Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ισραηλινός Στρατός (IDF) για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Οι πρώτες διαπιστώσεις

Ο Ισραηλινός Στρατός (IDF) για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Οι πρώτες διαπιστώσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισραήλ, Ουκρανία, Ρωσία,

Ένα μήνα μετά την καταστροφική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο στρατός του Ισραήλ εκπλήσσεται με αυτό που βλέπει, γράφει η Jerusalem Post.

Μοιάζει περισσότερο με «έναν πόλεμο του παρελθόντος», είπαν ανώτεροι Ισραηλινοί στρατιωτικοί επισημαίνοντας ότι ενώ η Ρωσία έχει αναπτύξει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στη γειτονική της χώρα και μεγάλο αριθμό στρατιωτικών πλατφορμών, δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιήσει κανένα από τα προηγμένα όπλα της.

Πάνω από 12.000 Ρώσοι στρατιώτες λέγεται ότι είτε έχουν σκοτωθεί είτε τραυματιστεί μέχρι στιγμής και η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έχει καταστρέψει τουλάχιστον 49 μαχητικά αεροσκάφη, 81 ελικόπτερα, 335 τανκς, 1.105 τεθωρακισμένα οχήματα, 123 συστήματα πυροβολικού και άλλα.

Παρά τις δαπάνες εκατομμυρίων για τον στρατό της, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει μεγάλη ποσότητα πυρών σαν του 20ου αιώνα, που εκτοξεύονται από εκτοξευτές φορτηγών, αντί για πυραύλους ακριβείας εναντίον ουκρανικών στόχων.

Λόγω εν μέρει των κακών καιρικών συνθηκών και της κακής ορατότητας, τα ρωσικά αεροπλάνα και ελικόπτερα χρειάστηκε να πετάξουν χαμηλά στο έδαφος για να ρίξουν τα πυρά τους και έτσι τέθηκαν σε κίνδυνο να χτυπηθούν από αντιαεροπορικά συστήματα ή ακόμα και από κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα, όπως πυραύλους ATGM που χρησιμοποιούνται μαζικά από το Κίεβο.

Ένα μήνα μετά τη σύγκρουση, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εκπλήσσονται που ο εναέριος χώρος πάνω από την Ουκρανία εξακολουθεί να αμφισβητείται. Η Μόσχα δεν μπόρεσε να αποκτήσει κανένα είδος εναέριας υπεροχής, με τους Ουκρανούς πιλότους να πραγματοποιούν πολλές εξόδους την ημέρα εναντίον του εχθρού τους.

Έχουν επίσης εξοπλίσει μόνο έναν μικρό αριθμό αρμάτων μάχης με συστήματα ενεργητικής άμυνας ή ακόμη και συστήματα παθητικής άμυνας, καθιστώντας τα να «καθιστές πάπιες» για τα αντιαρματικά ATGM.

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε το υπερηχητικό της όπλο «Kinzal» εναντίον στόχων στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο ισραηλινός στρατός αμφιβάλλει ότι το βίντεο του πυραύλου που εθεάθη πριν από μια εβδομάδα γυρίστηκε πράγματι κατά τη διάρκεια των μαχών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβήτησαν επίσης την αναφερόμενη χρήση του «Kinzal», με έναν ανώτερο αξιωματούχο Άμυνας να λέει στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι ενώ δεν είναι σε θέση να αντικρούσουν τον ισχυρισμό, δεν ήταν επίσης σε θέση να τον επιβεβαιώσουν.

«Είναι λίγο τρομακτικό, για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, γιατί δεν είναι ακριβώς σαφές γιατί, αν είναι αλήθεια, γιατί χρειάζεστε έναν υπερηχητικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από όχι τόσο μακριά για να χτυπήσει ένα κτίριο;

»Μπορεί να εξαντλούνται τα πυρομαχικά με καθοδήγηση ακριβείας και να νιώθουν ότι πρέπει να αξιοποιήσουν αυτόν τον πόρο», είπε.

«Μπορεί να είναι ότι προσπαθούν να στείλουν ένα μήνυμα στη Δύση, αλλά και στην Ουκρανία, και να προσπαθούν να κερδίσουν κάποια δύναμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

»Αλλά από στρατιωτική σκοπιά, αν ήταν υπερηχητικός πύραυλος, δεν υπάρχει μεγάλη πρακτικότητα σε αυτό».

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι σε θέση να πετάξουν πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου και μπορούν να φέρουν πυρηνικές και συμβατικές κεφαλές, ικανές ενδεχομένως να αποφύγουν συστήματα αεράμυνας.

Αν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, ο Ισραηλινός Στρατός δεν πιστεύει ότι θα ακολουθούσε πραγματικά την απειλή.

Μετά την αρχική εισβολή στα μέσα Φεβρουαρίου, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δημιούργησαν ομάδες για να παρακολουθούν και να μαθαίνουν από τον πόλεμο.

Οι ομάδες συλλέγουν πληροφορίες για τον ισραηλινό στρατό στους τομείς των μεθόδων μάχης, ελιγμών εδάφους, επιμελητείας, αεράμυνας, αντιαρματικών, κυβερνο και ηλεκτρονικού πολέμου, ψυχολογικού πολέμου και άλλα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Βλ. Πούτιν: Η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει ξανά τον νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Oreshnik

Ιερουσαλήμ: Ο υπ. Ασφαλείας του Ισραήλ προσευχήθηκε στο Όρος του Ναού

Οι ρωσικές εταιρείες άρχισαν να χρησιμοποιούν bitcoin σε διεθνείς πληρωμές για να αντιμετωπιστούν οι δυτικές κυρώσεις

Ρώσος αξιωματούχος κατηγόρησε τις ΗΠΑ για βιολογικό πόλεμο

Αναχώρησε από τη Λεμεσό πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα – Επίσκεψη ΥΠΕΞ Κύπρου σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr