Η τέλεια καταιγίδα στα τρόφιμα… Την ώρα που η ουκρανική παραγωγή σιταριού είτε καταστρέφεται, είτε καταλήγει στη Ρωσία, ή παραμένει στις ουκρανικές αποθήκες, η παραγωγή σιταριού στην Ιταλία αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 15% φέτος.
Η παραγωγή ιταλικού σιταριού αναμένεται να είναι μειωμένη εξαιτίας της ξηρασίας που έχει μειώσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών σε ολόκληρη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή ο γεωργικός όμιλος Coldiretti, μεγαλώνοντας την εξάρτηση της γειτονικής χώρας από τις εισαγωγές σιταριού.
Η αναμενόμενη μείωση της σοδιάς σιταριού στη Δυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας, κλιμακώνει την άσκηση πίεσης στην ήδη πιεσμένη παγκόσμια αλυσίδα προσφοράς των σιτηρών, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει αύξηση των τιμών, καθώς οι δύο χώρες έχουν πρωταγωνιστική θέση στην παραγωγή σιταριού.
Κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να υπάρξει στην επισιτιστική ασφάλεια της Ελλάδας ούτε στην εφοδιαστική της αλυσίδα, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δύο χώρες που αποτελούν τους σημαντικότερους εξαγωγείς δημητριακών παγκοσμίως, όπως διαβεβαιώνουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και από την αγορά.
Η Ελλάδα το 2021 εισήγαγε από τη Ρωσία και την Ουκρανία μαλακό σίτο, αραβόσιτο και κριθάρι που αντιπροσώπευαν το 30% των συνολικών εισαγωγών.
«Η χώρα μας έχει την τύχη να γειτονεύει με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία από όπου υπάρχει ομαλή εισαγωγή με πλοία και φορτηγά αυτοκίνητα.
»Εισαγωγές σιτηρών έχουμε επίσης και από τη Σερβία και σποραδικά από τη Ρωσία και το Καζακστάν» είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπόρων Δημητριακών και Υποπροϊόντων και Ζωοτροφών (ΣΕΕΔΥΖ), Σπύρος Γρηγοράτος.