι ένας από τους δύο ηγέτες του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» και είναι ο υποψήφιος του κόμματος για επόμενος πρωθυπουργός.
H ηγέτης του BSP δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Petkov έλαβε μόνος του αυτή την «απαράδεκτη» απόφαση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία., δήλωσε η ίδια.
Η Ρωσία έχει 118 άτομα προσωπικό στη διπλωματική της αποστολή στη Βουλγαρία, ενώ η βουλγαρική πρεσβεία στη Μόσχα έχει λιγότερο από 10 άτομα προσωπικό.
Η κυβέρνηση αιτιολόγησε την απόφαση για την απέλαση των διπλωματών με μια έκθεση για κατασκοπεία της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (SANS), καθώς και με την αρχή της αμοιβαιότητας των διπλωματικών αποστολών.
Το BSP θα συνεχίσει ακόμη τις συνομιλίες για το υπουργικό συμβούλιο με το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» του Petkov, εάν ο σημερινός πρωθυπουργός δεν κατέχει τη θέση σε μια πιθανή επόμενη κυβέρνηση.
Το υπουργικό συμβούλιο του Petkov έπεσε από την εξουσία την περασμένη εβδομάδα μετά από μια ψήφο δυσπιστίας που υποστηρίχθηκε μετά τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.
Τώρα ο Petkov προσπαθεί να σχηματίσει νέα κυβέρνηση σε αυτό το κοινοβούλιο με την υποστήριξη του BSP, του σχηματισμού Δημοκρατική Βουλγαρία και ανεξάρτητων βουλευτών.
Εάν αποτύχει, η Βουλγαρία εισέρχεται σε ένα σπιράλ ακόμη πιο σοβαρής πολιτικής κρίσης και πρόκειται να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, οι οποίες ενδέχεται να βαθύνουν τα προβλήματα και την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.
Οι φιλορώσοι εθνικιστές του Κόμματος Αναγέννησης θα έχουν πολύ περισσότερους βουλευτές στο επόμενο κοινοβούλιο.
Ο Andrei Gyurov, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», σχολίασε ότι η απόφαση για την απέλαση των διπλωματών ελήφθη από τον πρωθυπουργό και ότι ήταν «απολύτως φυσιολογική».
«Ελπίζουμε ότι το BSP θα επανεξετάσει την απόφασή του. Μπορείτε να δείτε ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης σε αυτή τη θητεία αποτελεί προτεραιότητα και για τους Βούλγαρους πολίτες», δήλωσε ο Gyurov.
Η απόφαση του BSP είναι σαφές ότι μετακινεί τη χώρα όχι μόνο ένα βήμα πιο κοντά στις εκλογές, αλλά στην απειλή της αυξανόμενης ανεξέλεγκτης κατάστασης και του χάους, δήλωσε ο συν-επικεφαλής της Δημοκρατικής Βουλγαρίας Hristo Ivanov.
Ο ίδιος κάλεσε όλους να επιδείξουν κοινή λογική και να βρουν έναν τρόπο να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση.
«Η απόφαση για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών είναι καθυστερημένη, αλλά σωστή, και αν κάποιος πρέπει να τεθεί υπό απαγόρευση, είναι οι εκπρόσωποι του κόμματος της Αναγέννησης», δήλωσε ο Ivanov.
«Ελπίζω ότι ο πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών βάσει στέρεων και αξιόπιστων πληροφοριών και την εξέτασε καλά, τόσο όσον αφορά την κλίμακα όσο και τις συνέπειες», σχολίασε ο πρόεδρος Rumen Radev, ο οποίος βρισκόταν την Τετάρτη στη Μαδρίτη για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Αργά το απόγευμα της Τετάρτης το κοινοβούλιο ξεκίνησε κλειστή συνεδρίαση για να εξετάσει τον Petkov και τον επικεφαλής της SANS για το θέμα της απέλασης των διπλωματών.
Πολωνία
Στην Πολωνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει περιέλθει στην κατοχή της μια καταγραφή συνομιλιών μεταξύ Ρώσων στρατιωτών που σταθμεύουν στην Ουκρανία. Οι συνομιλίες δείχνουν το εξαιρετικά χαμηλό ηθικό των στρατιωτών των δυνάμεων εισβολής.
Οι πληροφορίες δόθηκαν στο Πολωνικό Πρακτορείο Τύπου από τον Stanisław Żaryn, εκπρόσωπο του υπουργού συντονιστή των ειδικών υπηρεσιών.
Επισημαίνει την αναντιστοιχία μεταξύ της επίσημης ρωσικής προπαγάνδας σχετικά με μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και της πραγματικότητας μεταξύ των στρατιωτών των δυνάμεων εισβολής.
Οι πολωνικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν δύο ηχογραφήσεις συνομιλιών μεταξύ Ρώσων.
Η πρώτη είναι μεταξύ ενός Ρώσου αξιωματούχου και ενός εκπροσώπου των οργανώσεων επιβολής του νόμου.
Εκπροσωπώντας στρατιώτες που διστάζουν να επιστρέψουν στη μάχη, ο αξιωματούχος ρωτά ποιες διαδικασίες πρέπει να εφαρμοστούν σε μαχητές που, με το πρόσχημα της ιατρικής άδειας ή της θεραπείας, επιστρέφουν στη Ρωσία και στη συνέχεια, ήδη στην πατρίδα τους, προσπαθούν να εφεύρουν προφάσεις που θα τους εμποδίσουν να επιστρέψουν στη ζώνη μάχης.
Σύμφωνα με τις υποκλαπείσες συνομιλίες, αυτή είναι μια συνήθης πρακτική μεταξύ των Ρώσων, το χαμηλό ηθικό των οποίων, σύμφωνα με τον Żaryn, δυσκολεύει τις δυνάμεις κατοχής.
Η δεύτερη συνομιλία λαμβάνει χώρα μεταξύ Ρώσων στρατιωτικών αξιωματικών που αναλογίζονται τους πραγματικούς λόγους για την εισβολή στην Ουκρανία.
Η υποκλαπείσα συζήτηση δείχνει ότι οι στρατιώτες συχνά αμφισβητούν την ικανότητα των ανωτέρων τους, θεωρώντας τις αποφάσεις τους ακατάλληλες. Οι ανίκανοι διοικητές είναι αυτοί που κατηγορούνται για τις ρωσικές ήττες στην Ουκρανία.
«Αμφισβητείται επίσης η αποτελεσματικότητα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες, σύμφωνα με τη συνομιλία, θα μπορούσαν να παραποιήσουν την πραγματικότητα», δήλωσε ο Żaryn, περιγράφοντας τις συνομιλίες που παρακολουθήθηκαν.
«Οι συνομιλίες δείχνουν ότι οι στρατιώτες που αποστέλλονται στο μέτωπο γνωρίζουν όλο και περισσότερο ότι οι Ρώσοι υφίστανται βαριές απώλειες στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με τον Żaryn, οι Ρώσοι στρατιώτες φοβούνται να συμμετάσχουν σε μάχες με Ουκρανούς και υπάρχει γενική κριτική για τον ρωσικό στρατό στις τάξεις τους.
Οι Ρώσοι διαμαρτύρονται μεταξύ τους ότι ο λαός της Ουκρανίας έπρεπε να τους «υποδεχτεί με λουλούδια» και να τους «φιλήσει τα πόδια».
Υπάρχουν επίσης σαρκαστικοί ισχυρισμοί ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες βρίσκονταν «σε διακοπές» όσο σχεδιαζόταν η εισβολή.
Οι συνομιλητές μιλούν επίσης αρνητικά για το Κρεμλίνο, το οποίο «μεταχειρίζεται τους στρατεύσιμους σαν τροφή για κανόνια».