Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Γερμανία πιέζει τα κράτη της G7 να αλλάξουν στάση απέναντι στα ορυκτά καύσιμα

Η Γερμανία πιέζει τα κράτη της G7 να αλλάξουν στάση απέναντι στα ορυκτά καύσιμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Ενέργεια, Ομάδα G7,

Η Γερμανία πιέζει τα κράτη της G7 να ανακαλέσουν μια δέσμευση που θα σταματούσε τη χρηματοδότηση έργων ορυκτών καυσίμων μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Αυτό θα αποτελούσε μια σημαντική στροφή της υιοθετούμενης πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατρέπει την πρόσβαση σε ενεργειακές προμήθειες.

Ένα προσχέδιο κειμένου που είδε το Bloomberg καλούσε την G7 «να αναγνωρίσει ότι οι κρατικά υποστηριζόμενες επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου είναι απαραίτητες ως προσωρινή απάντηση στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση».

Η εν λόγω πρόταση προβλέπει ως δικλείδα ασφαλείας πως η χρηματοδότηση αυτή θα γίνει «με τρόπο που να συνάδει με τους στόχους μας για το κλίμα και χωρίς να δημιουργούνται φαινόμενα δέσμευσης».

Το κείμενο παραμένει υπό συζήτηση και θα μπορούσε να αλλάξει πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7, η οποία ξεκινά αύριο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιτίθεται στην πρόταση, δήλωσαν δύο από τα πρόσωπα αυτά, ενώ ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Άτομο με γνώση των συζητήσεων επισήμανε πως η Ιταλία δεν αντιτίθεται ενεργά στη γερμανική πρόταση.

Η Ιταλία, όπως και η Γερμανία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Την Παρασκευή, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η Ιταλία κατάφερε να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από 40% πέρυσι σε 25% αυτή τη στιγμή.

Αυτό κατέστη δυνατό και με την υπογραφή νέων συμφωνιών για το φυσικό αέριο σε χώρες όπως το Κονγκό, η Αλγερία και η Αγκόλα.

Αντιθέτως, ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ιταλία δεν υποστηρίζει την ιδέα της Γερμανίας.

Η συζήτηση έρχεται τη στιγμή που η Ευρώπη αγωνίζεται για εναλλακτικές πηγές καυσίμων έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι οι κινήσεις της Ρωσίας για τον περιορισμό της προσφοράς ενέχουν τον κίνδυνο μιας κατάρρευσης στις ενεργειακές αγορές αντίστοιχο με εκείνο της Lehman Brothers, με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να αντιμετωπίζει την πρωτοφανή προοπτική να μείνουν χωρίς προμήθειες ενέργειας επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Η Γερμανία έχει αντιδράσει στις περικοπές αερίου από τη Ρωσία με την επαναλειτουργία μονάδων άνθρακα και την παροχή χρηματοδότησης για την εξασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, ενώ συνεχίζει τα σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας.

Η Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, προτρέπει την G7 να ενισχύσει την πρόσβαση στις πυρηνικές τεχνολογίες.

Η Ιταλία δήλωσε ότι θα παρακολουθεί την πιθανή ανάγκη ενεργοποίησης ενεργειακών σχεδίων έκτακτης ανάγκης.

Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα μπορούσε επίσης να την οδηγήσει στην ενίσχυση της παραγωγής άνθρακα.

Μια απομάκρυνση της G7 από τη δέσμευση που ξεκίνησε πέρυσι και επιβεβαιώθηκε τον Μάιο θα αποτελούσε στροφή στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Θα δυσκόλευε τη συσπείρωση του υπόλοιπου κόσμου γύρω από αυστηρότερους στόχους και την κατεύθυνση των επενδύσεων προς καθαρότερες πηγές ενέργειας.

Θα ήταν επίσης αντίθετη με τις συμβουλές του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ότι δεν θα πρέπει να αναπτυχθούν νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου εάν ο κόσμος θέλει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Οι υπουργοί της G7, αναλαμβάνοντας τη δέσμευσή τους να τερματίσουν την άμεση διεθνή χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων έως το τέλος του 2022, αναγνώρισαν για πρώτη φορά ότι οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων είναι ασύμβατες με τη Συμφωνία του Παρισιού.

Η ομάδα επιβεβαίωσε επίσης τη δέσμευση να τερματίσει τις «αναποτελεσματικές» επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων έως το 2025.

Οι υπουργοί αναγνώρισαν, ωστόσο, ότι οι επενδύσεις στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου ήταν μια αναγκαία απάντηση στην τρέχουσα κρίση «με τρόπο που να συνάδει με τους κλιματικούς μας στόχους και χωρίς να δημιουργεί φαινόμενα εγκλωβισμού».

«Αυτό θα αποτελούσε τεράστια οπισθοδρόμηση σε σχέση με την πρόοδο που σημειώσαμε τον περασμένο μήνα στους υπουργούς ενέργειας και περιβάλλοντος της G7, ειδικά όταν επιτέλους φέραμε την Ιαπωνία, την τελευταία αρνητική χώρα της G7, στη δέσμευση να τερματιστεί αυτή η οικονομική στήριξη των ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο Alden Meyer, ανώτερος συνεργάτης της E3G.

«Εκεί που είδαμε την καγκελάριο Μέρκελ να είναι η καγκελάριος για το κλίμα στην τελευταία σύνοδο κορυφής της G7 που φιλοξένησε η Γερμανία, ο Σολτς θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία ως ο καγκελάριος που υπαναχωρεί για το κλίμα, κάτι που νομίζω ότι θα ήταν ένα πραγματικός λεκές στο μητρώο του και δεν χρειάζεται να το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Γερμανία στέλνει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα και drones

Η Γερμανία ετοιμάζεται για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο – Ποιο το σχέδιό της

Γερμανία σε Κίνα: Αν επιβεβαιωθεί ότι παραδίδει drones στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα υπάρξουν συνέπειες

Σολτς: Η Γερμανία θα στείλει στην Ουκρανία ντρόουν, αλλά όχι πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

DW: Ύφεση και ακυβερνησία απειλούν Γαλλία και Γερμανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr