Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρουμανία αισθάνεται ν’ απειλείται από τον Όρμπαν της Ουγγαρίας

Η Ρουμανία αισθάνεται ν’ απειλείται από τον Όρμπαν της Ουγγαρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίκτορ Όρμπαν, Ουγγαρία, Ρουμανία,

Η εθνική πολιτική της Ουγγαρίας, «Το Στρατηγικό Πλαίσιο για την Εθνική Πολιτική» που εφαρμόστηκε από τις διαδοχικές κυβερνήσεις του Βίκτορ Όρμπαν ενοχλεί τη Ρουμανία, η οποία βλέπει την ουγγρική της μειονότητα προσκολλημένη στη Βουδαπέστη.

Με μία ουγγρόφωνη ενημερωτική ιστοσελίδα, που ελέγχεται από την Ουγγαρία, η Ρουμανία παρακολουθεί πώς το γειτονικό κράτος διαμορφώνει τη νοοτροπία και τις αντιλήψεις της ουγγρικής μειονότητας σύμφωνα με τα συμφέροντά της και πώς η πολιτική επανένωσης του ουγγρικού έθνους επηρεάζει τις σχέσεις των εθνοτήτων στην επικράτειά της, όπως γράφει ρουμανικό δημοσίευμα.

Στη Ρουμανία, περιοδικά, εντείνεται ένα μήνυμα, ένας δημόσιος λόγος που στοχεύει να χαρακτηρίσει την ουγγρική μειονότητα ως παράγοντα κινδύνου για την εθνική ασφάλεια.

Όταν δεν γινόμαστε μάρτυρες μιας τέτοιας κορύφωσης, ο επικίνδυνος ρόλος των Ούγγρων στη Ρουμανία παραμένει ως λανθάνων στο μυαλό της ρουμανικής πλειοψηφίας.

Από την άλλη, ορισμένοι Ούγγροι (τόσο αυτοί από την Ουγγαρία όσο και αυτοί από τη Ρουμανία) ζουν μερικές φορές σε ένα ιστορικό παρελθόν για το οποίο αναζητούν πάντα απαντήσεις και πανάκεια, προκαλώντας ρίγη και αγωνία στους γείτονές τους.

Οι Ρουμάνοι και οι Ούγγροι έχουν τροφοδοτήσει και τροφοδοτούν ο ένας τον άλλο με προκαταλήψεις και φόβους ο ένας για τον άλλον, που αναπόφευκτα συνυπάρχουν σε όλη την ιστορία.

Αντιλήψεις και φόβοι χτισμένοι σε δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες χρόνια, που δηλητηριάζουν την καθημερινότητά μας, στους οποίους κάποιοι δεν διστάζουν να στραφούν για να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν την εξουσία, αντίστοιχα όταν επιδιώκουν απόκρυφους στόχους.

Στη βάση του καθεστώτος Τσαουσέσκου βρισκόταν ο κομμουνισμός, στον οποίο εχθρός για την ακεραιότητα και την κυριαρχία του ρουμανικού σοσιαλιστικού κράτους ήταν οι Ούγγροι και οι Ρώσοι (ΕΣΣΔ εκείνη την εποχή). Οι Ούγγροι ήταν μέρος των συνυπαρχόντων εθνών.

Ο κόσμος άλλαξε, οι προκαταλήψεις και οι αμοιβαίοι φόβοι παρέμειναν, σε άλλο πλαίσιο, με διαφορετικές εντάσεις και ερμηνείες.

Οποιαδήποτε ενέργεια για περισσότερα δικαιώματα και την προστασία των εθνικών μειονοτήτων συνοδεύτηκε ρητά ή σιωπηρά από τον ουγγρικό κίνδυνο.

Ακόμη και κάποιες μεταρρυθμίσεις παρεμποδίστηκαν λόγω «ουγγρικού κινδύνου».

Ωστόσο, όσοι ανέλαβαν έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των εθνοτήτων της Ρουμανίας, ακόμη και σε αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες, αναγνώρισαν την ανάγκη να ωθήσουν τη Ρουμανία προς την ένταξη στη Δύση.

Και σε αυτή την πορεία της Ρουμανίας, καθοριστικός ήταν ο διεθνικός διάλογος, η κατοχύρωση των δικαιωμάτων και η προστασία των εθνικών μειονοτήτων.

«Ρουμάνοι, Ούγγροι, Ρώσοι και Τρανσυλβανία. Πώς είναι να σε παρουσιάζουν ως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Μια προοπτική μέσα από την ουγγρική κοινότητα»

Κανείς δεν ενσωματώνει ένα κράτος στις δυτικές δομές με συγκρούσεις μεταξύ των εθνοτήτων να υποβόσκουν.

Κανείς δεν θα δεχόταν κράτη στις ευρωατλαντικές δομές αν δεν ήταν σε καλή γειτονιά.

Η περίοδος 1989-1996 ήταν δύσκολη στη ρουμανο-ουγγρική σχέση, αλλά ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, ήταν επίσης μια περίοδος διερεύνησης, διαλόγου.

Είχαμε και έχουμε ένα τρίγωνο στις σχέσεις Ρουμανίας-Ουγγαρίας: Βουκουρέστι – Ούγγροι από την Τρανσυλβανία και τη Βουδαπέστη.

Μια σχέση μεταξύ: του κράτους της ιθαγένειας -της εθνικής της μειονότητας- και του κράτους συγγένειας (στο όνομα του δημόσιου διεθνούς δικαίου), ή της «μητέρας χώρας», όπως την αποκαλούμε.

Είναι πολυτέλεια για το ρουμανικό κράτος, θεμελιώδες λάθος να αντιμετωπίζει την ουγγρική εθνική μειονότητα ως αντιπολίτευση.

Μια εθνική μειονότητα δεν μπορεί ποτέ να είναι σε αντίθεση με το κράτος στο οποίο ζουν τα μέλη της και του οποίου είναι πολίτες.

Η Ουγγαρία υιοθέτησε μια συνεκτική στρατηγική το 2011, η οποία περιέχεται σε έγγραφο που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Βουδαπέστης και τιτλοφορείται «Ουγγρική Εθνική Πολιτική – Στρατηγικό Πλαίσιο για την Εθνική Πολιτική».

Στόχος της στρατηγικής είναι η επανένωση και η ανοικοδόμηση του ουγγρικού έθνους στη λεκάνη των Καρπαθίων.

Η Ουγγαρία πρόσφερε ένα έργο, ένα όραμα για την ουγγρική μειονότητα στην Τρανσυλβανία, ένα έργο, ένα όραμα που το ρουμανικό κράτος απέτυχε να εντοπίσει και να προσφέρει μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όχι μόνο στην ουγγρική κοινότητα, αλλά και στην πλειοψηφία των Ρουμάνων.

Πηγή: G4 Media.ro – Μέσω: Βαλκανικό Περισκόπιο

Πόσοι είναι οι Ούγγροι στη Ρουμανία

Η ουγγρική μειονότητα της Ρουμανίας είναι η μεγαλύτερη εθνική μειονότητα στη Ρουμανία, που αποτελείται από 1.227.623 άτομα και αποτελεί το 6,1% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ορμπάν προβλέπει «μια όμορφη νίκη» για τον Τραμπ

Για όλα τα πιθανά σενάρια προετοιμάζεται η ΕΕ εν μέσω διεθνούς αστάθειας

DW: Ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-Αλβανίας – Ικανοποιημένη η Ελλάδα

H Ρωσία έβαλε την Ελλάδα και την Κύπρο στη μαύρη λίστα των χωρών με «καταστροφικές συμπεριφορές»

Οι Γερμανοί «έκλεισαν» τα σύνορα αλλά δεν έχουν αρκετούς αστυνομικούς να τα φυλάξουν – Τους «τρολάρουν» Όρμπαν και Βίλντερς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr