Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν «ψωνίζει» από τη Γερμανία εξαρτήματα για τα πυραυλικά-πυρηνικά του όπλα

Το Ιράν «ψωνίζει» από τη Γερμανία εξαρτήματα για τα πυραυλικά-πυρηνικά του όπλα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Έκθεση της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών δείχνει ότι το Ιράν ενέτεινε τις παράνομες προσπάθειες να ενισχύσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, γράφει ο Μπέντζαμιν Γουάινταλ στο FoxNews.

Το Ιράν έχει εντείνει σημαντικά τις προσπάθειές του να αποκτήσει τεχνολογία για το παράνομο πυρηνικό του πρόγραμμα, ανέφερε η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Το Fox News Digital εξέτασε τα βασικά αποσπάσματα του εγγράφου 368 σελίδων που περιγράφει τις απειλές για την ασφάλεια της Γερμανίας.

«Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών μπόρεσαν να εντοπίσουν μια σημαντική αύξηση των ενδείξεων για απόπειρες προμηθειών [στη Γερμανία] από το Ιράν που σχετίζονται με το πυρηνικό του πρόγραμμα», αναφέρει η έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (BfV).

Η έκθεση αναφέρεται σε προσπάθειες του ιρανικού καθεστώτος το έτος 2021, σε μια χρονική περίοδο που οι ΗΠΑ και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις πρόσφεραν τεράστιες παραχωρήσεις στην Τεχεράνη για να την πείσουν να σταματήσει τις εργασίες στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της.

Σύμφωνα με το έγγραφο των γερμανικών υπηρεσιών, «εάν υπήρχε υποψία για πιθανές παραβιάσεις της JCPOA [Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης ή πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015], η BfV διαβίβασε τις σχετικές πληροφορίες στις αρμόδιες Αρχές».

Το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν αναφέρεται 59 φορές στην έκθεση.

Το Γερμανικό Γραφείο Ερευνών Τελωνείων (ZKA) ξεκίνησε έρευνα εναντίον ενός Γερμανού πολίτη ιρανικής καταγωγής στο Νόρντερστεντ, κοντά στο Αμβούργο, «με την υποψία ότι παραβίασε τη νομοθεσία εξωτερικού εμπορίου σε τρεις εμπορικές υποθέσεις.

»Λέγεται ότι συμμετείχε στην προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού και φασματόμετρων για τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα του Ιράν».

Σύμφωνα με την έκθεση των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών, «οι δραστηριότητες [διάδοσης πυρηνικών όπλων] ξένων δυνάμεων περιλαμβάνουν επίσης την προμήθεια τεχνογνωσίας και προϊόντων για την ανάπτυξη και παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής και τεχνολογίες στόχευσης».

Απαιτούνται συστήματα στόχευσης για να βρίσκουν οι πύραυλοι με ακρίβεια τους στόχους τους.

Η Τεχεράνη επιδιώκει «ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα πυραύλων στη Μέση Ανατολή», τονίζει το γερμανικό έγγραφο.

«Το Ιράν κατηγορείται ότι παρέχει τεχνολογία πυραύλων και ντρόουν στους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, μεταξύ άλλων, οι οποίοι με τη σειρά τους τους χρησιμοποιούν εναντίον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των συμμάχων τους».

Η έκθεση προσθέτει ότι «το φιλόδοξο πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν δεν καλύπτεται από τις διατάξεις του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (πυρηνική συμφωνία με το Ιράν)… οι δραστηριότητες προμηθειών στη Γερμανία για τον σκοπό αυτό [επέκταση του προγράμματος πυραύλων] είναι σταθερά υψηλές – με ανοδική τάση».

Ο καθηγητής Μάθιου Κρόνινγκ, του Τμήματος Κυβέρνησης και της Σχολής Εξωτερικών «Edmund A. Walsh» στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, ειδικός στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν, είπε στο Fox News Digital ότι, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών φέρνει «ανησυχητικά νέα, αλλά δεν προκαλούν έκπληξη.

»Το Ιράν προσπαθεί να δημιουργήσει μια βόμβα για αρκετές δεκαετίες».

Ο Κρόνινγκ είπε ότι οι προσπάθειες του Ιράν για την απόκτηση τεχνολογίας από τη Γερμανία που σχετίζεται με τα πυρηνικά μπορεί να είναι «εξαρτήματα για οπλισμό».

Το Ιράν απέχει εβδομάδες από το να αποκτήσει πυρηνική βόμβα, είπε.

«Πρέπει να αναλάβουμε δράση διαφορετικά το Ιράν θα είναι για πάντα μια πυρηνικά οπλισμένη δύναμη», συνέχισε, υπενθυμίζοντας την περίπτωση της κομμουνιστικής τυρρανίδας στη Βόρεια Κορέα, που ανέπτυξε πυρηνικό οπλοστάσιο επειδή η διεθνής κοινότητα δεν αντέδρασε.

Ο Κρόνινγκ σημείωσε ότι η «διεθνής προσέγγιση απέτυχε» να επαναφέρει το Ιράν στη JCPOA.

Το Ιράν «έχει πυραυλική ικανότητα και ικανότητα εμπλουτισμού», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι το επόμενο βήμα είναι η εξοπλισμός του οπλοστασίου του με πυρηνικά.

Οι αποκαλύψεις των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών συνέπεσαν με μια αναφορά την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία κατέθεσαν σχέδιο ψηφίσματος στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) επιπλήττοντας την Τεχεράνη ότι δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με ίχνη ουρανίου σε αδήλωτη πυρηνική τοποθεσία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τι είναι τα χάπια ιωδίου που θεωρούνται «ασπίδα» για τη ραδιενέργεια

Η Γερμανία στέλνει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα και drones

Η Γερμανία ετοιμάζεται για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο – Ποιο το σχέδιό της

Οι Ρώσοι λένε ότι το Κίεβο «επιζητεί κλιμάκωση» – Τι σχολιάζουν οι Αμερικανοί

Οι ΝΑΤΟϊκές σκανδιναβικές χώρες προετοιμάζονται για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr