Η Γερμανία έχει κλιμακώσει στο «επίπεδο συναγερμού» την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο και τα κυβερνητικά σενάρια προβλέπουν μια δύσκολη επιλογή για τη γερμανική κυβέρνηση το χειμώνα: να συνεχίσει να προμηθεύει ευρωπαϊκές χώρες ή να κρατήσει το φυσικό αέριο για τους πολίτες της.
Ο κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου της Ρωσίας, η Gazprom, έχει μειώσει τις ροές μέσω του Nord Stream 1 στο 40% της δυναμικότητας του αγωγού.
Με τον αγωγό να έχει προγραμματιστεί για συντήρηση τον Ιούλιο, υπάρχουν φόβοι στο Βερολίνο και στη βιομηχανία ότι οι ροές αερίου μπορεί να μην επαναληφθούν στη συνέχεια, βάζοντας τη Γερμανία σε πραγματικά δύσκολη θέση.
Η αποφυγή της έλλειψης φυσικού αερίου «είναι δυνατή μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν στέλνουμε φυσικό αέριο από τις αποθήκες μας σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες», εξήγησε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, αντικαγκελάριος της Γερμανίας, στις 23 Ιουνίου.
Εάν οι ροές μέσω του Nord Stream 1 παραμείνουν στο 40%, ενώ η Γερμανία συνεχίζει να εξάγει τόσο φυσικό αέριο στους Ευρωπαίους γείτονες όσο συνήθως, η χώρα θα εισέλθει σε έλλειψη φυσικού αερίου στις αρχές Φεβρουαρίου 2023, προβλέπει ο ομοσπονδιακός οργανισμός δικτύων.
Θα λείψουν 19 τεραβατώρες (TWh) φυσικού αερίου, εκτός εάν δημιουργηθεί 20% εξοικονόμηση φυσικού αερίου και σημαντική ικανότητα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου ποσότητας 13 δισ. κυβικών μέτρων.
Χωρίς το φυσικό αέριο από τον Nord Stream 1 και τη συνέχιση των εξαγωγών, η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο άσχημη.
Οι ελλείψεις φυσικού αερίου θα άρχιζαν στα μέσα Δεκεμβρίου, με συνολική έλλειψη 107 TWh. Με 20% εξοικονόμηση φυσικού αερίου και δυνατότητα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα εξακολουθούσαν να λείπουν 44 TWh.
Οι μειώσεις στις ροές φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα είναι στο 60% των κανονικών εξαγωγών προς τις ευρωπαϊκές χώρες από τον οργανισμό δικτύου, με βάση τη μείωση από τις 16 Ιουνίου έως τις 20 Ιουνίου.
Προς το παρόν, η γερμανική κυβέρνηση είναι διστακτική απέναντι σε τόσο αυστηρά μέτρα. «Πρώτον, αυτό είναι παράνομο και δεύτερον, θα ήταν επίσης παράλογο, διότι εξαρτόμαστε από τις ευρωπαϊκές χώρες για να μας προμηθεύουν», υπογράμμισε ο Χάμπεκ.
Χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο τον επόμενο χειμώνα, η Γερμανία θα βρεθεί έτσι αντιμέτωπη με μια δύσκολη επιλογή ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου.
Εάν οι γείτονές της προμηθεύονται, η βιομηχανία της ενδέχεται να μείνει χωρίς φυσικό αέριο.