Για χρόνια, ο Τζορτζ Αντάς, 65 ετών, κάτοικος της γειτονιάς Σουλαϊμανίγια της πόλης του Χαλεπίου, έλεγε «όχι» στα επανειλημμένα αιτήματα των παιδιών του και της σύζυγό του να μεταναστεύσουν στον Καναδά.
Ωστόσο, μετά τις πρόσφατες τουρκικές απειλές για έναρξη νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, ο Αντάς λέει ότι μπορεί να υποκύψει στο αίτημα των παιδιών του και να μεταναστεύσει στον Καναδά με τη σύζυγό του.
«Εάν η Τουρκία ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση, μπορεί να φύγω από την πόλη μου.
»Η Τουρκία μπορεί να πυροδοτήσει ξανά τον πόλεμο και να θέσει το Χαλέπι σε έναν κύκλο δολοφονιών και αδιάκριτων βομβαρδισμών που μπορεί να είναι πιο θανατηφόροι και επώδυνοι από αυτό που βίωσε η πόλη στην αρχή του πολέμου», είπε.
Στις 23 Μαΐου, ο Ερντογάν ανακοίνωσε τις προθέσεις του να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία για να απωθήσει τις συμμάχους των ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) τις οποίες θεωρεί τρομοκράτες.
Αργότερα, την 1η Ιουνίου, ο Ερντογάν διευκρίνισε τους στόχους του στις δύο βόρειες πόλεις Μανμπίτζ και Τελ Ριφάτ.
Οι χριστιανοί στο Χαλέπι εκφράζουν τους φόβους τους για πιθανή τουρκική επίθεση και πιστεύουν ότι η στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να οδηγήσει στη μετανάστευση όσων έχουν παραμείνει στην πόλη κατά τη διάρκεια της 11χρονης συριακής σύγκρουσης.
Από την αρχή της συριακής κρίσης το 2011, μεγάλος αριθμός Χριστιανών έχει μεταναστεύσει από το Χαλέπι.
Οι αριθμοί αυξήθηκαν όταν οι δυνάμεις της ισλαμιστικής συριακής αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία, γνωστές σήμερα και ως Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), ανέλαβαν τον έλεγχο ορισμένων γειτονιών της πόλης. Οι γειτονιές με χριστιανική πλειοψηφία σχεδόν άδειασαν.
Οι πιο εξέχοντες παράγοντες για την έξοδο των Χριστιανών ήταν η έλλειψη ασφάλειας και οι διακρίσεις προς τις μειονότητες της πόλης, τις οποίες ενθάρρυναν οι φατρίες των ισλαμιστών όταν έλεγχαν την πόλη, σύμφωνα με χριστιανούς κατοίκους του Χαλεπίου.
Να σημειωθεί ότι οι Ελληνορθόδοξοι στο Χαλέπι, ένας αδιευκρίνιστος αριθμός αρκετών χιλιάδων, είναι κυρίως Έλληνες Μικρασιάτες που μετά τη μικρασιατική καταστροφή αντί να έρθουν στην Ελλάδα κατέφυγαν στο Χαλέπι. Οι άνθρωποι αυτοί, Έλληνες σε όλα τους, εγκαταλείφθηκαν στον εξαραβισμό από την Εκκλησία και το ελληνικό κράτος.
Στο Χαλέπι οι οικονομικές δυσκολίες και τα προβλήματα στην επιβίωση, σε συνδυασμό με την αδυναμία της συριακής κυβέρνησης να δώσει τότε διαβεβαιώσεις στους κατοίκους, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μαζική μετανάστευση στα χρόνια που το Χαλέπι είχε μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη.
Επιπλέον, η παρουσία της Τουρκίας και των συνδεδεμένων με αυτήν ισλαμιστικών οργανώσεων στην ύπαιθρο του Χαλεπίου έχει εγείρει τις ανησυχίες των χριστιανών ότι θα σφαγιάζονταν.
Ο Αντάς δείχνοντας την πολυκατοικία στην οποία μένει, λέει ότι αποτελεί ξεκάθαρα την απόδειξη για το μέγεθος της χριστιανικής μετανάστευσης από το Χαλέπι. «Από δέκα διαμερίσματα στο πεντάροφο, είμαστε μόνο εγώ και η γυναίκα μου στο δικό μας σπίτι».
Πριν από τον πόλεμο της Συρίας, οι γειτονιές Σουλεϊμανίγια, αλ-Αζιζίγια, αλ-Σιριάν αλ-Καντίμα και αλ-Σιριάν αλ Τζαντίντα, αλ-Μιντάν, αλ Τζντάιντε και αλ-Τελάλ ήταν κυρίως χριστιανικές.
Σύμφωνα με τον Αμπντούλ Νουρ Χατζάρ, 75 ετών, συνταξιούχο καθηγητή ιστορίας από το Πανεπιστήμιο του Χαλεπίου, η χριστιανική παρουσία στην πόλη πριν από την έκρηξη της συριακής σύγκρουσης ξεπερνούσε το 12% του συνολικού πληθυσμού, αλλά σήμερα δεν υπερβαίνει το 1%.
Ο Χατζάρ πιστεύει ότι η τουρκική παρέμβαση στον πόλεμο της Συρίας και «η υποστήριξη εξτρεμιστικών ομάδων όπως το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Κάιντα και άλλες ομάδες, που σκότωσαν, απήγαγαν και κακοποίησαν Χαλεπίους χριστιανούς, πέρα από τον αδιάκριτο βομβαρδισμό των χριστιανικών γειτονιών, ήταν ο λόγος για τη φυγή τους».
Προειδοποίησε ότι μία νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «θα ωθήσει όποιον δεν έφυγε ακόμα τους χριστιανούς να εγκαταλείψει την πόλη».
Η Τουρκία ήταν πάντα η «μεγαλύτερη απειλή για τη χριστιανική ύπαρξη στη Μέση Ανατολή.
»Οι χριστιανοί, εξαιτίας της Τουρκίας, έχουν μετατραπεί από μια βασική κοινότητα στη Συρία σε μια μειονότητα που αγωνίζεται για να επιβιώσει και να διατηρήσει την ύπαρξη της», είπε ο καθηγητής.
Ο ιερέας Τόνι Σαγιέγκ (Tony Sayegh), 49 ετών, από την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Χαλεπίου, δεν διαφέρει στη γνώμη του από τους άλλους.
«Οποιαδήποτε νέα τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία θα είναι μια επανάληψη του σεναρίου θανάτου που έπληξε το Χαλέπι και τις χριστιανικές γειτονιές του», είπε ο Ελληνορθόδοξος παπάς.
Πιστεύει ότι οποιοδήποτε πράσινο φως, είτε από τη Ρωσία είτε από τις δυτικές χώρες, για να ξεκινήσει η Τουρκία τη νέα της επίθεση «θα ισοδυναμεί με συμμετοχή στη δολοφονία και τον εκτοπισμό του συριακού λαού, και ιδιαίτερα των χριστιανών».