Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε για δεύτερη φορά τον χαρακτηρισμό «Γενοκτονία των Αρμενίων» για τα γεγονότα του 1915 στη κυριακάτικη γραπτή του δήλωση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, γράφει η τουρκική ιστοσελίδα milliyet.com.tr.
«Από τις μεγαλύτερες φρικαλεότητες»
Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε αυτά τα γεγονότα ως «μία από τις μεγαλύτερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ού αιώνα» προσθέτει η τουρκική ιστοσελίδα και συνεχίζει:
«Τιμούμε τη μνήμη του ενάμιση εκατομμυρίου Αρμενίων που εκτοπίστηκαν σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατο και θρηνούμε για την τραγική απώλεια τόσων πολλών ζωών» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία» μετά τον Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος χρησιμοποίησε την ίδια λέξη στη δήλωσή του το 1981.
Και τα δύο σώματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ είχαν εγκρίνει ψηφίσματα το 2019 που περιγράφουν τα γεγονότα του 1915 ως «γενοκτονία».
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η αναγνώριση των γεγονότων του 1915 ως γενοκτονίας δεν θα έχει καμία νομική κύρωση για την Τουρκία, αφού η γενοκτονία εντάχθηκε στο διεθνές δίκαιο το 1946 (δηλαδή, πολύ αργότερα από την εποχή που διαπράχθηκε).
Η τουρκική ιστοσελίδα παραθέτει την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επέτειο των 107 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων.
«Δεν είναι έγκυρες»
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ανέφερε ότι οι δηλώσεις για τα «γεγονότα του 1915» δεν συνάδουν με τα ιστορικά γεγονότα και το διεθνές δίκαιο και δεν είναι έγκυρες».
Ακολουθεί η ανακοίνωση:
«Δηλώσεις που είναι ασυμβίβαστες με τα ιστορικά γεγονότα και το διεθνές δίκαιο σχετικά με τα γεγονότα του 1915 δεν είναι έγκυρες.
»Αυτό περιλαμβάνει τη σημερινή (χθεσινή) ατυχή δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν, η οποία αποτελεί επανάληψη του λάθους που έκανε το 2021.
»Απορρίπτουμε τέτοιες δηλώσεις και αποφάσεις που διαστρεβλώνουν ιστορικά γεγονότα με πολιτικά κίνητρα και καταδικάζουμε όσους επιμένουν σε αυτό το λάθος.
»Οι μονόπλευρες και επιλεκτικές προσεγγίσεις που δεν εξυπηρετούν άλλο σκοπό από το να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία είναι ηθικά προβληματικές και πολιτικά κακόβουλες.
»Μια ανθρωπιστική και ευσυνείδητη στάση απαιτεί να θυμόμαστε όλα τα δεινά που βιώθηκαν εκείνη την εποχή, ανεξάρτητα από εθνοτικές ή θρησκευτικές διακρίσεις.
»Η Τουρκία τιμά με σεβασμό τα δεινά όλου του οθωμανικού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των Αρμενίων.
»Απορρίπτουμε τις προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί αυτός ο πόνος ως πολιτικό υλικό.
»Η Τουρκία είναι της γνώμης ότι αμφιλεγόμενες περίοδοι της ιστορίας, όπως τα γεγονότα του 1915, πρέπει να διερευνηθούν χωρίς προκαταλήψεις, εντός του πλαισίου των επιστημονικών και νομικών αρχών, και να επιτευχθεί μια δίκαιη μνήμη.
»Με αυτή την αντίληψη, η Τουρκία πρότεινε τη σύσταση Μικτής Ιστορικής Επιτροπής και άνοιξε τα αρχεία της.
»Η Τουρκία προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επικρατήσουν στην περιοχή της και στον κόσμο και το πνεύμα συνεργασίας έρχεται στο προσκήνιο. Η πρωτοβουλία εξομάλυνσης που ξεκίνησε με την Αρμενία είναι μια άλλη εκδήλωση αυτής της κατανόησης».
«Παράδειγμα της υποκρισίας τους»
Σε ανάρτηση για το ίδιο θέμα, στον επίσημο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε:
«Ορισμένοι δυτικοί ηγέτες υποστήριξαν πρόσφατα ότι η “γενοκτονία” μπορεί να προσδιοριστεί μόνο με δικαστική απόφαση. Σωστά! Η χρήση της λέξης “γενοκτονία” από τους ίδιους ανθρώπους για τα γεγονότα του #1915 με πολιτικά κίνητρα χωρίς αρμόδια δικαστική απόφαση είναι το πιο προφανές παράδειγμα της υποκρισίας τους».