Καθώς συνεχίζονται οι ελλείψεις καυσίμων σε όλη την Ουκρανία, αναγκαστικά οι κάτοικοι του Κιέβου στρέφονται στα ποδήλατα και κάποιοι ακόμα και στα ηλεκτρικά οχήματα.
Η εισβολή της Ρωσίας έχει καταστρέψει τις υποδομές καυσίμων στην Ουκρανία.
Ο αποκλεισμός των λιμανιών κάνει σχεδόν αδύνατο κάθε ανεφοδιασμό με πετρέλαιο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχεται δημόσια ότι δεν υπάρχουν «άμεσα λύσεις» για τις ελλείψεις καυσίμων.
Υποσχέθηκε ωστόσο ότι οι ουκρανικές Αρχές θα εκπονήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες ένα εναλλακτικό σύστημα τροφοδοσίας καυσίμων, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις.
Έκανε ωστόσο λόγο για «δύσκολο εγχείρημα» μετά το πυραυλικό πλήγμα κατά του διυλιστηρίου στο Κρεμεντσούκ.
Κάθε μέρα μπροστά στα πρατήρια βενζίνης σχηματίζονται τεράστιες ουρές για να προμηθευτούν οι οδηγοί τα μόλις 10 λίτρα που επιτρέπουν οι Αρχές.
Ένας από τους τυχερούς, οι οποίοι δεν χρειάζονται να περιμένουν είναι ο καλλιτέχνης Πάβλο Γιαρμούσεβιτς, ο οποίος διαθέτει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το οποίο φορτίζει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στην πρωτεύουσα:
«Σε κανένα δεν αρέσει να περιμένει με τις ώρες στις ουρές για να πληροφορηθεί αν υπάρχουν ή όχι αποθέματα βενζίνης ή ντίζελ για το αυτοκίνητό του.
Εννοείται ότι όποιος μπορεί θα στραφεί στην ηλεκτροκίνηση, μιας και κανείς δεν θέλει να χάνει άσκοπα την ώρα του στα πρατήρια».
Ανάρπαστα τα ηλεκτρικά οχήματα στο Κίεβο
Μια από τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι έχει ξεπουλήσει όλα τα ηλεκτρικά οχήματα και ότι οι πελάτες θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι να έρθουν καινούργια αυτοκίνητα.
Η πωλήτρια αυτοκινήτων Τατιάνα Σκίρντα δηλώνει σχετικά:
«Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για τους Ουκρανούς και όσους έχασαν τη δουλειά τους, τη στιγμή που ήταν έτοιμοι να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα για να μπορέσουν να μετακινηθούν στη δουλειά ή για να μεταφέρουν παιδιά και συγγενείς.
»Κατά την άποψή μου το μέλλον ανήκει στην ηλεκτροκίνηση».
Για την πλειονότητα των κατοίκων του Κιέβου το ποδήλατο έχει γίνει πλέον το κύριο μέσο μετακίνησης από τη στιγμή που τα δρομολόγια των μέσων συγκοινωνίας διεξάγονται μετ΄ εμποδίων:
«Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως μόνη λύση», λέει ο Φέντορ:
«Το τελευταίο διάστημα βλέπεις ολοένα και περισσότερους με ποδήλατο.
»Είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να μετακινείσαι ελεύθερα στο Κίεβο σε καιρό πολέμου».