Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρωσία: Απαγόρευση εξαγωγών σιτηρών και ζάχαρης μέχρι τα τέλη Αυγούστου

Ρωσία: Απαγόρευση εξαγωγών σιτηρών και ζάχαρης μέχρι τα τέλη Αυγούστου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παρατείνει την απαγόρευσή της στις εξαγωγές σιτηρών και ζάχαρης μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης δήλωσε στις 10 Μαρτίου ότι η απόφαση είχε ως κίνητρο την ανάγκη «να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια της χώρας και να συμβάλει στην προστασία της εγχώριας αγοράς στην τρέχουσα ατμόσφαιρα».

Όλα τα άλλα κράτη μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (Ε.Ο.Ε., αγγλ: EAEU ή EEU), που περιλαμβάνουν την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν, θα στερηθούν της ευκαιρίας να εισάγουν σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι και καλαμπόκι από τη Ρωσία μέχρι την καθορισμένη ημερομηνία.

Αξιωματούχοι στη Μόσχα επιμένουν ότι η Ρωσία έχει επί του παρόντος αποθέματα σιτηρών που υπερβαίνουν τις ανάγκες της, αλλά ότι η προσωρινή απαγόρευση έχει θεσπιστεί εν μέρει για να αποτρέψει την επανεξαγωγή των καλλιεργειών σε τρίτες χώρες.

«Οι χώρες της ΕΟΕ έχουν ήδη αγοράσει τα ποσά που χρειάζονται, χωρίς δασμούς, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης.

Ωστόσο, το Καζακστάν μπορεί να έχει διαφορετική άποψη.

Πέρυσι, οι Καζάκοι αύξησαν τον όγκο των αγορών σιτηρών από τη Ρωσία κατά 77%, ή περίπου 2,3 εκατομμύρια τόνους, ακολουθώντας μόνο την Τουρκία και την Αίγυπτο ως οι κύριοι παγκόσμιοι αγοραστές ρωσικών σιτηρών.

Οι γνώστες του κλάδου λένε ότι ο πραγματικός όγκος μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς τα επίσημα ρωσικά στοιχεία δεν λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στην «γκρίζα» οικονομία.

Η συγκομιδή σιτηρών στο Καζακστάν ήταν ιδιαίτερα κακή πέρυσι ως αποτέλεσμα μιας εκτεταμένης περιόδου ξηρασίας.

Ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες περιόρισαν τους όγκους των σιτηρών που καλλιεργούνταν, συνέβαλε στη βελτίωση της ποιότητας και της αξίας τους, έτσι μεγάλο μέρος της σοδειάς εξήχθη.

Αντίθετα, οι εγχώριες ανάγκες καλύφθηκαν μέσω της εισαγωγής φθηνού ρωσικού σιταριού.

Ωστόσο, αυτό το παράθυρο ευκαιρίας μπορεί να έχει κλείσει από την απαγόρευση εξαγωγών της Ρωσίας.

Το υπουργείο Γεωργίας στο Νουρ-Σουλτάν (πρώην Αστάνα, Καζακστάν) δήλωσε σε δελτίο Τύπου της 11ης Μαρτίου ότι δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για την επισιτιστική ασφάλεια.

Τα αποθέματα σιταριού ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 6,7 εκατομμύρια τόνους, τα οποία επαρκούν για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών μέχρι την επόμενη φθινοπωρινή συγκομιδή, ανέφερε το υπουργείο.

Αλλά ο Γιεβγένι Καραμπάνοφ, ειδικός στην Ένωση Σιτηρών του Καζακστάν, μια αγροτική ομάδα λόμπι, είπε στο Eurasianet ότι η ρωσική απαγόρευση έχει ήδη πυροδοτήσει πανικό για την αγορά αλευριού και ότι ορισμένοι αγρότες έχουν εκμεταλλευτεί αυξάνοντας τις τιμές τους.

«Το Καζακστάν έχει αρκετό σιτηρό, ακόμη και πολύ πλεόνασμα που μπορεί να εξαχθεί», είπε ο Καραμπάνοφ.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι οι Αρχές μας να μην επιβάλλουν [επίσης] περιορισμούς στις εξαγωγές που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για τον κλάδο».

Η κατάσταση με τη ζάχαρη είναι πιο περίπλοκη.

Η παραγωγή στο Καζακστάν δεν καλύπτει πλήρως τις εγχώριες ανάγκες.

Η χώρα εισάγει τα δύο τρίτα της ζάχαρης που καταναλώνει και οι μισές από αυτές τις εισαγωγές προέρχονται από τη Ρωσία.

Ένας άλλος σημαντικός προμηθευτής είναι η Λευκορωσία, η οποία αντιμετωπίζει επίσης διεθνείς κυρώσεις για τον ρόλο της στην υποστήριξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι τα τρέχοντα αποθέματα ζάχαρης μπορεί να καλύπτουν μόνο τρεις μήνες.

Η επιχειρηματική κοινότητα αντιλαμβάνεται μακροπρόθεσμα ζητήματα σε αυτήν την κατάσταση.

Γράφοντας στον λογαριασμό του στο Facebook, ο Γιερζάν Γεσιμχάνοφ, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας Grata International με έδρα το Αλμάτι, είπε ότι το «υλικοτεχνικό δίκτυο του Καζακστάν έχει καταστραφεί» επειδή τόσες πολλές από τις εισαγωγές της χώρας περνούσαν από τη Ρωσία.

Ελλείμματα για πολλά αγαθά θα μπορούσαν να διαφαίνονται και για το Καζακστάν, είπε.

Καθώς το εθνικό νόμισμα, το τένγκε, χάνει αξία, το κόστος των εισαγόμενων αγαθών θα αυξηθεί, οι επιχειρήσεις θα αναδιπλωθούν και θα ακολουθήσει μια συνακόλουθη «πτώση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού», είπε ο Γιεσιμχάνοφ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν είχε παρουσιάσει «ένα συνεκτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων».

Στο Κιργιστάν είναι βέβαιο ότι θα γίνει αισθητό ένα αποτέλεσμα μείωσης της ροής.

Πάνω από το 90% των εισαγωγών σιταριού της χώρας προέρχονται από το Καζακστάν και τη Ρωσία.

Ενώ το Κιργιστάν παρήγαγε σχεδόν 363.000 τόνους δικό του σιτάρι το 2021, εισήγαγε σχεδόν 125.000 τόνους από τη Ρωσία.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kaktus με έδρα το Μπισκέκ ανέφερε ότι η τιμή της ζάχαρης εκτινάχθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω των ειδήσεων της ρωσικής απαγόρευσης εξαγωγών, από 80 som (0,76 $) ανά κιλό σε 90 som. Τα δύο εργοστάσια ζάχαρης της χώρας αντιπροσωπεύουν το 60% της ζήτησης, ανέφερε το Kaktus.

Πηγή: eurasianet

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανός υπ. Άμυνας: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο στην περίπτωση που ο Πούτιν επιτεθεί

Πούτιν: Δεν υπάρχει σύστημα αεράμυνας της Δύσης ή της Ουκρανίας που να μπορεί να ρίξει εύκολα τον Oreshnik

Παραδοχή Ζελένσκι: Δεν μπορούμε να εκδιώξουμε τους Ρώσους από τις περιοχές που κατέχουν

«Εκατοντάδες» στρατιωτικοί της Βόρειας Κορέας έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, λένε οι ΗΠΑ

Στο τέλος, η Συρία και ο Άσαντ έγιναν πολύ τοξικοί… ακόμα και για τον Πούτιν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr