Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι θα παραστεί στην πρώτη σύνοδο κορυφής για το «I2U2» – μια νεοσυσταθείσα ομάδα των ΗΠΑ, του Ισραήλ και των ΗΑΕ για να «αναζωογονήσει και να αναζωογονήσει τις συμμαχίες» σε όλο τον κόσμο.
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα οργανώσει τη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής του στη Δυτική Ασία από τις 13 Ιουλίου, όπου θα κάνει ενδιάμεσες στάσεις στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Σαουδική Αραβία.
Ο κ. Μόντι θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής μαζί με τον πρόεδρο σεΐχη Μοχάμεντ, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ και τον κ. Μπάιντεν.
Τα ακρογράμματα «I2U2» σημαίνουν «I» για την Ινδία και το Ισραήλ και «U» για τις ΗΠΑ και τα ΗΑΕ.
Οι ηγέτες της ομάδας που αναφέρεται ως West Asia Quad θα συζητήσουν την παγκόσμια επισιτιστική κρίση και άλλους τομείς συνεργασίας, δήλωσε ο Λευκός Οίκος την Τρίτη.
«Ο πρόεδρος θα πραγματοποιήσει μια διαδικτυακή σύνοδο κορυφής με τους αρχηγούς κρατών της I2U2 για συζητήσεις για την κρίση επισιτιστικής ασφάλειας και άλλους τομείς συνεργασίας σε όλα τα ημισφαίρια όπου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ λειτουργούν ως σημαντικοί κόμβοι καινοτομίας», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σε μία ενημέρωση δημοσιογράφων.
«Θεωρούμε αυτές τις πρωτοβουλίες κεντρικές για τη στρατηγική μας να ενδυναμώνουμε τους εταίρους και να τους ενθαρρύνουμε να συνεργαστούν πιο στενά, κάτι που θα οδηγήσει σε μια πιο σταθερή περιοχή», είπε ο αξιωματούχος.
Το «I2U2» ιδρύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο μετά τις Συμφωνίες του Αβραάμ μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΑΕ, για να ασχοληθεί με ζητήματα που αφορούν τη θαλάσσια ασφάλεια, τις υποδομές και τις μεταφορές στην περιοχή.
Ενώ το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι ΗΠΑ ήταν οι φυσικοί εταίροι στην ομάδα, η ένταξη της Ινδίας ήρθε εν μέσω της τεταμένης σχέσης της με την Κίνα και της προσπάθειας να διευρύνει τις παγκόσμιες συμμαχίες της.
Το Νέο Δελχί ανήκει επίσης στον όμιλο Quad με επικεφαλής τις ΗΠΑ και περιλαμβάνει την Αυστραλία και την Ιαπωνία.
Η Ινδία μοιράζεται ισχυρούς στρατηγικούς, ιστορικούς και οικονομικούς δεσμούς με τα κράτη του Κόλπου.
Ο Μόντι έχει ενισχύσει περαιτέρω τη συμμαχία μεταξύ Ινδίας και Κόλπου από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2014.
Η σύνοδος κορυφής είναι σημαντική καθώς έρχεται σε μια περίοδο που ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερες από 100 ημέρες, πυροδοτώντας μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση διαταράσσοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και διαταράσσοντας τις εξαγωγές σιταριού και από τις δύο χώρες.
Μαζί η Ρωσία και η Ουκρανία παρείχαν περίπου το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού πριν από τον πόλεμο.
Οι υψηλές τιμές των καυσίμων και ο επακόλουθος πληθωρισμός, που αναδύονται καθώς ο κόσμος ανέκαμψε από την πανδημία της Covid-19 αλλά επιδεινώθηκε από τον πόλεμο, έχουν επίσης κλονίσει την παγκόσμια οικονομία.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων εθνών είχαν συναντηθεί στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σ. Τζαϊσανκάρ επισκεπτόταν τη χώρα.
Ο κ. Τζαϊσανκάρ και ο Ισραηλινός ομόλογός του Γιαΐρ Λαπίντ παρευρέθηκαν αυτοπροσώπως στη σύνοδο κορυφής, ενώ ο σεΐχης Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ, υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, παρακολούθησαν τη σύνοδο μέσω διαδικτύου.