Συμβιβαστική λύση προέκριναν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για την ενεργειακή κρίση και την απεξάρτηση από τη Ρωσία, ενώ σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης.
Η Ισπανία και η Πορτογαλία, δεν αποδέχονταν την κοινή προμήθεια ενέργειας και έτσι μπροστά στο αδιέξοδο τους δόθηκε ειδική άδεια να διαχειρίζονται τις δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι αυτό ήταν εφικτό επειδή αυτές οι δύο χώρες έχουν σχετικά υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα και πολύ λίγες διασυνδέσεις με άλλα μέρη του δικτύου της ΕΕ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την Παρασκευή ότι η κοινή πλατφόρμα αγορών θα είναι εθελοντική και όχι υποχρεωτική και επίσης θα είναι ανοιχτή και για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και τρεις συνδεδεμένους εταίρους την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία.
Η συγκέντρωση της ζήτησης θα βοηθήσει στη διασφάλιση LNG, φυσικού αερίου και υδρογόνου σε προσιτές τιμές σε συνεργασίες με προμηθευτές στην περιοχή της Μεσογείου, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ.
Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι η ιδέα της εθελοντικής δέσμευσης αγοραστικής δύναμης και αγοράς φυσικού αερίου στην αγορά θα μπορούσε να βοηθήσει να κρατηθούν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα.
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει τώρα να πείσουν να συμμετάσχει στην προσπάθεια και ο ιδιωτικός τομέας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις για αυτού του είδους τις συμφωνίες είναι υπεύθυνες οι εταιρείες, είπε στους δημοσιογράφους μετά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να είναι έτοιμη να προβεί σε επείγουσες αξιολογήσεις των μέτρων που έλαβαν τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του μετριασμού των επιπτώσεων των αυξήσεων των τιμών των ορυκτών καυσίμων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με το τελικό κείμενο της Συνόδου Κορυφής, η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι τα μέτρα για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δεν διαταράσσουν την αγορά για άλλους.
Θα λάβει επίσης υπόψη τον προσωρινό χαρακτήρα των μέτρων και τον βαθμό στον οποίο οι χώρες συνδέονται με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.
Το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε σημειώνει τα εξής:
Για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία:
-«Η Ρωσία παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο».
-Απαράδεκτη η πολιορκία της Μαριούπολης και άλλων πόλεων της Ουκρανίας.
-Προστασία των Ουκρανών προσφύγων.
-Οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα πολέμου και οι συνεργοί τους θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους.
-Δημιουργία κοινού ταμείου ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για την Ουκρανία.
-Υποστήριξη στην Μολδαβία.
Για την άμυνα και την ασφάλεια:
-«Στρατηγική Πυξίδα» για την επόμενη δεκαετία, προκειμένου η Ευρώπη να μπορεί να αντιμετωπίζει κρίσεις ασφάλειας.
-Χρηματοδότηση εργαλείων όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας για την διασφάλιση της ασφάλειας της Ένωσης.
Για την ενέργεια:
-Σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με τη Δήλωση των Βερσαλλιών.
-Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι κυβερνήσεις καλούνται να προχωρήσουν στην προσωρινή φορολόγηση και τον περιορισμό των «ουρανοκατέβατων» κερδών.
-Η Κομισιόν θα αναλάβει να συνομιλήσει με τους παράγοντες της αγοράς ενέργειας για να διασφαλίσει χαμηλότερες τιμές.
-Ως τον επόμενο χειμώνα, η Κομισιόνκαι τα κράτη-μέλη θα προχωρήσουν στην εθελοντική από κοινού αγορά φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και υδρογόνου. Πρόσβαση σε αυτά θα έχουν και οι τρεις χώρες-εταίροι της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Για την κατάσταση της οικονομίας:
-Να γίνει πρόοδος για τη δημιουργία μιας πιο στιβαρής οικονομικής βάσης, συγκεκριμένα με τη μείωση της στρατηγικής εξάρτησης σχετικά με ευαίσθητα προϊόντα όπως βασικές πρώτες ύλες, ημιαγωγούς, υγεία, ψηφιακή τεχνολογία και τρόφιμα.
Για τις εξωτερικές σχέσεις:
-Προετοιμασία για την σύνοδο Ε.Ε.-Κίνας, που θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου του 2022. Ειδική αναφορά στη στάση της Κίνας σχετικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
-Συζητήθηκε η πολιτική κρίση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η Ε.Ε. συνεχίζει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και των Δυτικών Βαλκανίων.