Το Γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να κηρύξει το Τάγμα Αζόφ «τρομοκρατική οργάνωση», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, μετά το οριστικό τέλος στη μάχη της Μαριούπολης.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ρωσικό Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει την υπόθεση στις 26 Μαΐου.
Περισσότεροι από 250 στρατιώτες, εκ των οποίων περίπου 50 σοβαρά τραυματισμένοι, βγήκαν από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ και με πούλμαν μεταφέρθηκαν σε έδαφος υπό ρωσικό έλεγχο.
Πολλοί από τους μαχητές στο Αζοφστάλ είναι μέλη του Τάγματος Αζόφ.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους την Τρίτη εάν οι Ουκρανοί στρατιώτες θα αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες πολέμου ή ως αιχμάλωτοι πολέμου, ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έδωσε απάντηση.
Ο Πούτιν έχει εγγυηθεί «ότι θα τυγχάνουν μεταχείρισης σύμφωνα με τους σχετικούς διεθνείς νόμους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, δήλωσε ότι «οι εγκληματίες Ναζί δεν πρέπει να υπόκεινται σε ανταλλαγή κρατουμένων».
Αν και δεν ανέφερε ιδιαίτερα το Αζοφστάλ, η Μόσχα έχει επανειλημμένα πει ότι μέλη του Τάγματος Aζόφ –που θεωρούνται «Ναζί» από τις ρωσικές Αρχές– είναι μεταξύ των στρατιωτών που έχουν παγιδευτεί στο χαλυβουργείο.
«Σχετικά με τους Ναζί, η θέση μας πρέπει να παραμείνει αμετάβλητη: είναι εγκληματίες πολέμου και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τους φέρουμε στη δικαιοσύνη», είπε ο Βολοντίν σε μήνυμά του στο Telegram.