Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

FoxNews: Είναι η Τουρκία το μυστικό όπλο της Ρωσίας μέσα στο ΝΑΤΟ;

FoxNews: Είναι η Τουρκία το μυστικό όπλο της Ρωσίας μέσα στο ΝΑΤΟ;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Είναι η Τουρκία το μυστικό όπλο της Ρωσίας μέσα στο ΝΑΤΟ;» τιτλοφορείται άρθρο του Μπέντζαμιν Γουάινταλ στο FoxNews.

«Ο αυταρχικός ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας», γράφει ο Μπέντζαμιν Γουάινταλ, ενθάρρυνε τον «μαχόμενο Ρώσο τύραννο Βλαντιμίρ Πούτιν», απειλώντας να εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ορισμένοι παρατηρητές, συνεχίζει ο γνωστός δημοσιογράφος, πιστεύουν ότι η ρωσική επιρροή στην Άγκυρα θα μπορούσε να είναι ένας από τους παράγοντες πίσω από τη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τα δύο σκανδιναβικά έθνη, κι όχι μόνο οι τουρκικές καταγγελίες εναντίον τους ως καταφυγίου για Κούρδους πρόσφυγες, τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες.

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Τουρκία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, σε αντίθεση με τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ που έχουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει ασφαλές καταφύγιο για τα χρήματα των Ρώσων ολιγαρχών και έχει ήδη απογοητεύσει τις ΗΠΑ όταν αγόρασε το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που οδήγησε σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ το 2020.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ήχησαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η συμφωνία για τους S-400 με τη Ρωσία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και να θέσει σε κίνδυνο τις ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας.

Ο Μάρσαλ Μπίλινγκσλι (Marshall Billingslea), ανώτερος συνεργάτης στο «Hudson Institute» και πρώην βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, είπε στο Fox News Digital:

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η Τουρκία σήμερα παίζει το ίδιο παιχνίδι που έπαιζε πάντα στην περιοχή.

»Η Τουρκία παίρνει θέσεις που ευνοούν τα δικά της συμφέροντα και έρχονται σε αντίθεση με εκείνα του ΝΑΤΟ».

Συνέχισε ότι, η Άγκυρα είναι «ανεξάρτητος παίκτης και έλαβε θέσεις που είχαν οφέλη για τους Ρώσους», είπε ο Μπίλινγκσλι.

Ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όταν η Ρωσία εισέβαλε στη Γεωργία το 2008 και η Τουρκία έκλεισε την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα.

Το κλείσιμο των Στενών εμπόδισε τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ να βοηθήσουν τη Γεωργία.

Ωστόσο, η ανεξαρτησία δράσης της Τουρκίας σημαίνει επίσης ότι παρέδωσαν ντρόουνς στην Ουκρανία, σημείωσε ο ειδικός του ΝΑΤΟ.

Οι Τούρκοι εργάζονται «για να ωφελήσουν τα συμφέροντά τους», είπε.

Ο Τίοντορ Καρασίκ (Theodore Karasik), συνεργάτης για θέματα Ρωσίας και Μέσης Ανατολής στο «Ίδρυμα Τζέιμσταουν» στην Ουάσιγκτον, είπε στο Fox News Digital ότι η Τουρκία θέλει «να αποφύγει να βρεθεί στη λίστα στόχων της Ρωσίας αργότερα».

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε πρόσφατα την επιστροφή των Σύρων προσφύγων που ζουν στην Τουρκία πίσω στη χώρα τους και η συνεργασία της Ρωσίας είναι απαραίτητη για αυτό λόγω της ισχυρής παρουσίας της στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, σημείωσε ο Καρασίκ.

Ο τουρκικός και ο ρωσικός «αγώνας για τα ναυτιλιακά ζητήματα» θα μπορούσε να είναι μια επιπλέον ανησυχία για τον Ερντογάν», είπε ο Καρασίκ.

«Εάν οι δυτικές δυνάμεις επιβάλουν κυρώσεις στα ρωσικά πλοία, η Άγκυρα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με απαιτήσεις να κλείσει τη ζωτικής σημασίας ναυτιλιακή οδό των Δαρδανελίων προς τη ρωσική ναυτιλιακή βιομηχανία», συνέχισε.

Ο Καρασίκ πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν «χρησιμοποιεί τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να συγκεντρώσει εύνοιες από άλλες χώρες, ώστε να επωφεληθεί τελικά η Τουρκία».

Οι προσπάθειες του Ερντογάν να αποσταθεροποιήσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ άδραξαν την ευκαιρία όταν ένα τμήμα του τουρκικού στρατού εξαπέλυσε ένα ανεπιτυχές πραξικόπημα εναντίον του το 2016.

Ο ταξίαρχος ε.α. Μεχμέτ Γιαλινάλπ, ο οποίος αποστρατεύθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα ενώ υπηρετούσε ως επικεφαλής της στρατηγικής αεροπορικής διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Γερμανία, σε ένα χαρακτηριστικό email του, που συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο με τίτλο «Erdogan Rising: A Warning To Europe», συγγραφέας η Άννα Λουσίντα Σμιθ (Hannah Lucinda-Smith) -ανταποκρίτρια των Times στην Τουρκία, σημειώνει την αλλαγή των τουρκικών απόψεων για το ΝΑΤΟ:

«Καθώς η ιστορική εκκαθάριση χιλιάδων στρατιωτικών επιταχύνεται, εγώ και οι Τούρκοι συνάδελφοί μου παρατηρούμε μια σημαντική άνοδο υπερεθνικιστικών, αντιδυτικών αισθημάτων εντός του στρατού μας και σε όλους τους κρατικούς μας τομείς».

Ο Γιαλινάλπ σημείωσε επίσης ότι το νέο τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό στο ΝΑΤΟ «έχει μια ριζοσπαστική νοοτροπία, κάποιοι αμφισβητούν τις αξίες του ΝΑΤΟ, ακόμη και μισούν τους δυτικούς οργανισμούς, ενώ διατηρούν αισθήματα υπέρ της Ρωσίας/Κίνας/Ιράν».

Ο Μπουράκ Μπεκντίλ (Burak Bekdil), διακεκριμένος Τούρκος πολιτικός αρθρογράφος που έγραφε στη Hurriyet Daily News για 29 χρόνια και τώρα είναι μέλος του Φόρουμ Μέσης Ανατολής, δήλωσε στο Fox News Digital:

«Ο Ερντογάν αισθάνεται άνετα όταν έχει να κάνει με αυταρχικούς ηγέτες όπως ο ίδιος, αντί για φιλελεύθερους δημοκράτες που του θυμίζουν το διευρυνόμενο δημοκρατικό έλλειμμα της Τουρκίας».

Ο Μπεκντίλ, ο οποίος απολύθηκε από τη Hurriyet Daily News το 2017, επειδή έγραψε επικριτικά άρθρα για την Τουρκία σε αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο, πρόσθεσε ότι «υπάρχει επίσης ένας συναλλακτικός Ερντογάν, που έχει προγραμματιστεί να χρησιμοποιεί τη Δύση και τους θεσμούς της, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, όπου του είναι χρήσιμο.

»Παρά τη συναλλαγή, ο Ερντογάν ήταν ο άνθρωπος του Πούτιν στο ΝΑΤΟ, επίσης, για ιδεολογικούς λόγους: ο ιδεολογικός λόγος ύπαρξής του βασίζεται σε μια άκαμπτη αντιδυτική σκέψη».

Ορισμένοι σχολιαστές λένε «φτάνει» και η Τουρκία πρέπει να διωχθεί από το ΝΑΤΟ. Ο Ντάνιελ Πάιπς (Daniel Pipes), πρόεδρος του Φόρουμ Μέσης Ανατολής στη Φιλαδέλφεια, είπε πρόσφατα:

«Δεν νομίζω ότι η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ. Το λέω αυτό εδώ και μια δεκαετία».

«Είναι καιρός να διώξουμε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ.

»Αφήστε την να πάει στη Ρωσία, αφήστε την στην Κίνα. Καλή απαλλαγή», δήλωσε ο Πάιπς.

Ένα μέλος του ΝΑΤΟ μπορεί να αποχωρήσει σύμφωνα με το άρθρο 13 της Βορειοατλαντικής Συνθήκης.

Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του ΝΑΤΟ, «Κάθε μέρος μπορεί να πάψει να είναι συμβαλλόμενο μέρος ύστερα από ένα χρόνο μετά την κοινοποίηση της καταγγελίας του στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Δεν υπάρχει, όμως, μηχανισμός στο καταστατικό για την αποβολή μέλους.

Ο Πάιπς είπε: «Η Τουρκία ήταν από το 1952 έως το 2002 ένας πολύ καλός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια ήταν πολύ κακός.

»Ούτε καν σύμμαχος… επιδιώκει πολιτικές που είναι εχθρικές προς το ΝΑΤΟ, είναι επιθετική προς τα μέλη του ΝΑΤΟ, μέλη όπως η Ελλάδα, εμπλέκεται στην εισβολή στη Συρία, απειλεί την Ευρώπη με Σύρους μετανάστες.

»Η τουρκική κυβέρνηση βλέπει την Ευρώπη ως μια συναλλακτική σχέση».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια προσπάθεια επίλυσης της διαφοράς για τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ χρειάζονται καλύτερη συνεργασία και επανέφερε τη δηλωμένη αντίθεση της Τουρκίας στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Βλέπουμε την απειλή στην περιοχή μας, και αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θέλουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

»Η Τουρκία υποστήριζε την πολιτική “Ανοιχτές Θύρες” του ΝΑΤΟ ακόμη και πριν από αυτόν τον πόλεμο.

»Αλλά όσον αφορά αυτές τις πιθανές υποψήφιες χώρες ή ήδη υποψήφιες χώρες, έχουμε επίσης εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια ότι υποστήριζαν τρομοκρατικές οργανώσεις.

»Και υπάρχουν επίσης περιορισμοί στις εξαγωγές σε αμυντικά προϊόντα».

Η πολιτική «Ανοιχτές Θύρες» ορίζεται στο άρθρο 10 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού και δηλώνει ότι κάθε ευρωπαϊκό έθνος που είναι «σε θέση να προωθήσει τις αρχές της Συνθήκης και να συμβάλει στην ασφάλεια της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού» μπορεί να επιδιώξει ιδιότητα μέλους.

Η Ουζέι Μπουλούτ (Uzay Bulut), μια Τουρκάλα δημοσιογράφος που πιθανότατα θα αντιμετώπιζε σύλληψη αν επέστρεφε στην Τουρκία, είπε στο Fox News Digital:

«Υπάρχουν πολλοί Κούρδοι πολιτικοί, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικοί πρόσφυγες στη Φινλανδία και τη Σουηδία.

»Η τουρκική κυβέρνηση τους βλέπει ως “τρομοκράτες” και φαίνεται να εκβιάζει αυτά τα δύο έθνη για να τους εκδώσουν στην Τουρκία.

»Τα ευρωπαϊκά έθνη φαίνεται επίσης να κατανοούν την κατάσταση των Κούρδων και να συμμερίζονται τις προσπάθειες των Κούρδων για πολιτική ισότητα στην Τουρκία».

Και συνέχισε: «Το μπλοκάρισμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας από την Τουρκία είναι επίσης μια προσπάθεια να εκφοβίσει τη Δύση να υποκύψει σε όποιες οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές απαιτήσεις μπορεί να έχει η Τουρκία.

»Είναι παρόμοιο με την προηγούμενη προσπάθεια της Τουρκίας να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με εισροή μεταναστών και προσφύγων [από τη Συρία και αλλού]».

Για να αποδεχθεί το ΝΑΤΟ την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας και τα 30 μέλη πρέπει να ψηφίσουν «ναι».

Ωστόσο, ενώ πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η Τουρκία θα μπορούσε τελικά να συμφωνήσει στον βαθμό που ικανοποιούνται οι απαιτήσεις της, ωστόσο υπάρχει προς το παρόν ένας παγκόσμιος ηγέτης που επωφελείται από τη διαμάχη, κι αυτός είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανός υπ. Άμυνας: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο στην περίπτωση που ο Πούτιν επιτεθεί

Η Νίνα Κασιμάτη κατακεραυνώνει τους «αλληλέγγυους» που αποσιωπούν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Γερμανός σοσιαλιστής βουλευτής τουρκικής-κρυπτοελληνικής καταγωγής ζήτησε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ο φαντασιόπληκτος συκοφάντης Τζιχάτ Γιαϊτζί λέει ότι το Οικ. Πατριαρχείο «εκχριστιανίζει» τον πληθυσμό της Ίμβρου

Κούρδοι (SDF): «Η Κομπάνι δεν θα πέσει στα χέρια του τουρκικού κράτους και των συμμοριών του»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr