Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι σύμμαχοί μας Ισραήλ, Αίγυπτος και Εμιράτα ανησυχούν με το άνοιγμα των ΗΠΑ στο Ιράν

Οι σύμμαχοί μας Ισραήλ, Αίγυπτος και Εμιράτα ανησυχούν με το άνοιγμα των ΗΠΑ στο Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Σαρμ Ελ Σέιχ για να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον διάδοχο του Άμπου Ντάμπι και ισχυρό άνδρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν τη Δευτέρα.

Η τριμερής συνάντηση αφορά «τα πολλά κοινά συμφέροντα ασφαλείας σε όλες τους τις πτυχές», δήλωσε ισραηλινή διπλωματική πηγή.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ έχουν αντιταχθεί στην πρόθεση των ΗΠΑ να αφαιρέσουν το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν από τη λίστα των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων.

Μερικοί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «είναι σε μεγάλο σοκ» και έχουν συμφωνία με το Ισραήλ απέναντι στην πιθανότητα να αφαιρεθεί ο χαρακτηρισμός των «τρομοκρατών» από τους Ιρανούς «Φρουρούς», είπε μια πηγή στο Άμπου Ντάμπι.

Ο Μπένετ και ο υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ εξέδωσαν ανακοίνωση την Παρασκευή στην οποία αναφέρεται ότι, «δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι ο χαρακτηρισμός της τρομοκρατικής οργάνωσης για τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης… θα αφαιρεθεί με αντάλλαγμα μια υπόσχεση να μην βλάψουν τους Αμερικανούς…

»Πιστεύουμε ότι οι [ΗΠΑ] δεν θα εγκαταλείψουν τους στενότερους συμμάχους τους με αντάλλαγμα κενές υποσχέσεις από τρομοκράτες».

Επίσης, είναι δύσκολο για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να συνεργαστούν με την κυβέρνηση Μπάιντεν σε θέματα άμυνας και η σχέση έχει επιδεινωθεί, πρόσθεσε η πηγή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν φέρεται να ακύρωσε ένα προγραμματισμένο ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αρνήθηκαν να δεχτούν τηλεφωνικές κλήσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να συζητήσουν ενεργειακά ζητήματα που προκύπτουν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία, λόγω της απογοήτευσής τους με την πολιτική των ΗΠΑ στον Κόλπο, ανέφερε η Wall Street Journal.

Πριν από αυτό, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία δεν υπέγραψαν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο μήνα που καταδικάζει τη Ρωσία για εισβολή στην Ουκρανία για τον ίδιο λόγο.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επανειλημμένα στοχοποιηθεί από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι της Υεμένης τους τελευταίους μήνες, και ήταν απογοητευμένοι με την απάντηση των ΗΠΑ, την οποία θεωρούν υπερβολικά συγκρατημένη.

Ανησυχούν επίσης ότι η πυρηνική συμφωνία του Ιράν, στη διαπραγμάτευσή της συμμετέχουν και οι ΗΠΑ, δεν καλύπτει τις ανάγκες ασφαλείας τους.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι ΗΠΑ αφαίρεσαν τους φιλοϊρανούς σιίτες Χούτι της Υεμένης από τον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων πέρυσι.

Ο Μπένετ, σε μία συζήτηση της εφημερίδας «Yedioth Ahronoth», κατακεραύνωσε την πιθανότητα να αποχαρακτηριστούν από τρομοκράτες οι «Φρουροί της Επανάστασης».

Οι «Φρουροί της Επανάστασης» είναι «η μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο, η οποία χρηματοδοτείται από το κράτος, επιτίθεται στα Εμιράτα και σε άλλους και προσπαθεί να βλάψει Αμερικανούς και Ισραηλινούς», είπε.

Στην ίδια διάσκεψη, ο Λάπιντ είπε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ «έχουν έναν περίπλοκο διάλογο…

»Δεν κρύβουμε το γεγονός ότι έχουμε διαφορές απόψεων με την κυβέρνηση [Μπάιντεν]».

«Δημοσιοποιήσαμε τη σθεναρή διαμαρτυρία μας το Σαββατοκύριακο», είπε ο Λάπιντ.

«Αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό… είναι ότι ακόμη κι αν οι ΗΠΑ αφαιρέσουν τον χαρακτηρισμό των “Φρουρών” ως τρομοκρατική οργάνωση, για το Ισραήλ, πρακτικά και σε επίπεδο ασφάλειας και άμυνας, οι “Φρουροί” είναι τρομοκρατική οργάνωση, και θα συνεχίσουμε να τους αντιμετωπίζουμε ως τέτοιους».

Ερωτηθείς γιατί ήταν λιγότερο έντονος στην αντίθεσή του στη συμφωνία με το Ιράν από τον προκάτοχό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Μπένετ είπε ότι είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ θέλουν μια συμφωνία.

«Οι Αμερικανοί είναι πλήρως αποφασισμένοι να υπογράψουν μια συμφωνία», είπε.

«Θα υπογράψουν τη συμφωνία… Παλεύω όταν μπορώ να κερδίσω και για έναν κατάλληλο στόχο.

»Η διαφορά μεταξύ του 2015 και του 2022 δεν είναι η συμφωνία [με το Ιράν] αλλά το τι θα κάνει το Ισραήλ.

»Περνάμε από τα λόγια στις πράξεις.

»Αυτή τη φορά, σε αντίθεση με το 2015, κάναμε μια τεράστια κίνηση για να ενισχύσουμε τη δύναμή μας…

»Το Ιράν βλέπει ότι όταν στέλνει πληρεξούσιους του να μας επιτεθούν, υπάρχει μια πιο δυναμική απάντηση».

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ τόνισε ότι οι Ιρανοί «Φρουροί της Επανάστασης» πρέπει να παραμείνουν στη μαύρη λίστα των τρομοκρατών και ότι η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να τους αφαιρέσει.

«Θέλω να είναι ξεκάθαρο: Αυτή είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, και ως εκ τούτου, θα πρέπει να παραμείνουν [στη λίστα]», είπε.

«Πρέπει να συντονίσουμε τις κινήσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και τις θέσεις μας, και θα συνεχίσουμε να τις εκφράζουμε απερίφραστα».

Οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της Ουάσιγκτον, καθώς και με άλλες δυτικές χώρες, «δεν διαχειρίζονται μέσω Twitter», αλλά μάλλον μέσω πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ αξιωματούχων, είπε ο Γκαντζ.

«Βρίσκομαι σε επαφή με Αμερικανούς αξιωματούχους και ταξιδεύω σε όλες τις περιφερειακές χώρες, κάποιες με τις οποίες έχουμε σχέσεις και ακόμη και αυτές που δεν έχουμε», είπε.

«Το Ιράν είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, ένα περιφερειακό πρόβλημα και μια πιθανή υπαρξιακή απειλή για το κράτος του Ισραήλ, επομένως δεν πρέπει να είμαστε πρώτοι στη σειρά, αλλά πρέπει να αξιοποιήσουμε τον κόσμο».

Σύμφωνα με τον Γκαντζ, το Ισραήλ «κινητοποιεί» χώρες για περιφερειακή συνεργασία ενόψει της επιθετικότητας του Ιράν.

«Πρέπει να παρουσιάσουμε τις ικανότητές μας στις πληροφορίες, καθώς και επιθετικές και αμυντικές», είπε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ του Ιράν και των δυτικών χωρών δεν είναι καλή.

«Αυτή η συμφωνία δεν είναι καλή», είπε ο Γκαντζ.

«Έχει τρύπες και το ξεκαθαρίζουμε κατά τη διάρκεια των ομάδων εργασίας με τους Αμερικανούς και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καλύψουμε τις τρύπες που υπάρχουν [στη συμφωνία]».

Αν και το Ισραήλ δεν είναι μέρος της συμφωνίας που διαπραγματεύεται στη Βιέννη, η Ιερουσαλήμ δεν θα σταματήσει τον συνεχιζόμενο διάλογο με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, είπε.

Οι ΗΠΑ και το Ιράν διαπραγματεύονται έμμεσα στη Βιέννη τους τελευταίους 11 μήνες για την πυρηνική συμφωνία του 2015.

Η συμφωνία έθεσε τότε περιορισμούς στα πυρηνικά του Ιράν με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των κυρώσεων.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους περιορισμούς λήγουν στο τέλος του 2025.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, το Ιράν έχει ξεπεράσει κατά πολύ το όριο της συμφωνίας του 3,67% εμπλουτισμού ουρανίου, εμπλουτίζοντας στο 60% –το ουράνιο για κατασκευή πυρηνικών όπλων είναι εμπλουτισμένο στο 90%.

Επιπλέον, οι επικριτές της συμφωνίας με το Ιράν λένε ότι η άρση των κυρώσεων στο καθεστώς θα επιτρέψει τη ροή χρημάτων προς τους «Φρουρούς» και τους πληρεξούσιους τους, ενώ δεν περιορίζει την κακή συμπεριφορά τους στην περιοχή ή το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

Ο Μπένετ και ο Σίσι συναντήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Σαρμ Ελ Σέιχ για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις σε θέματα ασφάλειας, γεωπολιτικά και οικονομικά θέματα.

Ήταν η πρώτη δημόσια συνάντηση στην Αίγυπτο μεταξύ ενός Ισραηλινού πρωθυπουργού και ενός Αιγύπτιου προέδρου εδώ και μια δεκαετία.

«Δημιουργήσαμε ένα θεμέλιο για βαθείς δεσμούς στο μέλλον», είπε ο Μπένετ μετά την επίσκεψη του Σεπτεμβρίου.

Ένας «πολύ σημαντικός» δεσμός δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών, δήλωσε διπλωματική πηγή.

Μία από τις συμφωνίες που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου ήταν μια νέα αεροπορική γραμμή μεταξύ Τελ Αβίβ και Σαρμ Ελ Σέιχ.

Η πτήση πρόκειται να εγκαινιαστεί στις διακοπές του Πάσχα, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισραήλ έπληξε «τρομοκρατικούς στόχους» στον Λίβανο μετά από επίθεση της Χεζμπολάχ

Τελεσίγραφο Τραμπ σε Χαμάς: Θα το πληρώσετε ακριβά αν δεν απελευθερώσετε όλους τους ομήρους μέχρι την ορκωμοσία μου

BBC: Η Συρία εισέρχεται σε μία νέα φάση σύγκρουσης

Το Ιράν έστειλε παραστρατιωτικούς από το Ιράκ στη Συρία

Σαουδαραβικό Δημοσίευμα: Ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ αναζητά τη βοήθεια του Ισραήλ κατά των τζιχαντιστών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr